stäng av

Ingredienser

  • 6 Jubileumskaka
  • Basröra:
  • 600 g Färskost, naturell
  • 5 dl Creme fraiche
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Vitpeppar
  • Sparrisröra:
  • ½ sats Basröra
  • 1 knippe Grön sparris, i tunna skivor
  • 1 Ekologisk lime, det finrivna skalet
  • 3 msk Dill, finskuren eller plockad
  • Äppelröra:
  • ½ sats Basröra
  • 2 Röda äpplen, tärnade
  • 1 Fänkål, tärnad eller grovt mixad
  • 2 msk Pepparrot, riven
  • Topping:
  • 1 Huvud crispsallad
  • 300 g Räkor, skalade
  • 300 g Primörer tex färsk sparris, sockerärtor, rädisor, vårlök, i bitar
  • 2 msk Matolja
  • 2 msk Vinäger
  • 1 krm Salt
  • 2 Ägg, kokta, i klyftor
  • 1 Litet knippe gräslök
1
2
3
4
5
34 röster

Somrig smörgåstårta med räkor och primörer

Förslag på bröd

Jubileumskaka

Ingredienser

  • 6 Jubileumskaka
  • Basröra:
  • 600 g Färskost, naturell
  • 5 dl Creme fraiche
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Vitpeppar
  • Sparrisröra:
  • ½ sats Basröra
  • 1 knippe Grön sparris, i tunna skivor
  • 1 Ekologisk lime, det finrivna skalet
  • 3 msk Dill, finskuren eller plockad
  • Äppelröra:
  • ½ sats Basröra
  • 2 Röda äpplen, tärnade
  • 1 Fänkål, tärnad eller grovt mixad
  • 2 msk Pepparrot, riven
  • Topping:
  • 1 Huvud crispsallad
  • 300 g Räkor, skalade
  • 300 g Primörer tex färsk sparris, sockerärtor, rädisor, vårlök, i bitar
  • 2 msk Matolja
  • 2 msk Vinäger
  • 1 krm Salt
  • 2 Ägg, kokta, i klyftor
  • 1 Litet knippe gräslök

Gör så här

Basröra

  1. Börja med basröran.
  2. Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin eller med elvisp.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ta undan ca 1 dl till topping.
  5. Dela resterande röra i två lika stora delar och blanda en del med ingredienserna till sparrisröran och en del med ingredienserna till äppelröran.
  6. Försök att röra försiktigt så att krämigheten består och inte rörorna blir för lösa.

Montering

  1. Vik ut ett bröd så du får en hel rund brödskiva och lägg på ett fat, bred ut sparrisröra ovanpå. Jämna till.
  2. Lägg på ett lager bröd, bred på äppelröra.
  3. Lägg på ett lager bröd och stryk ut kvarvarande basröra ovanpå.

Dekorering

  1. Lägg sallad runt kanterna på ovansidan.
  2. Lägg räkorna i en ring på salladen.
  3. Bland primörer, olja, vinäger och salt, lägg mitt på tårtan.
  4. Luta äggklyftorna mot salladen.
  5. Toppa med gräslök i ca 5 cm bitar.
  6. Eller dekorera fint efter din egen smak.
  7. Tips: Vill du förbereda tårtan kan du göra allt utom att blanda primörer och dressing. Ställ i kyl och toppa med grönsakerna innan servering.