stäng av

Ingredienser

  • 6 Jubileumskaka
  • Ostkräm
  • 400 g Färskost naturell
  • 4 dl Crème fraiche
  • 1 tsk Salt
  • ½ tsk Vitpeppar
  • Fyllning 1, äpple och fetaost
  • 200 g Fetaost, mosad/smulad
  • 1 Äpple, tärnat
  • 3 msk Gräslök, fint skuren
  • Fyllning 2, ägg och krasse
  • 4 Hårdkokta ägg, finhackade
  • Ask smörgåskrasse, klippt
  • 1 tsk Fransk senap
  • Till dekoration
  • 1 Huvud crispsallad
  • 12 Färdiga ostskivor
  • 250 g Brie, i bitar
  • 1 Äpple, i tunna klyftor
  • 1 Ask jordgubbar, i klyftor eller skivor
  • Några färska basilikablad
1
2
3
4
5
27 röster

Smörgåstårta med ost och jordgubbar

Recept skapat av Susanne Jonsson

Förslag på bröd

Jubileumskaka

Ingredienser

  • 6 Jubileumskaka
  • Ostkräm
  • 400 g Färskost naturell
  • 4 dl Crème fraiche
  • 1 tsk Salt
  • ½ tsk Vitpeppar
  • Fyllning 1, äpple och fetaost
  • 200 g Fetaost, mosad/smulad
  • 1 Äpple, tärnat
  • 3 msk Gräslök, fint skuren
  • Fyllning 2, ägg och krasse
  • 4 Hårdkokta ägg, finhackade
  • Ask smörgåskrasse, klippt
  • 1 tsk Fransk senap
  • Till dekoration
  • 1 Huvud crispsallad
  • 12 Färdiga ostskivor
  • 250 g Brie, i bitar
  • 1 Äpple, i tunna klyftor
  • 1 Ask jordgubbar, i klyftor eller skivor
  • Några färska basilikablad

Gör så här

  1. Börja med att vispa färskost och crème fraiche hårt med elvisp till ostkrämen som är basen till både fyllningar och topping, smaka av med salt och peppar.
  2. Använd inte lightprodukter här eftersom att de inte går att vispa på samma sätt. Dela upp krämen i 3 skålar, en del kan vara lite mindre, den ska bli toppingen. Smaksätt de andra två delarna genom att blanda med ingredienserna till fyllning 1 resp fyllning 2.

Montera tårtan:

  1. Lägg 1 rund stor brödskiva som en cirkel på en bricka, bred ut fyllning 1 ovanpå och jämna till.
  2. Lägg på ett lager bröd till, bred på fyllning 2. Lägg på nästa lager bröd och toppa med den neutrala krämen.
  3. Lägg sallad runt kanterna på ovansidan. Dekorera med ostrullar, brie och äpple. Lägg jordgubbarna i mitten och toppa med basilika just innan servering.

Tips!

  1. Bästa tipset för att få finhackat ägg är att använda äggskivaren och vända runt ägget eftersom så du får fina små fyrkantiga bitar..