Tillbaka

Strömmingswraps – serveras med potatisstomp och picklade rädisor


Pickla rädisorna, gärna en eller ett par dagar tidigare. Skölj och skär rädisorna så tunt som möjligt. Lägg i en helt ren burk. Koka upp vinäger, vatten, salt, dillfrön och peppar. Låt sjuda ett par minuter. Häll den heta lagen över grönsakerna. Sätt på lock med gummiring. Låt svalna. Låt gärna grönsakerna stå ett par veckor eller längre, så blir inläggningen riktigt god.

Gör potatisstomp. Sätt ugnen på 225 grader. Dela större potatisar. Lägg potatisarna i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt. Blanda om ordentligt. Sätt in långpannan i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna något. Mosa rotfrukterna lite slarvigt med en gaffel. Blanda ner extra olivolja, citronskal och – saft samt finhackad persilja. Smaka av med salt.

Panera och stek strömming. Drag bort skinnet från strömmingarna. Blanda ihop smör med salvia och lime. Bred på smöret på den ”köttiga sidan” och lägg ihop strömmingsfiléerna två och två. Ställ fram tre djupa tallrikar och lägg mjöl i en, uppvispat ägg i den andra och panko i den tredje. Vänd strömmingsfiléerna först i mjöl, doppa dem därefter i ägg och vänd dem sist i panko. Stek 5–6 filéer åt gången i olja och smör, ca 2 minuter på varje sida till en gyllenbrun färg. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och håll dem varma i 100° varm ugn.

Bred lite crème fraiche på brödet. Lägg på potatisstomp och strömming. Toppa med rädisor, extra crème fraiche och dill. Rulla ihop och ät.

Ingredienser

4 Polarbröd Akka tunnbröd

Picklade rädisor
200 g finstrimlade rädisor
lag:
1 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
1 msk salt
¼ tsk dillfrön
3 svartpepparkorn

Potatisstomp
500 g potatis
3–4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
skal och saft från 1 citron
2 -3 msk finhackad bladpersilja

Pankopanerad strömming
8 strömmingsfiléer
3 msk rumsvarmt smör
1 msk finhackad salvia
skal från 1 lime
2 -3 msk vetemjöl
1 ägg
½ dl panko
1 msk smör och 1 msk rapsolja

ca 1 dl crème fraiche eller smetana
dill