stäng av

Ingredienser

  • 8 Polarpärlan Fullkorn
  • 150 g mandelspån
  • Mandelsmet:
  • 150 g socker
  • 150 g mandelmjöl
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 60 g vetemjöl
  • 1 msk rivet citronskal
  • Sockerlag:
  • 150 g socker
  • dl vatten
  • Topping:
  • 3 dl grädde
  • 1 burk hjortronsylt
1
2
3
4
5
8 röster

Mandelkaka med citron, hjortronsylt och grädde

Förslag på bröd

Polarpärlan Fullkorn

Ingredienser

  • 8 Polarpärlan Fullkorn
  • 150 g mandelspån
  • Mandelsmet:
  • 150 g socker
  • 150 g mandelmjöl
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 60 g vetemjöl
  • 1 msk rivet citronskal
  • Sockerlag:
  • 150 g socker
  • dl vatten
  • Topping:
  • 3 dl grädde
  • 1 burk hjortronsylt

Gör så här

Mandelsmet

  1. Blanda samman smör och socker till en jämn smet, tillsätt sedan mandelmjölet och rör samman.
  2. Tillsätt sedan äggen ett i taget, rör ordentligt. Sist ner i med mjölet och blanda samman.
  3. Ställ in i kylen minst 1,5 timme för att stelna till ordentligt.

Sockerlag:

  1. Häll alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och värm tills sockret löst sig.
  2. Ställ sen åt sidan för att svalna.

Mandelkaka

  1. Lägg ut bröden på ett bakplåtspapper, pensla rikligt med sockerlag och låt den dra in i brödet.
  2. Bred eller spritsa sedan ut mandelsmeten över hela brödet, inte för tunt. Strö över mandelspånen och baka sen i ugnen i ca 15 min i 200 grader.

Topping

  1. Vispa grädden lätt medan kakorna svalnar lite.
  2. Servera med lättvispad grädde och hjortronsylt.