En nationalrätt för alla rätter

Många länder har en officiell nationalrätt. Och de flesta av Sveriges landskap har sina egna landskapsrätter. Men Sverige har inte kunnat enats om en gemensam nationalrätt, än så länge. Många tror att det är köttbullar med potatismos och lingon, men nästan lika många tror att det är sill och potatis, toast Skagen eller ostkaka.

Att ha en officiell nationalrätt kan låta som en obetydlig sak i det stora hela. Men faktum är att en nationalrätt säger något om vilka vi är och vill vara, som land. Det ger en identitet, något att prata om. Och bjuda på.

Och det finns bara en rätt som känns självklar som nationalrätt; Smörgåstårtan är en del av den svenska folksjälen, den bjuds ofta på i festliga sammanhang, men kan lika gärna avnjutas en vardagskväll. Smörgåstårtan har en rik historia, förändras i takt med tiden och kan innehålla precis vad som helst. De allra flesta svenskar kan känna sig representerade av smörgåstårtan, oavsett vad man tycker om för mat, vilken matkultur man tillhör och varifrån man kommer. Dessutom kan den enkelt anpassas till framtidens sätt att äta, och vara både vegetarisk och vegansk. Smörgåstårtan är en nationalrätt för alla rätter helt enkelt.

Det är precis därför vi på Polarbröd har startat den här namninsamlingen, för att ena så många som möjligt kring smörgåstårtan som nationalrätt.

Skriv på namninsamlingen

Smörgåstårtan är en del av den svenska folksjälen. Skriv på namninsamlingen för smörgåstårtan som nationalrätt.

Ditt för- och efternamn(Obligatoriskt)
Just nu har 8,161 personer skrivit på namninsamlingen.
Genom att klicka på knappen nedan godkänner du att vi lagrar dina personuppgifter.