stäng av

Ingredienser

  • 6 halvmånar Jubileumskaka
  • Grundfyllning:
  • 600 g färskost
  • 4 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • salt och peppar
  • Fyllning 1:
  • 200 g kallrökt lax
  • 4 msk hackad gräslök
  • Fyllning 2:
  • 200 g räkor
  • 1 liten rödlök
  • 4 msk hackad dill
  • 2 msk röd rom
  • Topping:
  • 100 g kallrökt lax
  • 1 gurka
  • 6 rädisor
  • 6 körsbärstomater
  • 5 tsk röd rom
  • 20 g babyspenat
  • 6 vindruvor
  • 5 physalis
  • 6 gräslöksstjälkar
  • 1 tsk krasse
1
2
3
4
5
13 röster

Nyårssmörgåstårta

Recept skapat av Ida Jerrevik

En riktigt festfin och smakfull smörgåstårta som passar utmärkt att servera till nyår eller till andra festligheter. Vi har valt att göra den med klassiska ingredienser som räkor och lax, smaker som passar väldigt bra ihop, känns lite lyxiga och gillas av många. Extra festligt blir det såklart med snygg dekor, här i form av en blomsterkrans. Inte ett dugg svårt att få till men blir väldigt fint!

Smörgåstårtan räcker till ca sex personer men kan också serveras som förrätt eller vickning och räcker då till 12 personer. Receptet är tillagat på sex halvmånar, 1,5 påse Jubileumskaka.

Förslag på bröd

Jubileumskaka

Ingredienser

  • 6 halvmånar Jubileumskaka
  • Grundfyllning:
  • 600 g färskost
  • 4 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • salt och peppar
  • Fyllning 1:
  • 200 g kallrökt lax
  • 4 msk hackad gräslök
  • Fyllning 2:
  • 200 g räkor
  • 1 liten rödlök
  • 4 msk hackad dill
  • 2 msk röd rom
  • Topping:
  • 100 g kallrökt lax
  • 1 gurka
  • 6 rädisor
  • 6 körsbärstomater
  • 5 tsk röd rom
  • 20 g babyspenat
  • 6 vindruvor
  • 5 physalis
  • 6 gräslöksstjälkar
  • 1 tsk krasse

Gör så här

Grundfyllning

  1. Börja med att göra en grundfyllning som du sen använder som bas i både fyllningar och som topping. Rör ihop färskost och majonnäs. Ett tips är att röra färskosten smidig först så blir det enklare att röra ned majonnäsen till en jämn smet.
  2. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Fyllning 1

  1. Skär den kallrökta laxen (200g) i mindre bitar.
  2. Blanda med gräslök och 1/3 av grundfyllningen.

Fyllning 2

  1. Hacka räkorna grovt. Finhacka rödlök och dill.
  2. Blanda med 1/3 av grundfyllningen och röd rom.

Montering

  1. Lägg ut två halvmånar bröd till en rund tårtbotten på ett fat. Bred på laxröran, dvs fyllning 1.
  2. Lägg på ännu ett lager bröd och bred på räkröran, dvs fyllning 2.
  3. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred på det mesta av den grundfyllning som finns kvar, men spara lite som du kan spritsa eller klicka ut till små toppar på slutet.
  4. Ställ gärna tårtan kallt en stund medan du förbereder toppingen/dekoren.

Topping/dekor

  1. Förbered det du ska dekorera med genom att forma små rosor av den kallrökta laxen och hyvla gurkan i långa remsor och rulla ihop.
  2. Gör blommor av rädisor och tomater, tomaterna gröps ur och fylls med rom.
  3. När detta är förberett tar du ut tårtan från kylen och dekorerar med babyspenat i form av en krans och adderar övrig dekor som du förberett.
  4. Pynta även tårtan med vindruvor, physalis och gräslök.
  5. Ta slutligen det sista av grundröran och spritsa ut små toppar runt kransen. Dekorera gärna topparna med något grönt, t ex krasse.
  6. Tips! Tårtan håller sig väldigt bra i kylen och går bra att förbereda t ex på fm och du ska servera den på kvällen. Vill du förbereda tårtan redan dagen före, gör då klart alla fyllningar och fyll lagren men vänta med toppingen och dekoren till strax före servering. Laxrosor, gurka, spenat och tomater etc ser inte lika fina ut efter en natt i kylen – men tårtan smakar exakt lika gott så det handlar mer om utseende än smak. Ett tips till gäller dekoren. När du gör blommor av t ex gurka rullar de ofta ut sig direkt. Antingen väntar du med gurkan till på slutet så de får stöd av övrigt i dekoren, eller så använder du tandpetare som ett stöd under tiden. Tänk bara på att ta bort alla tandpetare före servering…