stäng av

Ingredienser

  • 4 Polarpolare Lillråg med linfrö
  • 4 tsk Olja till soppan, plus lite extra till bröden
  • 2 Gula lökar, skalade och hackade
  • 4 Vitlöksklyftor, hackade
  • 1200 g Frysta gröna ärtor
  • 3 tsk Salt
  • 14 dl Vatten
  • 4 Grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande fond
  • 4 dl Crème fraiche till soppan
  • 1 tsk Malen svartpeppar
  • Ev citronsaft
  • 5 msk Finriven pepparrot
  • 3 dl Creme fraiche till pepparotskrämen
  • 5 Ägg
  • Gräslök
1
2
3
4
5
4 röster

Grön ärtsoppa med pepparrotskräm, krutonger och ägg

0.45 kg CO2e/portion
17%

av rek. daglig klimatbudget

Ingredienser

  • 4 Polarpolare Lillråg med linfrö
  • 4 tsk Olja till soppan, plus lite extra till bröden
  • 2 Gula lökar, skalade och hackade
  • 4 Vitlöksklyftor, hackade
  • 1200 g Frysta gröna ärtor
  • 3 tsk Salt
  • 14 dl Vatten
  • 4 Grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande fond
  • 4 dl Crème fraiche till soppan
  • 1 tsk Malen svartpeppar
  • Ev citronsaft
  • 5 msk Finriven pepparrot
  • 3 dl Creme fraiche till pepparotskrämen
  • 5 Ägg
  • Gräslök

Gör så här

  1. Hetta upp 4 tsk olja i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsatt ärtor, vatten och buljongtärningar eller fond. Låt koka upp och sjud i 5 min. Tillsatt crème fraiche, smaka av med salt, svartpeppar och ev lite citronsaft. Mixa soppan slät med en stavmixer, rör om och håll varmt.

Krutonger

  1. Bryt brödet i grova bitar. Lägg brödbitarna på en plåt. Ringla över olja, salt och peppar. Rosta brödbitarna i ugnen tills de är gyllene.

Pepparrotskräm

  1. Rör ihop finriven pepparrot och 3 dl crème fraiche.

  1. Koka ägg, kyl ner, skala och halvera. Servera soppan med ägghalvor, krutonger och pepparrotskräm, bjud gärna lite extra kräm och krutonger vid sidan. Krutongerna är absolut godast knapriga.

Tips!

  1. Extra gott blir det om du ringlad lite olivolja över soppan precis före servering och hackar lite gräslök som du strör över.