stäng av

Ingredienser

  • 4 Vetekaka
  • 250 g 250 g matjessill, filéer eller bitar
  • 1 msk sillspad
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g färskost
  • 1 rödlök
  • salt & peppar
  • Dekoration:
  • 8 gräslöksstrån
  • ätbara blommor
1
2
3
4
5
1 röst

Minimatjestårtor

Recept skapat av Ida Jerrevik

Det här är en enklare variant på en klassisk matjestårta, perfekt till högtider som påsk, pingst, midsommar eller härliga sommarfester. Vi gjorde den i miniversion och dessutom utan gelatin och med Polarbröd som botten. Supergod och snabbgjord!

Receptet ger 4 minitårtor, räcker till 4 hungriga eller minst 8 på en buffé eller som förrätt.

Förslag på bröd

Vetekaka

Ingredienser

  • 4 Vetekaka
  • 250 g 250 g matjessill, filéer eller bitar
  • 1 msk sillspad
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g färskost
  • 1 rödlök
  • salt & peppar
  • Dekoration:
  • 8 gräslöksstrån
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Låt matjessillen rinna av en stund i durkslag, spara undan ca 1 msk av spadet.
  2. Vispa under tiden creme fraiche tills den blir fast. Den kommer att bli lös först men blir sen hård igen.
  3. Rör färskosten smidig.
  4. Finhacka rödlöken och spara undan ca 1 msk till dekoration. Hacka matjessillen i små bitar.
  5. Blanda färskost, creme fraiche, rödlök och matjessill försiktigt så krämen behåller sin fasthet.
  6. Smaka av med lite sillspad, salt och peppar.
  7. Fördela sillröran på fyra brödskivor och dekorera med hackad rödlök, gräslöksstrån och gärna några ätbara blommor.

Tips!

  1. Här kan du vara kreativ med dekoren. I stället för hackad rödlök kan du t ex dekorera med hackad gräslök och gräslöksblommor. En liten klick rom blir också gott att toppa med eller kanske lite hackat ägg om de ska serveras till påsk. Serveras helst direkt när de är toppade med röran.