stäng av

Ingredienser

  • 8 halvmånar Jubileumskaka
  • Fyllning 1:
  • dl Creme fraice
  • 2 Ägg
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 3 msk Smörgåskrasse
  • 1 tsk Citronsaft
  • Salt och peppar
  • Fyllning 2:
  • 2 Avokado
  • 1 tsk Citronsaft
  • 3 msk Creme fraiche
  • 1 Liten rödlök
  • Salt och peppar
  • Fyllning 3:
  • dl Creme fraiche
  • 4 msk Pepparrot, färskriven
  • 3 msk Dill, hackad
  • ½ Gurka
  • Salt och peppar
  • Topping:
  • ½ dl Creme fraiche
  • 200 g Färskost, naturell
  • Salt och peppar
  • 10 Tunna gurkremsor
  • 10 Sockerärter
  • 8 Rädisor
  • 1 Rödlök
  • 2 msk Krasse
  • 2 msk Gräslök
  • Några droppar god olivolja
  • ½ Citron, det finrivna skalet
  • Blomblad från ätbara blommor, tex violer
  • 1 msk Solrosfrön, rostade
  • 1 msk Svarta sesamfrön
1
2
3
4
5
101 röster

Grön smörgåstårta med sockerärter och avokado

Recept skapat av Siri Barje
0.44 kg CO2e/portion
16%

av rek. daglig klimatbudget

Receptet är tillagat på åtta stycken halvmånar, 2 påsar Jubileumskaka.

Förslag på bröd

Jubileumskaka

Ingredienser

  • 8 halvmånar Jubileumskaka
  • Fyllning 1:
  • dl Creme fraice
  • 2 Ägg
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 3 msk Smörgåskrasse
  • 1 tsk Citronsaft
  • Salt och peppar
  • Fyllning 2:
  • 2 Avokado
  • 1 tsk Citronsaft
  • 3 msk Creme fraiche
  • 1 Liten rödlök
  • Salt och peppar
  • Fyllning 3:
  • dl Creme fraiche
  • 4 msk Pepparrot, färskriven
  • 3 msk Dill, hackad
  • ½ Gurka
  • Salt och peppar
  • Topping:
  • ½ dl Creme fraiche
  • 200 g Färskost, naturell
  • Salt och peppar
  • 10 Tunna gurkremsor
  • 10 Sockerärter
  • 8 Rädisor
  • 1 Rödlök
  • 2 msk Krasse
  • 2 msk Gräslök
  • Några droppar god olivolja
  • ½ Citron, det finrivna skalet
  • Blomblad från ätbara blommor, tex violer
  • 1 msk Solrosfrön, rostade
  • 1 msk Svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Fyllning 1: Koka äggen i 8 minuter och spola kallt.
  2. Hacka och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen.
  3. Fyllning 3 (ska stå längre än fyllning 2 därför gör vi den först): Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet.
  4. Skala gurkan och gröp ur den.
  5. Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål. Låt stå.
  6. Fyllning 2: Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

Topping

  1. Koka sockerärterna i saltat vatten i ungefär 1-2 minuter. Spola kalla.
  2. Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar.
  3. Skala 8 tunna skivor av gurkan med en potatisskalare.
  4. Skiva rödlöken i mycket tunna halvmånar och hacka gräslöken.
  5. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i en skål med vatten.

Montering: 

  1. Bred ut fyllning 1 på ett polarbröd.
  2. Toppa med ett till polarbröd och bred på fyllning 2.
  3. Toppa med ett till bröd och bred på fyllning 3.
  4. Toppa med den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen.
  5. Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.

Topping:

  1. Rulla ihop gurkremsorna och lägg ut på toppen.
  2. Lägg även ut sockerärterna och rödlöken.
  3. Fördela rädisorna över tårtan.
  4. Strö över hackad gräslök och krasse över allt.
  5. Strö över solroskärnorna och sesamfrön.
  6. På med rivet citronskal, några droppar olivolja samt salt och peppar.
  7. Avsluta med att strö blombladen över tårtan. Klart!