stäng av

Ingredienser

  • 4 Sarek
  • 3 dl Kikärtor, torkade
  • 1 Gul lök, finhackad eller riven
  • 2 Vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl Bladpersilja, finhackad
  • 1 msk Potatismjöl
  • 1 tsk Salt, till falafeln
  • 1 tsk Spiskummin, stött
  • 2 msk Vatten, till falafeln
  • ½ dl Sesamfrön (valfritt)
  • 5 dl Frityr- eller solrosolja
  • 3 Tomater
  • 1 Rödlök
  • ½ dl Bladpersilja, till salladen
  • ½ dl Koriander
  • 1 msk Citronsaft, till dressingen
  • 2 msk Olivolja, till dressingen
  • ½ msk Vatten, till dressingen
  • ½ tsk Salt, till dressingen
  • Svartpeppar, till dressingen
  • 2 dl Turkisk yoghurt, till tahinisåsen
  • 3 msk Tahini, till tahinisåsen
  • 1 msk Citronsaft, till tahinisåsen
  • 1 Nypa salt, till tahinisåsen
1
2
3
4
5
0 röster

Falafelwraps – serveras med tomat- och rödlökssallad och tahinisås

Förslag på bröd

Sarek

Ingredienser

  • 4 Sarek
  • 3 dl Kikärtor, torkade
  • 1 Gul lök, finhackad eller riven
  • 2 Vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl Bladpersilja, finhackad
  • 1 msk Potatismjöl
  • 1 tsk Salt, till falafeln
  • 1 tsk Spiskummin, stött
  • 2 msk Vatten, till falafeln
  • ½ dl Sesamfrön (valfritt)
  • 5 dl Frityr- eller solrosolja
  • 3 Tomater
  • 1 Rödlök
  • ½ dl Bladpersilja, till salladen
  • ½ dl Koriander
  • 1 msk Citronsaft, till dressingen
  • 2 msk Olivolja, till dressingen
  • ½ msk Vatten, till dressingen
  • ½ tsk Salt, till dressingen
  • Svartpeppar, till dressingen
  • 2 dl Turkisk yoghurt, till tahinisåsen
  • 3 msk Tahini, till tahinisåsen
  • 1 msk Citronsaft, till tahinisåsen
  • 1 Nypa salt, till tahinisåsen

Gör så här

Falafel

  1. Lägg kikärtorna i blöt över natten i ljummet vatten.
  2. Mixa kikärtorna med gul lök, vitlök, persilja, potatismjöl, salt, spiskummin och vatten.
  3. Forma smeten till biffar och vänd dem i sesamfrön.
  4. Hetta upp olja till 180°.
  5. Fritera bollarna i olja i 4–5 minuter eller tills de är gyllene och krispiga.
  6. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Tomat- och rödlökssallad

  1. Dela tomaterna och kärna ur dem. Skär tomatköttet i tärningar. 
  2. Hacka rödlöken och örterna fint och lägg i en skål.
  3. Hacka salladen, blanda med tomater, örter och lök.
  4. Blanda ihop dressingen och ringla över salladen. Blanda.

Tahinisås

  1. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av.

Wraps

  1. Fördela tomat- och rödlökssalladen på brödskivorna, vik ihop till wraps och lägg i falafel och toppa med tahinisåsen.