stäng av

Ingredienser

  • 6 halvmånar Polarkaka
  • Fyllning 1:
  • 2 dl Crème fraiche med örter
  • 500 g Varmrökt lax (alt. varmrökt röding)
  • ½ dl Finhackad rödlök
  • ½ dl Finhackad fänkål
  • 1 msk Dijonsenap, gärna med honungssmak
  • ½ dl Finhackad dill citronpeppar
  • Fyllning 2:
  • 2 dl Färskost
  • 3 msk Lemon curd (alt rivet skal av 1/2 citron och 1 msk honung)
  • 2 msk Finhackad gräslök
  • ½ dl Finhackad zucchini
  • Salt och peppar
  • Topping
  • 5 dl Färskost
  • ½ dl Gräslök, hackad
  • Kvistar dill och bladpersilja
  • Dekoration
  • Små kokta färskpotatisar
  • Hårdkokta ägg
  • Skivor zucchini, delade i halvmånar
  • Rädisor, klyftade
  • Blandade salladsblad
  • Citronklyftor
  • Dillkvistar
  • Vinägrett
  • 4 msk Olivolja
  • 1 tsk Pressad citron
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 1 msk Honung
  • 1 msk Hackad dill
  • Ev lite salt
1
2
3
4
5
69 röster

Smörgåstårta med varmrökt lax

Underbart god smörgåstårta som är lite fix och trix med, men den är absolut värd det! Godast är det om tårtan får dra med fyllningarna i kyl runt 4 timmar, men det går att smygstarta om du är väldigt sugen…

Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1 påse Polarkaka.

Förslag på bröd

Polarkaka

Ingredienser

  • 6 halvmånar Polarkaka
  • Fyllning 1:
  • 2 dl Crème fraiche med örter
  • 500 g Varmrökt lax (alt. varmrökt röding)
  • ½ dl Finhackad rödlök
  • ½ dl Finhackad fänkål
  • 1 msk Dijonsenap, gärna med honungssmak
  • ½ dl Finhackad dill citronpeppar
  • Fyllning 2:
  • 2 dl Färskost
  • 3 msk Lemon curd (alt rivet skal av 1/2 citron och 1 msk honung)
  • 2 msk Finhackad gräslök
  • ½ dl Finhackad zucchini
  • Salt och peppar
  • Topping
  • 5 dl Färskost
  • ½ dl Gräslök, hackad
  • Kvistar dill och bladpersilja
  • Dekoration
  • Små kokta färskpotatisar
  • Hårdkokta ägg
  • Skivor zucchini, delade i halvmånar
  • Rädisor, klyftade
  • Blandade salladsblad
  • Citronklyftor
  • Dillkvistar
  • Vinägrett
  • 4 msk Olivolja
  • 1 tsk Pressad citron
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 1 msk Honung
  • 1 msk Hackad dill
  • Ev lite salt

Gör så här

  1. Börja med fyllningarna. Till fyllning ett blandar du crème fraiche med rödlök, fänkål och senap. Dela den varmrökta laxen i fina små bitar och vänd ner hälften av fisken i krämen, spara resten till dekoration. Tillsätt dill och smaka av med citronpeppar.
  2. Lägg en hel rund Polarkaka på ett fat och bred över fyllningen.
  3. Till fyllning två rör du ihop färskost med lemon curd och gräslök, smaka av med salt och peppar. Lägg på ett till lager av Polarkaka med skarven åt motsatt håll och bred ut färskostfyllningen, toppa med finhackad zucchini. Avsluta med det sista lagret Polarkaka och vänd åter skarven åt motsatt håll.
  4. Till toppingen mixar du ihop färskosten med gräslök, dill och persilja tills den får en fin ljusgrön nyans. Fördela örtkrämen jämnt över hela tårtan, plasta in och låt stå i minst 4 timmar i kylskåp. Förbered dekorationen. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, häll av vattnet och låt svalna. Koka äggen, de ska vara precis hårdkokta, låt svalna. Gör vinägretten genom att blanda alla ingredienser, smaka av med lite salt om du tycker det behövs. Klyfta rädisor och skiva zucchinin. Klyfta äggen och börja med att dekorera runt om med klyftorna. Fortsätt med zucchini och rädisor. Skiva potatisen i tunna skivor och varva skivorna med salladsbladen i mitten av tårtan, droppa över vinägrett. Avsluta med att fördela den varmrökta laxen över potatisskivorna och dekorera med citronklyftor och dillkvistar.