stäng av

Ingredienser

  • 10 Vetevikare 60g
  • 250 g färskost
  • 2 tsk Pesula senap, grov
  • salt
  • 1 msk riven pepparrot
  • svartpeppar från kvarn
  • 125 g kålrot
  • ½ dl ättiksprit, 12%
  • 1 dl strösocker
  • dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 4 svartpepparkorn
  • 100 g rödkål
  • 100 g spetskål
  • 50 g grönkål + 10 hela blad från grönkål
  • ½ hackad rödlök, finhackad
  • 1 rött svenskt äpple
  • dl cremè fraiche
  • 1 dl majonäs
  • tsk örtsalt
  • 1 tsk skogshonung
  • ½ msk äppelcidervinäger
  • ½ dl gröna ärtor
  • ½ dl rostade pumpakärnor
  • 1 dl svensk rapsolja
  • ½ dl riven prästost
  • ½ dl hackad persilja
  • ½ vitlöksklyfta
  • citronsaft
  • Renlav
  • 400 g Svedjan Löpeld, ost
  • frityolja
  • 50 lingon
1
2
3
4
5
1 röst

SM-mackan

Recept skapat av Sandra Granström
0.51 kg CO2e/portion
19%

av rek. daglig klimatbudget

Förslag på bröd

Vetevikare 60g

Ingredienser

  • 10 Vetevikare 60g
  • 250 g färskost
  • 2 tsk Pesula senap, grov
  • salt
  • 1 msk riven pepparrot
  • svartpeppar från kvarn
  • 125 g kålrot
  • ½ dl ättiksprit, 12%
  • 1 dl strösocker
  • dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 4 svartpepparkorn
  • 100 g rödkål
  • 100 g spetskål
  • 50 g grönkål + 10 hela blad från grönkål
  • ½ hackad rödlök, finhackad
  • 1 rött svenskt äpple
  • dl cremè fraiche
  • 1 dl majonäs
  • tsk örtsalt
  • 1 tsk skogshonung
  • ½ msk äppelcidervinäger
  • ½ dl gröna ärtor
  • ½ dl rostade pumpakärnor
  • 1 dl svensk rapsolja
  • ½ dl riven prästost
  • ½ dl hackad persilja
  • ½ vitlöksklyfta
  • citronsaft
  • Renlav
  • 400 g Svedjan Löpeld, ost
  • frityolja
  • 50 lingon

Gör så här

  1. SENAPSCRÉME: Blanda färskost och senap med 1 tsk salt. Smaka av med riven pepparrot och svartpeppar.
  2. PICKLAD KÅLROT: Koka upp vatten och rör ner socker, ättikssprit, lite salt salt, svartpepparkorn och lagerblad. Skiva kålroten tunt på mandolin och lägg i lagen. Låt gärna ligga minst över natten
  3. COLESLAW: Skiva röd-, spets-, och 50 g av grönkålen tunt med kniv eller på mandolin, finhacka löken, tärna äpplet, behåll skalet för extra tuggmotstånd. Rör ihop med crèmefraiche och majonnäs, smaka av med örtsalt, svartpeppar, honung och äppelcidervinäger.
  4. ÄRTPESTO: Mixa ärtor, pumpakärnor, rapsolja, ost och persilja med stavmixer eller matberedare. Smaka av med vitlök, citronsaft, salt och peppar. Låt gärna stå över natten för mer smak.
  5. FRASIG LAV: Rensa och koka renlaven i rikligt med vatten i 10 minuter. Lyft upp den med hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Hetta upp neutral olja i en kastrull eller fritös till 180 grader. Fritera laven hastigt. Den ska inte ta färg, då blir den besk. Lägg den nyfriterade laven på en bit papper, salta och låt rinna av.
  6. FRITERAD LÖPELD: Hetta upp oljan i panna eller fritös. Skär osten i kuber, små munsbitar. Fritera osten tills den flyter upp och fått färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en bit papper.
  7. RÅRÖRDA LINGON: Rör ihop lingonen med en matsked socker till dess sockret smält
  8. Bred senapscrèmen på hela brödet. Lägg på grönkålsblad och picklad kålrot. Lägg sedan en rågad matsked coleslaw på varje macka. Strö över lingonen och spritsa ut några droppar ärtpesto. Lägg på fyra till fem kuber friterad Löpeld per macka och toppa med med friterad lav. Stäng locket och servera på tallrik. Mackan äts enklast med kniv och gaffel.