2021-06-03

Utstickarpriset 2018 – Tina-Marie Qwiberg

Utstickarpriset delas i år ut för tionde året i rad. Det är ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. I samband med vårt 10-årsjubileum av Utstickarpriset passar vi på att blicka tillbaka på utstickare genom åren, denna gång går vi tre år tillbaka.

Det var en torsdagskväll den 15 november 2018. Rosendals Trädgård i Stockholm ramade in kvällen och den sjunde upplagan av Utstickarpriset. Både plats och innehåll för kvällen gick i linje med temat för året.

På temat mat, respekten för livsmedel, odlingen, tillagningen och njutningen inleddes kvällen med ett panelsamtal lett av hållbarhetsexperten och jurymedlemmen Johan Kuylenstierna tillsammans med finalisterna Susanne Jonsson, Raphael Fellmer samt Polarbröds Cindy Kite (då koncernanalytiker och idag hållbarhetschef och innovationssamordnare). Sällskapet på plats fick även avnjuta en växtbaserad middag bestående av råvaror från odlingarna på Rosendals trädgård.

Men kvällens viktigaste anledning var att uppmärksamma finalisterna och vinnaren för året. Av fem finalister så utsågs den gotländske dokumentärfilmaren och krögaren Tina-Marie Qwiberg till vinnare och hyllades under kvällen tillsammans med finalisterna Susanne Jonsson och Raphael Fellmer för sitt arbete mot en hållbar framtid.

Raphael Fellmer, Tina-Marie Qwiberg och Susanne Jonsson

Vad var det som gjorde att just Tina-Marie var den som fick ta emot priset? Juryns motivering kan ge en tydligare bild:

Årets vinnare arbetar helhjärtat och med ett brinnande engagemang för en hållbar framtid och en rik matkultur. Med avstamp i matglädje och välsmakande råvaror jobbar hon för en hållbar utveckling i alla led, från bruket av jorden, till råvarornas kvalitet, lagandet av maten och konsumentens upplevelse. Hennes globala ansats förankras i myllan på lokal nivå. Inte bara genom att själv bevisa att det går att odla goda råvaror med ett välmående jordbruk, utan också genom att göra viktiga dokumentärfilmer om ämnet där hon gör svåra frågor tillgängliga för den breda massan. Tina-Marie Qwiberg inspirerar och ger oss hopp om en levande, motståndskraftig och uthållig försörjning.

När vi hör av oss Tina-Marie idag är hon aktuell med sin nya dokumentär Mellan Himmel och Jord skapad tillsammans med filmaren Andi Loor. Filmen hade premiär på SVT tidigare i april och kan fortfarande ses på SVT Play: https://www.svtplay.se/video/30504872/mellan-himmel-och-jord.

Bilder från Tina-Marie Qwibergs dokumentär Mellan Himmel och Jord. Foto: Leif Eiranson

Det juryn kom fram till i sin vinstmotivering går utan tvekan att läsa in i denna dokumentär, där Tina-Maries berättarröst och fantastiska bilder på den gotländska naturen låter tittaren följa de vitkindade gässen genom årstiderna, och utmanas i uppfattningen av vad en näve jord faktiskt innehåller. När vi var i kontakt med Tina-Marie passade vi på att be henne ge oss sitt perspektiv på 10-års jubileets tema, samverkan:

– Naturen är vårt viktigaste uppslagsverk och där kan man läsa om symbios, samverkan och ett utbyte som ger fördelar och balans. Så är det, samverkan är viktigast i vår väg mot en hållbar framtid.

”Samverkan är viktigast i vår väg mot en hållbar framtid” menar Tina-Marie Qwiberg. Foto Leif Eiranson

Läs mer om Utstickarpriset, tidigare vinnare och årets tema här.