stäng av

Ingredienser

  • 4 Njalla
  • 200 g Västerbottensost
  • 4 Ägg
  • 4 dl Crème fraiche
  • En nypa salt
  • Smör till pensling
  • Till servering: välj dina favorittillbehör tex sallad, rom, gräddfil, gräslök, rökt lax, räkor, kräftor, smörkokt sparris, rökt kött eller någon god röra.
1
2
3
4
5
12 röster

Västerbottensostpaj på Njalla

Recept skapat av Susanne Jonsson

Förslag på bröd

Njalla

Ingredienser

  • 4 Njalla
  • 200 g Västerbottensost
  • 4 Ägg
  • 4 dl Crème fraiche
  • En nypa salt
  • Smör till pensling
  • Till servering: välj dina favorittillbehör tex sallad, rom, gräddfil, gräslök, rökt lax, räkor, kräftor, smörkokt sparris, rökt kött eller någon god röra.

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Smält smöret och pensla brödet på bägge sidor. Tryck försiktigt (lätt hand men bestämt) ut varje brödskiva i en pajform ca 14 cm. Har du mindre formar går det att skära bort en del av brödkanten så den passar i formen. Botten ska vara så hel som möjligt så tryck försiktigt i kanterna. Upprepa med resterande brödskivor.
  3. Förgrädda skalen mitt i ugnen tills de fått lite färg, ca 5 minuter. Låt skalen svalna.

Fyllning

  1. Vispa försiktigt ihop ägg, crème fraiche och salt, det är bra om crème fraichen behåller sin fasthet och inte blir för rinnig, då mjuknar inte botten lika mycket.

Gräddning

  1. Fyll skalen med ost och äggstanning.
  2. Grädda mitt i ugnen tills fyllningen just har stannat och pajen fått lite färg, det tar ca 25 minuter.