Ingredienser

I listan nedan finns alla de ingredienser som kan finnas i våra bröd, klicka på respektive rubrik så får du mer information.

A

 • Anis

  Anis, Pimpinella anisum, är torkade fröer från en örtväxt. Färgen är brungrön, med ton av gult. Doft och smak kännetecknas av en intensiv sötaktig lakritsarom. Anis har varit en kryddväxt i Sverige sedan 1300-talet och är en klassisk svensk brödkrydda. Läs mer under Kryddor allmänt.

B

 • Bakpulver (hjorthornssalt)

  Hjorthornssalt, även kallat ammoniumvätekarbonat (E503), är en sorts bakpulver. Undrar du om det har en koppling till hjortar? I så fall har du rätt, förr i tiden framställdes det här bakpulvret av hornen. Polarbröds hjorthornssalt är av samma sort som används i vanlig hushållsbakning. Läs mer under Bakpulver allmänt och Tillsatser
 • Bakpulver allmänt

  Många brödsorter bjuder på en förhöjd smakupplevelse när de tillförs extra volym. Ett vanligt sätt att öka luftigheten är jäst, ett annat är olika former av bakpulver, som till exempel bikarbonat, hjorthornssalt och det som i vardagligt tal kallas just bakpulver.

D

 • Druvsocker

  Druvsocker finns i de flesta växter och är den viktigaste sockerarten i vårt blod. I bröd används det i små mängder för att hjälpa jäsningen. Som bonus ger det också fin färg åt brödet vid gräddningen. Druvsocker kallas också glukos. Läs mer under Socker och sirap allmänt.

E

 • E-nummer

 • Emulgeringsmedel allmänt

  På Polarbröd använder vi små mängder emulgeringsmedel som framställs ur naturliga råvaror, närmare bestämt från solros- och rapsolja. Det brukar sägas att vatten och olja inte kan blandas, men med ett emulgeringsmedel är det möjligt. Det minskar ytspänningen mellan fett och vatten, vilket leder till att de blandas – en emulsion uppstår. I vardaglig matlagning fungerar ofta olika ingredienser som emulgeringsmedel. Har du till exempel gjort salladsdressing med olja och vinäger? Då har du kanske också tänkt på att de verkar blanda sig så länge du vispar, men så fort du slutar börjar oljan och vinägern att skikta sig. Genom att använda exempelvis senap som emulgeringsmedel kan oljan och vinägern mixas, helt enkelt. Fördjupning Emulgeringsmedlen mono- och diglycerider av fettsyror (E471), Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar (E472e) och solroslecitin (E322) används för att öka brödets volym, göra degen mer tålig för bearbetning och få ett finare bröd med jämna små porer. Dessutom gör de brödet mjukare och förbättrar färskhållningen. Läs mer under Tillsatser
 • Enzym

  Enzymer är viktiga proteiner som bland annat hjälper våra kroppar att ta hand om näringsämnen. De hittas överallt i naturen, hos såväl växter som djur – och därmed även hos oss människor. Enzymer finns också naturligt i det mjöl vi på Polarbröd använder. Fördjupning Olika enzymer utför olika livsnödvändiga uppgifter i din kropp, när du ätit tar de hand om maten i din mage. Enzymet proteas bryter exempelvis ner proteiner, lipas bryter ner fett och amylas bryter ner stärkelse. Om de inte bröt ner maten till mindre delar skulle allt passera rakt genom tarmen, utan att slemhinnor kunde ta hand om den oumbärliga näringen och föra den vidare ut i kroppen. Enzymers namn slutar alltid med ”-as”. Vid bakning kan enzymer också hjälpa till, till exempel gör amylas att jästen lättare kommer åt sockret i stärkelsen. Stärkelse är nämligen långa kedjor av sockerarten glukos, och amylas klipper kedjorna i mindre delar. På så sätt blir energin mer lättillgänglig för jästen.

F

 • Fermenterat vetemjöl

  Fermenterat vetemjöl har genomgått en surdegsprocess. Det innebär att vanligt vetemjöl har fått ett högt innehåll av naturliga organiska syror genom en jäsningsprocess. Syrorna i det fermenterade vetemjölet är av samma sort som de i vanlig surdeg. Läs mer under Surdegspulver. Fördjupning Bakning med fermenterat vetemjöl är ett bra och naturligt sätt att förhindra mögel på bröd. Syrorna i mjölet sänker pH-värdet, och mögel trivs inte när pH-värdet är lågt.
 • Fett allmänt

