stäng av

Ingredienser

  • 8 halvmånar Polarkaka
  • Mimosasallad:
  • 30 vindruvor
  • 3 clementiner eller satsumas (kan bytas ut till konserverade)
  • 1 äpple
  • 1 stjälkselleri
  • En halv färsk ananas
  • 150 g lagrad ost
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl vispad grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar
  • Skinksallad med gröna ärtor
  • 300 g rökt skinka
  • 2 dl gröna ärtor, tinade
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk lite starkare chilisås
  • 2 dl majonnäs
  • Salt och peppar
  • Topping:
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl smetana
  • 2 krukor krusbladig persilja
  • Dekoration:
  • 20 skinkskivor
  • 15 ostskivor
  • 1 knippe rädisor
  • 1 halv gurka
  • 1 apelsin
  • 1 kruka krispsallad
  • 1 kruka krusbladig persilja
1
2
3
4
5
7 röster

Klassisk smörgåstårta med mimosa

Festlig klassisk smörgåstårta där mimosan får extra smak av lagrad ost och skinksalladen hettas upp med chilisås. Perfekt när du vill imponera på gästerna.
Receptet är tillagat på åtta halvmånar, 1 1/3 påse Polarkaka.

Förslag på bröd

Polarkaka

Ingredienser

  • 8 halvmånar Polarkaka
  • Mimosasallad:
  • 30 vindruvor
  • 3 clementiner eller satsumas (kan bytas ut till konserverade)
  • 1 äpple
  • 1 stjälkselleri
  • En halv färsk ananas
  • 150 g lagrad ost
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl vispad grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar
  • Skinksallad med gröna ärtor
  • 300 g rökt skinka
  • 2 dl gröna ärtor, tinade
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk lite starkare chilisås
  • 2 dl majonnäs
  • Salt och peppar
  • Topping:
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl smetana
  • 2 krukor krusbladig persilja
  • Dekoration:
  • 20 skinkskivor
  • 15 ostskivor
  • 1 knippe rädisor
  • 1 halv gurka
  • 1 apelsin
  • 1 kruka krispsallad
  • 1 kruka krusbladig persilja

Gör så här

Mimosasalladen

  1. Skär ner all frukt till mimosasalladen i mindre bitar (ca 1/2 x 1/2 cm stora bitar) och lägg dem i en bunke. Finhacka sellerin och riv den lagrade osten, lägg det i en bunke.
  2. Vispa grädden löst och addera den och resterande ingredienser i bunken. Blanda samman ordentligt och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen så att smakerna kan sätta sig tills det är dags för montering av smörgåstårtan.

Skinkröran

  1. Skär ner skinkan i mindre bitar, lägg den och ärtorna i en bunke. Tillsätt gräddfil, majonnäs och chilisås.. Blanda samman och smaka av med salt och peppar. Ställ röran i kylen så att smakerna kan sätta sig tills det är dags för montering av smörgåstårtan.

Montering

  1. Blanda samman majonnäsen och smetanan till en röra. Finhacka persiljan.
  2. Lägg en hel rund Polarkaka i botten och bred på mimosasalladen. Lägg nästa brödkaka ovanpå men med skarven åt ett annat håll. Bred ut skinkröran. Upprepa samma procedur med två lager till.
  3. Täck sedan in hela tårtan med majonnäs- och smetanaröran. Pressa fast den hackade persiljan på sidan av tårtan. Du kan nu täcka tårtan med plastfolie och låta den stå några timmar innan dekorationen läggs på, precis innan servering.

Dekoration

  1. Skär ut fina små blommor av rädisorna. Gör rullar av ostskivorna och av skinkskivorna. Skär apelsinen och gurkan i skivor. Lägg sedan ut skink- och ostrullar, sallad, apelsin- och gurkskivor i ett fint mönster. Avsluta med att strö över lite persilja. Nu är tårtan klar att serveras.