stäng av

Ingredienser

  • 6 halvmånar Polarkaka
  • 8 Skalade mjöliga potatisar
  • 2 dl Creme fraiche
  • ½ dl Gräslök, finhackad
  • 1 dl Rödlök, finhackad
  • 1 Citron, det finrivna skalet
  • ½ dl Dill, finhackad
  • 4 Stora hela matjessillfiléer
  • Salt och nymald svartpeppar
  • 400 g Pepparrotsfärskost alt. naturell smaksatt med färsk pepparrot
  • 2 dl Naturell yoghurt, turkisk eller grekisk
  • 1 bunt Färsk grön sparris
  • 1 bunt Färsk vit sparris, skalad
  • ½ Gurka, skalad och urkärnad
  • Gräslök
  • Blandade örter
1
2
3
4
5
12 röster

Midsommartårta

Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1 påse Polarkaka.

Förslag på bröd

Polarkaka

Ingredienser

  • 6 halvmånar Polarkaka
  • 8 Skalade mjöliga potatisar
  • 2 dl Creme fraiche
  • ½ dl Gräslök, finhackad
  • 1 dl Rödlök, finhackad
  • 1 Citron, det finrivna skalet
  • ½ dl Dill, finhackad
  • 4 Stora hela matjessillfiléer
  • Salt och nymald svartpeppar
  • 400 g Pepparrotsfärskost alt. naturell smaksatt med färsk pepparrot
  • 2 dl Naturell yoghurt, turkisk eller grekisk
  • 1 bunt Färsk grön sparris
  • 1 bunt Färsk vit sparris, skalad
  • ½ Gurka, skalad och urkärnad
  • Gräslök
  • Blandade örter

Gör så här

Fyllningen

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet och låt den ånga av.
  3. Pressa den ”torra” potatisen igenom en potatispress ner i en bunke. Låt svalna.
  4. Tillsätt fint hackade matjessillfiléer, gräslök, rödlök, citron och dill.
  5. Klicka i crème fraiche och vänd ihop allt till en kräm/fyllning.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Montering och garnering del I

  1. Dela upp fyllningen i två delar.
  2. Fördela fyllning på två Polarkakor, lägg de skurna sidorna mot varandra.
  3. Lägg på två Polarkakor med skarven åt motsatta hållet, fördela resten av fyllning. 
  4. Lägg tårtan på en bricka.
  5. Plasta och lägg en tyngd ovanpå.
  6. Låt den stå i ca 2 timmar.

Montering och garnering del II

  1. Dela och lättkoka sparrisen i saltat vatten.
  2. Tärna kålrot och koka den mjuk.
  3. Tärna gurkan och skär gräslöken i 2 cm långa ”stavar”.
  4. Blanda färskost och yoghurt till en jämn smet.
  5. Plasta av och stryk tårtan med pepparrotsfärskosten.
  6. Garnera med sparris, kålrot, gurka ev mer tärnad matjessill, gräslök och örter.
  7. Tips! Om det finns syren, maskros, ringblomma eller kanske gräslöksblomma är det också fint att garnera tårtan med.