  Med rätt fett kan bröd få unika goda egenskaper, och det behövs inte mycket för att få önskat resultat. Därför innehåller bröd oftast lite fett i jämförelse med andra livsmedel. En vanlig anledning att använda fett är för att få en mer elastisk och smidig deg, som lättare tänjs ut och därmed inte spricker under gräddningen. Att tillsätta en liten mängd fett kan också hjälpa till att hålla brödet färskt och höja smakupplevelsen. Olika typer av fett används alltså till olika typer av bröd. Polarbröd använder vegetabilisk olja (rapsolja). Fördjupning Din kropp behöver olika typer av fett för att kunna bygga upp och reparera celler, bilda hormoner och ta upp vitaminer. I Polarbröds produkter används huvudsakligen olja från raps. Rapsolja är mestadels uppbyggd av omättade och fleromättade fetter, där hälsosamma omega-3-fetter utgör en betydande del. För vår hälsa är det inte bara mängden fett vi äter som har betydelse – kvaliteten på fettet spelar också roll. Intaget av mättade fetter bör i allmänhet vara lägre än intaget av omättade fetter. Omättade fetter finns framförallt i växter, och i Polarbröds bakning används enbart fetter från växtriket. Dessa innehåller inte transfetter. Vill du veta mer? Läs mer om fett på Livsmedelsverkets hemsida.
 • Fiber allmänt

  En del livsviktiga fettsyror kan din kropp inte tillverka på egen hand, men lyckligtvis kan kostfiber hjälpa till. Kostfiber är osmältbara växtdelar som når tjocktarmen i oförändrad form. Väl där börjar bakterier bearbeta kostfibern och i processen bildas fettsyrorna. I bröd tillsätts därför kostfiber främst för att göra brödet ännu nyttigare, men vissa kostfibrer kan också användas för att öka både brödets saftighet och färskhållning, på ett naturligt sätt. Fördjupning Fiberrik kost är bra på många sätt, bland annat minskar fibrer risken för förstoppning och divertiklar, utbuktningar i tjocktarmens vägg. De goda egenskaperna beror på den vattenbindande förmågan som påverkar avföringens volym och påskyndar dess passage genom tarmen. En måltid med kostfiber har också en gynnsam effekt på blodsockerhalten och insulinsvar och kan dessutom sänka blodets kolesterolmängd. Du blir inte hungrig lika fort om du äter fiberrik kost, eftersom den ger extra mättnadskänsla. Forskning har visat att kostfiber troligen även bidrar till ökat skydd mot cancer i tjocktarmen.
 • Fiber från sockerbetan

  Sockerbetans fiber är en ren kostfiber, och passar särskilt bra i bakning på grund av sina färskhållande egenskaper. Sockerbetans fiber innehåller inget socker, även om det kan låta som att namnet antyder det. Dessa fibrer bidrar till att göra brödet mer fiberrikt. Läs mer om hälsofördelarna under Fiber allmänt
 • Fiberberikande havregryn

  Fiberberikade havregryn är Havregryn som fått ett extra tillskott av Vetekli. Läs mer under Flingor och gryn allmänt.
 • Fikon

  Fikonen torkas och hackas i lämpliga bitar för att sedan tillsättas i degen. Fikon har en naturlig sötma som ger brödet en rund och välbalanserad smak. Kärnorna i fikonen ger dessutom ett annorlunda tuggmotstånd som ger ett bröd med flera typer av konsistenser. Fikon innehåller, för kroppen viktiga, mineraler så som kalcium, kalium, magnesium och selen. De är även en källa för fibrer och antioxidanter.
 • Flingor och gryn allmänt

  Hela korn är svåra att bryta ner för din mage, en smart lösning är därför att göra flingor och gryn av dem. Flingor och gryn görs genom att först preparera hårda grödor med ånga och sedan valsa dem tunna. Vinsten är dessutom dubbel, det blir lättare för magen att tillgodogöra sig alla nyttiga näringsämnen samtidigt som brödet får mer smak och tuggmotstånd.
 • Frö allmänt

  Fröer är laddade med nyttigheter. De är naturligt rika på livsnödvändiga fetter som omega-3 och omega-6, samtidigt som de innehåller viktiga mineraler och vitaminer för din kropp. Att de också ger bröd god smak och intressant tuggmotstånd är två extra plus. Se även Linfrö, Solrosfrö och Pumpafrö
 • Fruktsocker

  Fruktsocker kallas även fruktos och förekommer fritt i nästan alla växter. Fruktsocker har en söt smak, men höjer inte blodsockernivån i samma utsträckning som en del andra sockerarter. Läs mer under Socker och Sirap.
 • Fullkorn av havre

