stäng av

Ingredienser

  • 1 paket Jubileumskaka
  • 6 dl creme fraiche
  • 450 g Västerbottensost
  • 1 rödlök
  • 1 förpackning körsbärstomater
  • 200 g naturell färskost
  • 1 burk (140 g) creme av soltorkad tomat, t ex från Zeta eller gör en egen
  • 2 tsk dijonsenap, eller efter tycke och smak
  • 350 g kallrökt lax
  • 1 citron för dekoration
  • 1 pressad citron
  • 1 knippe gräslök
  • salt
  • peppar
  • 100 g smör att steka bröden i, det går även bra att rosta bröden utan smör
1
2
3
4
5
1 röst

Ruts & Ruts lyxtårta

Receptbidrag från Elin Karlquist.

Ingredienser

  • 1 paket Jubileumskaka
  • 6 dl creme fraiche
  • 450 g Västerbottensost
  • 1 rödlök
  • 1 förpackning körsbärstomater
  • 200 g naturell färskost
  • 1 burk (140 g) creme av soltorkad tomat, t ex från Zeta eller gör en egen
  • 2 tsk dijonsenap, eller efter tycke och smak
  • 350 g kallrökt lax
  • 1 citron för dekoration
  • 1 pressad citron
  • 1 knippe gräslök
  • salt
  • peppar
  • 100 g smör att steka bröden i, det går även bra att rosta bröden utan smör

Gör så här

  1. Stek bröden i smöret eller rosta och lägg separat på till exempel ett galler för att svalna. Bröden ska vara brynta/ha fått färg, inte mer.
  2. Riv Västerbottensost, hacka rödlök. Blanda ost och lök med 2–2,5 dl creme fraiche och en halv pressad citron och smaka av med salt och peppar (försök skapa balans med i övriga smaker).
  3. Ställ in röran i kylen tills det är dags för uppläggning.
  4. Blanda 3 dl creme fraiche med 1–2 tsk dijonsenap och en halv pressad citron, smaka av med salt och peppar. Ställ in i kyl tills uppläggning.
  5. Blanda 0,5 dl creme fraiche med färskosten i en skål och ställ i kyl.
  6. Dela körsbärstomaterna och lägg i en skål inför uppläggning. Dela citronen i två och skär i skivor eller hela skivor. Lägg i skål inför uppläggning.
  7. Hacka/klipp gräslöken i små bitar, ca 0,5–1 cm. Skär/klipp laxen i tuggvänliga bitar och lägg i en skål inför uppläggning.
  8. Dags att lägga ihop tårtan! Lägg helst upp bröden på en stor skärbräda eller ett stort fat (så du kan skära direkt på), annars funkar en bricka eller plåt också bra. Tips är att lägga ut ett lager bröd på för att se att det får plats.
  9. Första lagret: Lägg bröd i botten, bred sedan ut Västerbottensröra.
  10. Andra lagret: Lägg på ett bröd och bred ut soltorkad tomatcreme över alla bröd.
  11. Tredje lagret: Lägg ut bröd och bred sedan ut färskost över alla bröd och sedan 1 lager färska körsbärstomater.
  12. Fjärde. Lagret: Lägg ut bröd och bred sedan ut röran med creme fraiche, dijon och citron över hela tårtan, inklusive sidorna. Lägg på lax och citronskivor och till sist, strö på gräslök
  13. Smaklig måltid!

Fler recept med