Tillbaka

Somrig smörgåstårta med räkor och primörer


Börja med basröran. Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin eller med elvisp. Smaka av med salt och peppar. Ta undan ca 1 dl till topping. Dela resterande röra i två lika stora delar och blanda en del med ingredienserna till sparrisröran och en del med ingredienserna till äppelröran. Försök att röra försiktigt så att krämigheten består och inte rörorna blir för lösa.

Montera tårtan: Vik ut ett bröd så du får en hel rund brödskiva och lägg på ett fat, bred ut sparrisröra ovanpå. Jämna till. Lägg på ett lager bröd, bred på äppelröra. Lägg på ett lager bröd och stryk ut kvarvarande basröra ovanpå.

Dekorera tårtan: Lägg sallad runt kanterna på ovansidan. Lägg räkorna i en ring på salladen. Bland primörer, olja, vinäger och salt, lägg mitt på tårtan. Luta äggklyftorna mot salladen. Toppa med gräslök i ca 5 cm bitar. Eller dekorera fint efter din egen smak.

Tips: Vill du förbereda tårtan kan du göra allt utom att blanda primörer och dressing. Ställ i kyl och toppa med grönsakerna innan servering.

Ingredienser

3 st Polarbröd Jubileumskaka (hela runda kakor = 1 1/2 paket)

Basröra
600 g färskost naturell
5 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar

Sparrisröra
1/2 sats basröra
1 knippe grön sparris, i tunna skivor
1 ekologisk lime, skalet rivet
3 msk dill, finskuren eller plockad

Äppelröra
1/2 sats basröra
2 röda äpplen, tärnade
1 fänkål, tärnad eller grovt mixad
1-2 msk pepparrot, riven

Topping
1 huvud crispsallad
300 g räkor, skalade
300 g primörer tex färsk sparris, sockerärtor, rädisor, vårlök, i bitar
2 msk matolja
1 msk vinäger
1 krm salt
2 kokta ägg, i klyftor
1 litet knippe gräslök