  Fullkorn av havre innehåller hela spannmålskornet, allt har malts ner utan att något siktats bort. Det är ett fullkornsmjöl och innehåller därför rikligt med järn, fosfor, zink, magnesium, E-vitamin och B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin och folat). Havre innehåller dessutom en mängd nyttiga lösliga fibrer, se även Fiber allmänt. Läs mer om hälsofördelarna med fullkorn under Mjöl allmänt
 • Fullkorn av korn

  Även kallat Kornmjöl.
 • Fullkorn av råg

  Fullkornsmjöl av råg innebär att hela spannmålskornet har malts ner till mjöl, inget har siktats bort. Fullkornsmjöl innehåller rikligt med mineraler som järn, fosfor, zink, magnesium och vitaminer som E-vitamin och B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin och folat). Råg har det högsta kostfiberinnehållet av våra fyra vanligaste sädesslag, det ger bröd bättre hållbarhet, saftighet och seghet. Fullkornsmjöl av råg kallas även rågmjöl. Rågmjöl används ofta i kombination med vetemjöl, eftersom det inte själv har lika hög glutenmängd och goda bakningsegenskaper som vetemjöl. Rågmjöl ger även mycket smak och finns både som grov- och finmalet. Läs mer om hälsofördelarna med fullkorn under Mjöl allmänt och Fiber allmant
 • Fullkorn av vete

  Fullkorn av vete är ett fullkornsmjöl av vete, vilket innebär att hela spannmålskornet har malts ner till mjöl, inget har siktats bort. Fullkornsmjöl innehåller rikligt med mineraler som järn, fosfor, zink, magnesium och vitaminer som E-vitamin och B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin och folat). Fullkorn av vete kallas även grahamsmjöl. Läs mer om hälsofördelarna med fullkorn under Mjöl allmänt och Fiber allmänt

G

 • Glukossirap

  Glukossirap, även kallat stärkelsesirap, används tillsammans med vatten för att fästa fröer och andra toppingar på bröd, så att bröden blir vackrare och mer varierade i smak och konsistens. Den framställs av GMO-fri majs, innehåller inte lika mycket socker som en ”vanlig” sirap och bidrar inte till söt smak i brödet. Den glukossirap Polarbröd använder består främst av sockerarterna maltos och glukos
 • Gluten

  Även kallat Vetegluten
 • Grahamsmjöl

  Även kallat Fullkorn av vete

H

 • Havrefiber

  Havrefiber är fibrer som är utvunna ur de yttre skalen på havrekärnan. De tillsätts för att öka brödets innehåll av kostfiber och kan även bidra till att göra brödet saftigare. Läs mer under Fiber allmänt
 • Havrefiber Ekologisk

  Används i vårt ekologiska sortiment och är odlat enligt regler för ekologiska råvaror. Läs mer under Havrefiber.
 • Havregryn

  Havregryn är fullkornsgryn av havre. De ger smak och tuggmotstånd till bröd. Havrekorn som ska bli gryn ångprepareras för att öka hållbarheten och svällförmågan. Därefter valsas kornen ut till havregryn, precis som de du kan köpa i butik. Havre innehåller mycket betaglukan, en löslig fiber som i tillräcklig mängd kan sänka förhöjda kolesterolvärden och utjämna blodsockernivåer. Läs mer om hälsofördelarna under Mjöl allmänt, Flingor och Gryn allmänt.
 • Havrekli

  Havrekli får man genom att mala havrekärnan grovt och sedan sikta bort det inre av havrekärnan. Det som blir kvar är den yttre delen av havrekärnan som är extra rik på kostfiber och mineraler. En del av kostfibern utgörs av lösliga fibrer (betaglukaner), som i tillräcklig mängd kan sänka förhöjda kolesterolvärden och utjämna blodsockernivåer. Läs mer om hälsofördelarna under Fiber allmänt.
 • Hjorthornssalt (Bakpulver)

  Hjorthornssalt, även kallat ammoniumvätekarbonat (E503), är en sorts bakpulver. Undrar du om det har en koppling till hjortar? I så fall har du rätt, förr i tiden framställdes det här bakpulvret av hornen. Polarbröds hjorthornssalt är av samma sort som används i vanlig hushållsbakning. Läs mer unde Bakpulver allmänt och Tillsatser.

