Laga klimatsmart lunch med bröd!

Tillsammans med eko-kocken Ulrika Brydling har Polarbröd tagit fram ett antal recept för att inspirera till goda och hållbara måltider med brödet som grund. Bröd är ett klimatsmart livsmedel med många användningsområden och passar förvånansvärt bra att laga mat med. Maten vi äter påverkar miljö och klimat och vi har stora möjligheter att bidra till omställningen till en hållbar framtid genom att göra smarta val kring vad vi äter och hur vi planerar, tillagar och serverar maten. För kommuner är det en central fråga och allt fler kommuner sätter upp hållbarhetsmål för maten som serveras i skolorna.

Recept

Tillsammans mot en hållbar framtid

Alla framtagna recept är klimatberäknade, så att det är enkelt att se vilket avtryck de har på klimatet. De följer även Polarbröds proteinstrategi, som är en guide för hur vi alla kan göra bättre val av vilken typ av protein vi väljer att äta. Det har stor betydelse för både vårt och planetens välmående.
Bröd är ju en klimatsmart råvara som dessutom funkar riktigt bra att laga mat med. Har du några tips Ulrika, utöver de rätter vi lagat tillsammans?
– Bröd är en utmärkt bra råvara att laga mat på och utöver de recept som finns med i konceptet så kan man återanvända bröd till t ex skorpmjöl, göra brödkrutonger, brödsoppa, även fruktbrödpuddingar till mellis, stekta bröd i äggstanningar fyllda med tex pesto och ost eller andra grönsaker eller med frukt och kanel. Brödsallad kan göras både salt eller med frukt och kryddor. Bröd är verkligen en råvara som är användbar och som aldrig behöver slängas utan kan användas även efter det blivit lite torrt, berättar Ulrika.