stäng av

Ingredienser

  • 3 – Polarpolare Jubileumskaka –
  • Viltpicklade rödbetor:
  • 2 stora, runda rödbetor (á 300g oskalad rödbeta och ca 250g skalad) 32 tunna skivor
  • 3 dl vatten (kokande)
  • 1 msk ättika
  • 1 tsk liquid smoke
  • 3 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk hackad, färsk rosmarin
  • Senapscreme:
  • ¾ tsk bruna senapsfrön
  • ¾ tsk gula senapsfrön
  • 1 tsk ättika
  • 1 msk ljummet vatten
  • 1 tsk flytande honung
  • 200 g naturell färskost
  • Övrigt:
  • 30 g grönkål (16 småblad)
  • rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • smör
1
2
3
4
5
1 röst

Snittar med viltpicklad rödbeta, grönkålschips och senapscreme

Recept skapat av Landleys kök

Ger 16 snittar

Förslag på bröd

– Polarpolare Jubileumskaka –

Ingredienser

  • 3 – Polarpolare Jubileumskaka –
  • Viltpicklade rödbetor:
  • 2 stora, runda rödbetor (á 300g oskalad rödbeta och ca 250g skalad) 32 tunna skivor
  • 3 dl vatten (kokande)
  • 1 msk ättika
  • 1 tsk liquid smoke
  • 3 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk hackad, färsk rosmarin
  • Senapscreme:
  • ¾ tsk bruna senapsfrön
  • ¾ tsk gula senapsfrön
  • 1 tsk ättika
  • 1 msk ljummet vatten
  • 1 tsk flytande honung
  • 200 g naturell färskost
  • Övrigt:
  • 30 g grönkål (16 småblad)
  • rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • smör

Gör så här

Viltpicklade rödbetor

  1. Skala rödbetorna och skiva dem i 32 stycken tunna skivor på en mandolin eller med kniv (ca 1-2 mm tjocka). Koka upp vattnet och rör i ättika, liquid smoke, strösocker, salt och hackad färsk rosmarin. Lägg ner rödbetsskivorna i det varma vattnet och låt dem dra i rumstemperatur i 5 timmar.

Senapscreme

  1. Lägg ned bruna och gula senapsfrön i en liten skål. Blötlägg i rumstemperatur i 2 timmar med ättika och ljummet vatten.

Viltpicklade rödbetor

  1. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och sjud rödbetorna i lagen i 8-10 minuter. Hur länge de behöver sjudas beror på hur tjocka skivorna är. Jag kände med en tandpetare efter 5 minuter och adderade sedan en minut i taget tills de mjuknat men ändå har kvar en del spänst så de kan böjas utan att gå sönder. Låt dem svalna i lagen och sedan torka till lite i ett durkslag.

Senapscreme

  1. Slå av lagen från senapsfröna och häll ned fröna i en mortel. Mortla fröna så att det blir en blandning av mosade och halvmosade frön. Blanda fröna med flytande honung och färskost. Lägg cremen i en spritspåse.

  1. Ansa grönkålen till små blad som storleksmässigt får plats på snittarna. Häll olja i en stekpanna så det precis täcker botten och värm upp den till cirka 110-120° C (medelvarmt). Torka grönkålsbladen och lägg ner dem i oljan. Fräs dem försiktigt pä häda sidor. När de börjar skifta i fårg till ljusare grönt, lyft ur dem på ett hushållspapper så de får rinna av. Om inte bladen blir lite stelare när de svalnar, stek dem lite till. Salta ett varv.
  2. Dela varje brödskiva i 6 snibbar. Bre på ett lager smör. Lägg grönkålschipset på den vidare änden. Vik försiktigt två rödbetsskivor och lägg till hälften ovanpå grönkålschipset. Spritsa ut senapscreme i båda ändarna, dra över lite svartpeppar och dekorera gärna med en färsk ört, exempelvis oregano eller timjan.