J

 • Jäst

  Med jäst menas färsk jäst och den innehåller mer vatten än torrjäst. Läs mer under Jäst allmänt
 • Jäst allmänt

  Polarbröd använder både färsk och torr jäst, valet beror på vilken typ av bröd som ska bakas. Båda jästsorterna består av encelliga svampar av arten Saccaromyces cereviceae. Jästen är av samma typ som den du kan köpa färsk eller torkad i butik och baka med hemma. Jästsvampar är encelliga svampar som kan hittas överallt i naturen: i luft, i vatten och på allt levande, inklusive dig själv. Det finns framställda jäststammar som passar särskilt bra för olika ändamål, några vanliga exempel är vid tillverkning av vin, öl och bakning. Läs mer under Jäst och Torrjäst. Fördjupning Smak och volym, det ger jäst till bröd. Jäst jäser sockret under bakningen, mer exakt innebär det att sockerarterna i degen sönderdelas till koldioxid och etanol. Under jäsningsprocessen höjer koldioxiden degen, därefter fortsätter koldioxiden utvidgas av värmen under gräddningen, resultatet blir ett bröd med mer volym. Etanolen avdunstar som gas när brödet gräddas men lämnar kvar smakämnen som ger det färdiga brödet en del av dess karaktär. Allt sker på samma sätt som när du bakar med jäst hemma. Läs mer om jäst på Jästbolagets hemsida.

K

 • Klippt råg

  Hela rågkärnor har klippts ner till önskad storlek så att de kan bidra med lagom struktur och tuggmotstånd i brödet. Råg är det sädesslag som innehåller mest kostfiber av våra vanligaste sädesslag och klippt råg bidrar förutom med rågens nyttiga egenskaper även till att sänka brödets glykemiska index (GI). Se även Fullkorn av råg
 • Klippta havregryn

  Havrekärnor som har klippts till önskad storlek och sedan genomgått samma process som vanliga havregryn, se även Havregryn för mer info.
 • Klippta kornkärnor

  Hela kornkärnor har klippts ner till önskad storlek så att de kan bidra med lagom struktur och tuggmotstånd i brödet. De klippta kornkärnorna bidrar även med kornets alla nyttiga egenskaper i form av exempelvis betaglukan, en löslig fiber som i tillräcklig mängd kan sänka förhöjda kolesterolvärden och utjämna blodsockernivåer. Se även Kornmjöl.
 • Kornmjöl

  Kornmjöl är fullkornsmjöl av korn, vilket innebär att hela kornet har malts ner, utan att något siktats bort. Fullkornsmjöl innehåller rikligt med mineraler som järn, fosfor, zink, magnesium och vitaminer som E-vitamin och B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin och folat). Korn innehåller dessutom en mängd nyttiga lösliga fibrer, så kallade betaglukaner, se även Fiber Allmänt. Fylligt rostade toner med extra sötma blir resultatet när bröd bakas med kornmjöl. Läs mer om hälsofördelarna med fullkorn under Mjöl allmänt
 • Kornsikt

  Även kallat siktat kornmjöl/kornsikt.
 • Krossad malt (vete)

  Krossad malt (vete) är mältade vetekärnor som har krossats till mindre delar. Krossad malt är ej lika fint som ett mjöl och bidrar förutom med smak och karaktär även till att ge tuggmotstånd till brödet. Läs mer om vad malt är och hur det framställs under Rostat maltmjöl
 • Kruskakli från råg

  Kruskakli från råg är en grovmalen blandning av rågets skal och det yttersta skiktet från frövitan. Det är rikt på kostfibrer, proteiner och mineraler. Läs mer om hälsofördelarna under Rostat maltmjöl
 • Kruskakli från vete

  Vetekli är en mald blandning av vetets skal och det yttersta skiktet från frövitan. Det är rikt på kostfibrer, proteiner och mineraler. Kruskakli från vete är grovmalet vetekli. Läs mer om hälsofördelarna under Fiber allmänt.
 • Kryddor allmänt

  Kryddor är växtdelar och används i bröd för att ge olika önskade smakkaraktärer. Kryddornas aromer finns naturligt i växterna i form av eteriska oljor och aromämnen. Eteriska oljor kan vi enkelt lukta oss till eftersom de lätt avdunstar från kryddor – särskilt om de mals. Olika kryddor innehåller varierande typer och mängder av eteriska oljor, vilket ger kryddorna olika karaktär.

L

 • Linfrö

  Linfrö (Lini semen) är fröet från örten lin, som är en av våra äldsta kulturväxter. Linfrö är rikt på fibrer, proteiner och mineraler. När du tuggar på ett linfrö frigörs också en mängd nyttiga fetter, exempelvis omega-3. I kontakt med vatten bildar linfrö en geléaktig hinna som är mycket gynnsam för tarmarna. Dessutom bjuder linfrö på god smak och saftighet i brödet. Läs mer under Frö allmänt. Vill du vet mer? Fullt friska personer brukar rekommenderas till ett maximalt intag av 1-2 matskedar per dag som tarmreglerande medel. Läs mer om linfrö på Livsmedelsverkets hemsida.

