Tillbaka

Västerbottensostpaj på Njalla


Sätt ugnen på 180 grader. Pajskal: Smält smöret och pensla brödet på bägge sidor. Tryck försiktigt (lätt hand men bestämt) ut varje brödskiva i en pajform ca 14 cm. Har du mindre formar går det att skära bort en del av brödkanten så den passar i formen. Botten ska vara så hel som möjligt så tryck försiktigt i kanterna. Upprepa med resterande brödskivor. Förgrädda skalen mitt i ugnen tills de fått lite färg, ca 5 minuter. Låt skalen svalna. Fyllning: Vispa försiktigt ihop ägg, crème fraiche och salt, det är bra om crème fraichen behåller sin fasthet och inte blir för rinnig, då mjuknar inte botten lika mycket.

Fyll skalen med ost och äggstanning. Grädda mitt i ugnen tills fyllningen just har stannat och pajen fått lite färg, det tar ca 25 minuter. Servera med dina favorittillbehör.

 

Tips ett: Gör pajskalen enligt ovan och fyll med något annat, t ex grönsaker, skinka men följ gärna vårt tips gällande fyllningen så den inte blir för lös och botten blir för mjuk så den inte håller ihop. Du kan minska mängden ost om du väljer andra ingredienser också men lite ost är alltid gott i paj. Testa olika varianter!

Tips två: Ett annat bra tips är att grädda pajskalen helt färdiga och fylla med något kallt som inte behöver gräddas, t ex vaniljkräm och jordgubbar, för en dessertpaj eller en röra med färskost och räkor… Finns många goda fyllningar! Tänk bara på att om du gör en blöt fyllning så blir botten lätt mjuk om du låter den stå för länge före servering, bäst är att servera direkt.

 

Ingredienser

4 mindre pajer

4 skivor Polarbröd Njalla
200 g Västerbottensost, riven
4 ägg
4 dl crème fraiche
en nypa salt
smör till pensling

till servering: välj dina favorittillbehör tex sallad, rom, gräddfil, gräslök, rökt lax, räkor, kräftor, smörkokt sparris, rökt kött eller någon god röra.