2024-03-25

Här är de utvalda idéerna för framtidens matsystem

Av över 120 inskickade idéer från olika länder har Polarbröd nu valt ut de fem idéer som bedöms ha störst potential att bidra till framtidens regenerativa matsystem.

 

– Jag är imponerad över kvaliteten och bredden på idéerna. Många känns väldigt rätt i tiden. Uppslagen kommer från Sverige, Portugal och Tyskland och det ska bli väldigt intressant att se hur vi tillsammans med experter från MTF Labs kan utveckla dessa vidare, säger Karin Bodin, koncern-vd.

14-16 mars genomfördes ett innovationslabb i Umeå mellan 14–16 mars för att vidareutveckla idéerna och ta fram prototyper. Under ett event senare i vår kommer prototyperna presenteras för intressenter som erbjuds att investera i att idéerna ska bli till verklighet.

– Vi vill vara en drivande kraft i omställningen mot en hållbar livsmedelsindustri och inspirera fler till att kroka arm med oss, säger Karin Bodin, koncern-vd.

Här är de utvalda idéerna som kan skriva Framtidsreceptet:

  • Flavourful Journeys – En interaktiv dokumentär för barn och ungdomar där de får utforska och öka sin förståelse för hela processen från jord till bord, i syfte att de ska kunna ta välgrundade beslut för hur deras måltider ska bli mer hållbara.
  • Local Food Swap – En guide med syfte att inspirera människor till att byta ut ingredienser mot bättre, mer hållbara alternativ utan att göra avkall på smaken.
  • ReJar – En maskin som är smidig att använda till vardags för återförslutning av livsmedels originalförpackningar, med syfte att förlänga bäst före-datum och minska matsvinn i hushållen.
  • Office Farms – Vertikala odlingssystem av bladgrönt i kontorsmiljö, med hjälp av hydroponiska system och kompletterande artificiell belysning. Utöver en förbättrad arbetsmiljö, bidrar detta även till lokalproducerade varor.
  • Ocean in a Box – Ett smidigt startpaket för hemmaodling av vattenväxter med syfte att det ska bli mer lättillgängligt, samt öka kunskapen om olika arter och deras fördelar för den svenska livsmedelsproduktionen.