M

 • Mältade rågflingor

  Rågflingor är fullkornsgryn av råg som bidrar med nyttiga fibrer och mineraler. Flingorna har mältats vilket innebär att spannmålet har genomfuktats i vatten och därefter fått gro i en luftig miljö (mältning). Efter mältningen torkas sädeskornen till malt. Detta kan göras vid olika temperatur och ger då malten olika grader av rostning. Därefter valsas kornen till flingor. Mältade rågflingor ger brödet smak, karaktär och ett snyggt utseende. Fördjupning Vid mältningen luckras kornet upp, och stärkelsen omvandlas till maltsocker av ett enzym (amylas) som bildas när kornet gror. När så kallad grönmalt bildats avbryts processen genom torkning med varmluft, kvar blir lagringsbar malt.
 • Maltmjöl

 • Mjöl allmänt

  Mjöl från spannmål bjuder dig på många nyttigheter, bland annat viktiga vitaminer, mineraler och fibrer som behövs för att din kropp ska fungera på rätt sätt. Blodkolesterolet kan dessutom sänkas med hjälp av de lösliga fibrerna i havre, råg och korn. Fördjupning Vill du sänka din blodkolesterolhalt? Då kan fullkornsmjöl vara ett smart alternativ, svenskt spannmål innehåller lösliga fibrer med förmågan att binda och föra med sig gallsalter ut ur tarmen. Gallsalterna bildas i gallan som en naturlig del i kroppens matsmältning, de som inte binds upp skickas tillbaka till blodomloppet. När fibrer fört ut gallsalter ur kroppen bildas nya med kolesterol från blodet, och på så sätt sänks kolesterolhalten. Alla fullkornsprodukter är lika nyttiga, oavsett om de kommer från råg, vete, havre eller korn. Varje sort har samtidigt sina egna unika egenskaper. Dessutom kan fibrerna sänka blodsockerhalten, läs mer under Fiber allmänt.
 • Mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra)

  I princip allt vetemjöl på marknaden innehåller mjölbehandlingsmedel, även det mjöl du kan köpa i butik. Vi på Polarbröd har valt att baka vårt bröd av mjöl som är behandlat med askorbinsyra, vanligt C-vitamin. FÖRDJUPNING Askorbinsyra tillsätts inte för att berika mjölet, utan allt mjöl som ska användas för bakning behöver mogna och askorbinsyra kan användas som hjälp i förloppet. Vår leverantör av mjöl tillsätter askorbinsyran redan i kvarnen. Allt eftersom mjölet mognar minskar också mängden askorbinsyra. Mjöl är ett levande material och askorbinsyran gör att vi på Polarbröd får mjöl med jämn och hög kvalitet till vårt bröd. Askorbinsyra är detsamma som vanligt C-vitamin och godkänt av EU under E-numret E300. Läs mer om E-nummer under Tillsatser.
 • Mono- och diglycerider av fettsyror

  Mono- och diglycerider av fettsyror (E471) nämns inte ofta i vardagligt tal, ändå finns de naturligt i våra kroppar. De bildas när enzymer bryter ner de fetter vi äter till mindre delar för att kunna transportera ut dem i cellerna. Mono- och diglycerider av fettsyror får vi även i oss genom naturliga fetter från växtriket. Mono- och diglycerider av fettsyror fungerar som ett emulgeringsmedel som stärker upp degen och gör det möjligt för fett och vatten att blandas. Resultatet blir ett bröd som håller sig färskt längre. De mono- och diglycerider av fettsyror som Polarbröd använder utvinns ur rapsolja. Läs mer under Emulgeringsmedel allmänt.
 • Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar

  Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar (E472e) stärker glutennätverket i degen och förbättrar degens tålighet samtidigt som de ger brödet volym. De Polarbröd använder framställs ur rapsolja. Läs mer under Emulgeringsmedel allmänt.

N

 • Natriumklorid

  Det salt som Polarbröd använder är vanligt koksalt (natriumklorid), precis som det du kan köpa i butik. Läs mer under Salt allmänt.

