Tillbaka

Grillad fisk med picklad gurka, brynt smöremulsion och färskpotatis


Förbered den picklade gurkan och smöremulsionen först. Recepten räcker till flera smörgåsar men både gurkan och emulsionen går bra att spara i kylen några dagar. Koka potatisen och förbered tillbehören innan du börjar med fisken. Fyll rödingen med citron, timjan, salta och peppra. Kläm ihop och grilla i halster till innertemperatur ca 42 grader (eller efter egen smak). Bred på smöremulsionen och montera sedan mackorna med den grillade fisken. Bygg vidare med potatis, rädisor och picklad gurka. Garnera med frisésallad och krasse. Servera gärna lite extra smöremulsion vid sidan.

Picklad gurka
Skala och hyvla gurkan tunt. Krama ur överflödig vätska och lägg gurkan i en bunke. Häll på ättika, vatten, socker och sist lite salt. Blanda och låt stå och dra i kyl ca 10 minuter.

Brynt smöremulsion
Gröp ur äggen och mixa med citronsaften. Tillsätt smöret droppvis under mixning eller kraftig vispning, smaka av med salt och peppar.

 

 

Ingredienser

4 port

4 Polarbröd Jubileumskakor
1 röding
1 citronskiva
3 kvistar timjan
salt och peppar

till servering:
8 rädisor tunt hyvlade
8 små kokta färskpotatisar skivade
1 dl plockad frisésallad
1 ask smörgåskrasse

Picklad gurka
1/2 gurka
1/2 dl ättikssprit
3/4 dl vatten
2 msk socker
1/2 krm salt

Brynt smöremulsion
2 ägg (kokta i 2 min)
3 msk citronsaft
300 g brynt smör
salt och peppar