stäng av

Ingredienser

  • 3 Vetekaka
  • 36 g färsk grönkål, hela blad med stammar
  • 25 g valnötter
  • ½ vitlöksklyfta
  • 3 msk riven Västerbottensost
  • ½ dl olivolja
  • 1 krm salt
  • ½ tsk citronsaft
  • 100 g färskost
  • 50 g bredbar chèvre
  • 1 dl tinade tranbär (eller lingon)
1
2
3
4
5
2 röster

Minismörgåstårta med chèvre och grönkålskräm

Recept skapat av Ida Jerrevik

En vacker minismörgåstårta som räcker till fyra personer som förrätt (eller till två som lunch). Den blir dessutom väldigt trevligt på en buffé med flera minismörgåstårtor uppdukade!

Förslag på bröd

Vetekaka

Ingredienser

  • 3 Vetekaka
  • 36 g färsk grönkål, hela blad med stammar
  • 25 g valnötter
  • ½ vitlöksklyfta
  • 3 msk riven Västerbottensost
  • ½ dl olivolja
  • 1 krm salt
  • ½ tsk citronsaft
  • 100 g färskost
  • 50 g bredbar chèvre
  • 1 dl tinade tranbär (eller lingon)

Gör så här

  1. Skölj och rensa grönkålen från stammarna. Spara fyra blad till garneringen, strimla resten och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker grönkålen och koka i 5 minuter.
  2. Häll av grönkålen i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Krama sen ur all vätska.
  3. Mixa valnötterna grovt med en stavmixer i ca 15 sekunder. Plocka undan 1 msk till garneringen.
  4. Tillsätt grönkålen och pressa ned vitlöken. Mixa i en halv minut.
  5. Tillsätt osten och mixa i några sekunder till. Tillsätt lite olja i taget och mixa till fin konsistens.
  6. Smaka av med salt och citronsaft.
  7. Mosa färskosten i en bunke och blanda i ca 2 msk grönkålspesto till en kräm.
  8. Smaka av med lite mer pesto eller salt om det behövs.
  9. Lägg en vetekaka på ett fat. Bred ut hälften av pestokrämen på brödet.
  10. Lägg på ett till bröd. Bred på chèvren och lägg på ytterligare ett bröd.
  11. Toppa med resten av pestokrämen och dekorera med färsk grönkål, tranbär och hackade valnötter.
  12. Tips! Om du får över lite pesto, spara i en burk i kylen och använd till pastasås eller som sås till fisk. Supergott!