P

 • Potatisflingor

  Potatisflingor är potatisstärkelse som valsats och torkats till flingor. I bakning används de framförallt för att göra brödet saftigare. Läs mer under Flingor och gryn allmänt.
 • Potatisstärkelse

  Potatisstärkelse är ett mjöl som utvinns ur potatis. Det är samma råvara som du hittar i din butik under namnet potatismjöl. Mjölet från potatis består av stärkelse som är en kolhydrat. Potatisstärkelse framställs genom att riven potatis blöts upp i vatten så att stärkelsen sköljs ur potatisen varefter den samlas upp och torkas. I bakning används potatisstärkelse framförallt för att göra brödet saftigare.
 • Pumpafrö

  Pumpa (Cucurbita pepo) är en art i familjen gurkväxter. Pumpafrön innehåller en stor mängd livsnödvändiga enkel- och fleromättade fettsyror, samt mineraler som zink, kalcium och magnesium. Läs mer under Frö allmänt.

R

 • Rågflingor

  Rågflingor är fullkornsgryn av råg, det mest fiberrika av våra svenska sädesslag. Flingorna bidrar med nyttiga fibrer och mineraler till brödet, samtidigt som de ger smak och tuggmotstånd. Läs mer om hälsofördelarna med fullkorn under Mjöl allmänt. Fördjupning Rågkorn som ska bli fullkornsgryn ångprepareras för att öka hållbarheten och svällförmågan. Därefter valsas kornen ut till flingor, precis som de du kan köpa i butik.
 • Rågkli

  Rågkli är detsamma som Kruskakli från råg dvs en mald blandning av rågets skal och det yttersta skiktet från frövitan. Det är rikt på kostfibrer, proteiner och mineraler. Läs mer om hälsofördelarna under Fiber allmänt.
 • Rågmjöl

  Även kallat Fullkorn av råg.
 • Rågsikt

 • Rågskållning

  Har du smakat ett rågbröd utan tillsatt socker som ändå smakade sött? Det berodde nog på att en del av mjölet skållats. När mjöl skållas i hett vatten (85-90° C) bryts en del av mjölets stärkelse ner, vilket ger positiva smak- och bakningsegenskaper. Brödet smakar sötare och färskhållningen förbättras. Läs mer om hälsofördelarna med mjöl under Mjöl allmänt.
 • Rapsolja

 • Rostat maltmjöl

  Maltmjöl framställs genom malning av malt. Malt är säd, vanligtvis korn eller vete, som genomfuktats i vatten och därefter fått gro i en luftig miljö (mältning). Efter mältningen torkas sädeskornen till malt. Detta kan göras vid olika temperatur och ger då malten olika grader av rostning. Rostat maltmjöl ger sötma, färg och karaktär till det färdiga brödet och förbättrar även degens jäsning. Fördjupning Vid mältningen luckras kornet upp, och stärkelsen omvandlas till maltsocker av ett enzym (amylas) som bildas när kornet gror. När så kallad grönmalt bildats avbryts processen genom torkning med varmluft, kvar blir lagringsbar malt.

S

 • Salt allmänt

  Vår kropp uppnår bäst resultat med en perfekt mängd salt, detsamma gäller bröd. Salt samverkar nämligen bra med gluten och förbättrar bakningsegenskaperna hos vetemjöl. Degen blir elastisk, mindre kladdig och får god bakvolym. Rätt mängd salt ger också god smak, samtidigt som det på ett naturligt sätt förlänger brödets hållbarhet. Vi på Polarbröd bakar våra produkter med natriumklorid (vanligt koksalt). Läs mer om salt och rekommenderat dagligt intag på Livsmedelsverkets hemsida.
 • Siktat kornmjöl/kornsikt

  Siktat kornmjöl, även kallat kornsikt, är mjöl av kärnan från korn. Skaldelarna och kärnans grodd har avskiljts.
 • Siktat rågmjöl/rågsikt

  Siktat rågmjöl, även kallat rågsikt, är mjöl av kärnan från råg. Skaldelarna och kärnans grodd har avskiljts.
 • Sirap

  Sirap är en trögflytande sockerlösning som består av sackaros, fruktos och glukos. Polarbröd använder samma sorter som du kan köpa i butik för bakning och matlagning hemma, framförallt ljus och mörk sirap. Läs mer under Socker och sirap allmänt.
 • Socker

  Socker kallas också sackaros. Sockret i Polarbröds produkter kommer från svenskodlade sockerbetor, den vanligaste strösockervarianten på marknaden – och samma som du kan hitta i butik. Läs mer under Socker och sirap allmänt.
 • Socker och sirap allmänt

