Upptäck möjligheterna med ett gott norrländskt tunnbröd

Det finns oändligt många sätt att avnjuta Polarbröds tunnbröd på, och lika många tillfällen där det antingen är en självklarhet eller en välkommen överraskning. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan göra med smarriga pålägg, goda fyllningar och olika tillagningssätt.

 

På den här sidan kan du låta dig inspireras av recept, läsa mer om brödets fantastiska egenskaper samt lära dig baka eget tunnbröd hemma i köket.

 

Vi älskar tunnbröd, och hoppas kunna väcka samma kärlek hos dig!

Tunnbröden är självklara på de flesta svenska högtidsbord, och passar lika bra till mingel som middag. Här har vi samlat våra mest omtyckta recept till jul, påsk, midsommar, kräftskivan och nyårsfirandet, och du hittar även mer matiga recept som passar utmärkt till matigare måltider. Hoppas det smakar!

Recept

I samarbete med  Johan Blanche, sommelier och smakexpert, kan vi nu presentera ett språk som beskriver brödens karaktär och upplevelsen de ger utifrån utseende, doft, smak och konsistens. De fem sinnena bildar en tillsammans en sensorisk upplevelse, och varje mjukt tunnbröd erbjuder en alldeles egen. Vilken är din favorit?

Våra mjuka tunnbröd

Baka eget tunnbröd!

Glödhoppa är ett traditionellt, norrländskt bröd som bakats i vedeldade bagarstugor i hundratals år. Det är helt ojäst, och fick sitt namn för att det enligt tradition gräddades direkt på den röda glöden. Det passar lika bra hemma till frukost som på utflykten, med vanliga pålägg, något mer matigt eller varför inte något sött? Att baka tunnbröd är lite av en konst till och med för en norrländsk bagarmästare, men om du följer vårt recept och har lite tålamod har du snart egna glödhoppor att avnjuta!

Recept

Polarbageriet

Vi har två olika bagerier, men det är på bageriet i lilla Bredbyn i Västernorrland som alla våra tunnbröd görs. Det är faktiskt världens största tunnbrödsbageri, och är även KRAV-certifierat. Här flyger nygräddade tunnbröd ur ugnarna dygnet runt, vilket inte är så konstigt med tanke på att vi under 2015 sålde 111 miljoner tunnbröd i svensk dagligvaruhandel. Det är alltså 212 stycken tunnbröd i minuten. Om vi skulle lägga dem efter varandra i rad kommer vi tur och retur till Hawaii! Men vi stannar nog helst här i Bredbyn och fortsätter grädda tunnbröd.

 

Läs mer om hur vi bakar

Tunnbrödsakademin

Tunnbrödsakademins främsta syfte är att värna om den svenska tunnbrödstraditionen. Det ska vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbrödet och hur det avnjuts på bästa sätt. Idén till Tunnbrödsakademin kläcktes av Kjell Jonsson, tidigare VD för Polarbröd och uppvuxen i Norsjö i Västerbotten. Kjell funderade under många år på hur man skulle kunna göra för att lyfta fram och hylla tunnbrödet som den norrländska delikatess det är, och landade i att en akademi skulle vara perfekt. Ta en titt på deras sida och njut av historia, recept och inspiration!

 

Tunnbrödsakademin