2021-09-15

Ull, fullkorn och resiliens i fokus när en tioåring ska firas

I år delas Utstickarpriset ut för tionde året i rad och idag presenterar Polarbröd årets finalister: Ullförmedlingen, The Bread Lab och Stockholm Resilience Center. Alla tre har bidragit till samverkan och medskapande för en hållbar framtid.

– Det känns väldigt speciellt att det nu har gått tio år sedan jag och min syster delade ut det första Utstickarpriset och jag är otroligt stolt och glad över hur priset har uppmärksammat och hjälpt aktörer som bidrar till en mer hållbar framtid, säger Karin Bodin, koncern-vd på Polarbröd och fortsätter:

– Om det är någonting som har blivit tydligt under alla de år vi har delat ut Utstickarpriset så är det vikten av samarbete och kunskapsdelning för att nå en hållbar framtid. Därför känns det väldigt naturligt att temat för årets Utstickarpris är samverkan och medskapande.

Årets finalister är alla goda exempel på just samverkan och medskapande inom sina områden. Ullförmedlingen jobbar för att bättre ta vara på den svenska ullen och minska spill. The Bread Lab, en del av Washington University, tar fram vete, korn och råg som är bättre för både människan och miljön. Stockholm Resilience Center forskar på hur människa och miljö kan samverka och leva långsiktigt i hållbar symbios.

– Vi fick in väldigt många nomineringar på spännande företag, organisationer och personer som på olika sätt verkar för en hållbar framtid genom olika former av samverkan och medskapande. Vi i juryn är väldigt stolta över att presentera tre finalister som verkligen inspirerar och bidrar till en mer hållbar värld, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Ullförmedlingen
Ullförmedlingen förenklar inköp och försäljning av ull mellan fårägare och ullförädlare med det övergripande syftet att mer av den svenska ullen med dess bredd och olika kvalitéer från de svenska fårraserna ska komma till nytta och användning. Tjänsten förenklar köp och sälj av ull i olika former och enligt ett antal kategorier och beskrivningar av produkten. Tjänsten ska genom ny teknik och digitaliseringens möjligheter ge konkret nytta för de som använder den.  

 

The Bread Lab
The Bread Lab är en del av Washington University där forskare skapar och odlar olika vete-, korn- och rågvarianter som är bättre för jorden och jordbruket och som dessutom är hälsosammare. Kunskapen delas brett genom samarbeten med bagare, jordbrukare och i princip alla som vill skapa hälsosammare mat genom fullkorn. Målet är att förändra hur världen ser på och äter framför allt vete.

 

Stockholm Resilience Center  
Stockholm Resilience Center, som grundades 2007, är en internationell forskningsenhet vid Stockholms Universitet som inbegriper olika discipliner. Centrets forskning är inriktad på miljö och hållbar utveckling med fokus på system där människa och natur studeras som en integrerad helhet. I fokus för forskningen står systemens resiliens, det vill säga deras förmåga att klara av störningar och förändringar, för att kunna fortsätta utvecklas. Forskningen integrerar samhällskunskap, humaniora och naturvetenskap. 

Prisutdelningen kommer att ske den 4 november. Vinnaren utses av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samt Maja Frankel, generalsekreterare för Friends.

Om Utstickarpriset:

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill vi lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

Tidigare vinnare:

  • 2012 Margrit Kennedy och Bernard Lietaer – Innovation och hållbarhet, om pengars funktion.
  • 2013 Ellen MacArthur – Ledarskap för världen, cirkulär ekonomi.
  • 2014 Johan Ehrenberg – Pådrivande i klimat- och energifrågan med ett helhjärtat engagemang kring uthållig försörjning.
  • 2015 Artur Granstedt – Nytänkande inom jordbruk.
  • 2016 Polly Higgins – Ledarskap för framtiden som leder till verklig förändring.
  • 2017 Cape Farewell – Kulturen som bärare av omställningen mot en hållbar framtid.
  • 2018 Tina-Marie Qwiberg – Odlingen, kokkonsten, njutningen och respekten för vår mat.
  • 2019 EAT-Lancet Commission – Kunskap och upplysning.
  • 2020 Mycorena – Resurseffektivitet och cirkularitet.