  Socker och sirap används för att bland annat ge näring till jästen, så brödet blir luftigt och gott. En viss mängd av sockerarterna förbrukas i förloppet och omvandlas till etanol och koldioxid, precis som när du bakar hemma. Socker och sirap ger dessutom en smidigare och saftigare deg, samt ett mer hållbart bröd. Sen fungerar förstås också sötningen som en naturlig smakbärare, och inte minst som en framhävare av andra smaker i brödet.
 • Solrosfrö

  Solrosfrö (Helianthus annuus) är helt enkelt frö från solrosen, som tillhör de korgblommiga växterna. Solrosfrö har en mild smak som påminner om mandel och innehåller bland annat mineralerna järn, magnesium, kalcium och kalium. Dessutom innehåller solrosfrön livsviktiga fettsyror samt B- och E-vitaminer. Läs mer under Frö allmänt. Fördjupning Solrosfrö innehåller en hög andel linolsyra, en fleromättad fettsyra som är livsnödvändig för oss människor. Vi kan inte tillverka den själva i våra kroppar utan behöver tillföra den genom det vi äter. Eftersom det är känt att en del personer kan reagera med allergiska symtom på solros finns den alltid nämnd i innehållsförteckningen på de produkter som innehåller solrosfrö.
 • Solroskärnor

 • Solroslecitin

  Lecitin (E322) är ett naturligt fettämne som ingår i cellväggar hos växter och djur – därmed också hos oss människor. Även hjärnan och levern består till stor del av lecitin. Det vegetabiliska lecitin från solros som Polarbröd använder är ett utmärkt emulgeringsmedel. Läs mer under Emulgeringsmedel allmänt och Tillsatser . Fördjupning Eftersom det är känt att en del personer kan reagera med allergiska symtom på solros finns den alltid med i innehållsförteckningen på de livsmedel som innehåller produkter av solros.
 • Surdeg (råg)

  Vi bakar Polarbröds surdeg på fullkornsrågmjöl och vatten. Bakning med surdeg är ett mycket gammalt hantverk som utförs både för att få bröd att jäsa, och för att ge brödet en särskild smakkaraktär. Vi har valt surdeg med just fullkornsrågmjöl, eftersom rågmjölet också ger surdegen en mer rustik smak än en surdeg av vetemjöl. Den färdiga surdegen blandas i degen och bakas ut med resten av ingredienserna. Surdegen ger, på ett naturligt sätt, ett fylligare, saftigare, mjukare och mer välsmakande bröd med längre hållbarhet. Tack vare sitt låga pH-värde har surdegsbröd ofta lågt GI-värde jämfört med bröd bakat utan surdeg. Är det dessutom ett fullkornsbröd eller ett bröd med hela spannmålskärnor, så blir GI-värdet ännu lägre.
 • Surdegspulver

  Surdeg ger bröd god smak och bra konsistens, det smular mindre och får en jämn fin struktur. Brödet blir dessutom saftigt och hållbarheten förlängs på ett naturligt sätt. Vanligtvis används vete eller råg till surdeg. En surdegs smakkaraktär kan ändras över tid eftersom den innehåller en levande bakteriekultur. För att kunna baka produkter som håller en jämn och hög kvalitet använder därför Polarbröd surdegspulver, vilket är torkad surdeg. Processen har stoppats i det ögonblick surdegen uppnått önskvärd mängd syror och karaktär. Fördjupning Surdeg kan du enkelt göra själv genom att låta vete- eller rågmjöl jäsa tillsammans med vatten. Mjölksyrabakterier finns nämligen naturligt i mjöl. Vid jäsningen bildas organiska syror: mjölksyra, ättiksyra, propionsyra, etanol och koldioxid. De ger brödet syrlig smak, luftig konsistens och bättre hållbarhet. Att hållbarheten förlängs beror på att de syror som bildas sänker surhetsgraden (pH-värdet) i det färdiga brödet. Mögel tycker generellt inte om en sur miljö och uppkomsten av mögel försenas därför. Läs gärna mer under Fermenterat vetemjöl.
 • Surdegspulver (råg)

  Surdegspulver (råg) är en surdeg gjord på råg som sedan torkats till ett pulver när den uppnått rätt kvalitet. Läs mer om surdeg under Surdegspulver

T

 • Tillsatser

  Vi har haft samma ambition i alla år — att baka bröd med naturliga råvaror utan konserveringsmedel. Vi använder ett fåtal tillsatser för att få bättre bakresultat. Vi använder bland annat bakpulver eller bikarbonat precis som man gör när man bakar hemma. Men vad som räknas som naturligt kan förändras över tiden. Det är viktigt för oss att följa debatten och hela tiden sträva mot ett naturligare bröd. Fördjupning Alla tillsatser i svenska livsmedel ska ha ett identitetsnummer, med andra ord ett E-nummer. ”E” står för att EU har godkänt tillsatsen och de efterföljande siffrorna är ett unikt nummer för varje tillsats. Ett exempel är askorbinsyra, E300, alltså detsamma som vanligt C-vitamin. Tillsatser kan användas för att öka hållbarhet, eller påverka konsistens, smak eller färg. EU:s krav för dem alla är att de ska vara oskadliga för hälsan och av värde för konsumenten.
 • Torrjäst

