Världens första djupfrysta smörgås

1965 – 1971

Greta Nilsson

Greta Nilsson, mormor till nuvarande ägare, drev kafé vid skidbacken Kanis i Älvsbyn. Efterfrågan på smörgåsar varierade med skidvädret, och för att slippa svinn testade Greta att frysa in mackor och bara tina upp så många som behövdes. Älvsbykakorna visade sig passa utmärkt för infrysning och skidåkarnas favoritpålägg var renstek. Greta kallade denna, världens första djupfrysta smörgås, för Rågstrut.

1971

Succémacka på bussresa

En dag fick Greta en förfrågan om att snabbt ordna mat åt en grupp bageriaktörer på bussresa. Med knappt två timmar till avfärd tog hon några kartonger av sina Rågstrutar ur frysen och skyndade iväg. Vid lunch plockade Greta fram strutarna och serverade. ”Det här var jävlar det godaste jag ätit på en buss! Nu ska du ut på marknaden med den här mackan”, uppmanade en medresenär. Det var dags att lansera Rågstruten i världen, men då behövdes ett nytt namn.

1971

Varumärket med renen föds

Greta som tagit engelska språkkurser tyckte att sandwich lät exklusivt. Eftersom den frysta mackan var från norr lade hon till ordet Polar. Med hela världen som möjlig marknad skapade hon Polar Sandwich och lade till ”Älvsbyn, Sweden” på förpackningen. Hon bad sin kusin Birger Lindberg måla en ståtlig ren med midnattssolen i bakgrunden, och ett klassiskt varumärke var fött!