  Torrjäst är jäst som torkats vilket medför att den får en längre hållbarhetstid. Den torrjäst vi använder är densamma som du kan hitta i din butik. Läs mer under Jäst allmänt.
 • Tranbär

  Tranbär (torkade) Tranbär (Vaccinum oxycoccus) är en art i familjen ljungväxter i släktet skogsbär. Ett äldre namn på tranbär är myrbär. De röda, aningen avlånga bären är rika på C-vitamin. De har en syrlig frisk smak, som påminner om lingon men är intensivare. Bären är något större än lingon och mognar relativt sent på hösten. Enligt folktradition blir de godare om den första frosten fått nypa dem innan de plockas. De tranbär Polarbröd använder är hackade och torkade.

V

 • Vatten

  På Polarbröd bakar vi endast med vatten som extra vätska i våra bröddegar. Eftersom många personer inte tål mjölk har vi valt att inte använda mjölkprodukter, som annars också är en vanlig degvätska vid brödbakning. Degvätska kallas ibland även tillslag eller degspad. Fördjupning Vatten är en av grunderna i en smidig och stark deg. Det binder bra med glutenproteinerna och kopplar ihop dem till ett nätverk i mikronivå. Exakt rätt mängd vatten är betydelsefullt för att en deg ska kunna bli till ett gott fint bröd. Vatten är därför en mycket viktig ingrediens i alla Polarbröds produkter.
 • Vegetabilisk olja (rapsolja)

  Polarbröd bakar med ren rapsolja, samma som du kan köpa i din butik. Rapsoljan består i sin tur mestadels av hälsosamma omättade och fleromättade fetter, där omega-3-fetter utgör en betydande del. Fettet är inte härdat och innehåller inga transfettsyror. Läs mer under Fett allmänt.
 • Vetefiber

  Vetefiber är fibrer som är utvunna ur vetekornet. Det tillsätts för att öka brödets innehåll av kostfiber och kan även bidra till att göra brödet saftigare. Läs mer under Fiber allmänt.
 • Vetegluten

  Vete är det sädesslag som innehåller överlägset mest gluten, vetemjöl är därför det mjöl som lämpar sig bäst för brödbakning. Det beror på att gluten skapar ett elastiskt nätverk som håller ihop degen under jäsning, vilket gör bröden luftiga och saftiga. Vid bakning av bröd som innehåller en stor andel andra mjölsorter används ofta extra gluten i form av vetegluten, för dra nytta av dess egenskaper. Alla Polarbröds produkter innehåller gluten och bör därför inte konsumeras av personer med glutenintolerans (celiaki). Fördjupning Glutenproteinerna gliadin och glutenin klibbar ihop när de kommer i kontakt med vatten. De svällda proteinerna häftar vid varandra under knådning – långa glutentrådar sträcks ut, sammanfogas och blir till slut ett helt nätverk. Halten gluten kan variera mellan olika vetemjöl, därför tillsätts ibland även vetegluten till rena vetedegar. Syftet är att få degar med bra bakningsegenskaper som kan bakas till bröd med jämn och hög kvalitet.
 • Vetekli

  Vetekli är en mald blandning av vetets skal och det yttersta skiktet från frövitan. Det är rikt på kostfibrer, proteiner och mineraler. Läs mer om hälsofördelarna under Fiber allmänt.
 • Vetemjöl

  Vetemjöl är mjöl av kärnan från vete, de olika skaldelarna och kärnans grodd har siktats bort. Vetemjöl kallas också kärnmjöl från vete eller siktat vetemjöl. När ett luftigt bröd med volym och seghet ska bakas är vetemjöl det bästa mjölvalet, beroende på dess höga glutenmängd. Här kan du läs mer om Gluten.
 • Vetestärkelse KRAV

  Vetestärkelse KRAV är ren stärkelse från KRAV-odlat vete som används i brödet för att ge en bättre brödkvalitet. Genom att hetta upp stärkelsen öppnas dess struktur, vilket ger positiva baknings- och färskhållningsegenskaper. Denna skållning uppfyller kraven för ekologiskt och finns i vårt ekologiska sortiment.