2021-11-09

Brödforskare vid Washington State University tilldelas Utstickarpriset 2021

Årets vinnare av Utstickarpriset är The Breadlab vid Washington State University som skapar och odlar sädesslag som är bättre för människa och miljö än dagens sädesslag.

The Breadlab är en del av Washington State University där forskare skapar och odlar olika vete-, korn- och rågvarianter som är bättre för jorden och jordbruket och som dessutom är hälsosammare för människan. Kunskapen delas brett genom nära samarbeten med bagare, jordbrukare och i princip alla som vill skapa hälsosammare mat genom fullkorn. Målet är att förändra hur världen ser på och äter framför allt vete. Arbetet leds av Steve Jones, professor vid institutionen för Crop and Soil Sciences på Washington State University.

– Det är en fantastisk känsla för oss att bli utsedda till årets utstickare. På Breadlab samarbetar vi med alla aktörer i spannmålsekonomin, från bönder och mjölnare till bagare och konsumenter, inklusive det äldsta mjölföretaget i USA, King Arthur Baking Company. Som växtförädlare som bakar har vi kunnat öka avkastningen, smaken och näringen samtidigt som vi sänkt prisnivåerna. Och genom att utveckla okonventionella, mycket varierande spannmåls-populationer är vi bättre rustade att klara ett allt mer kaotiskt klimat, säger Steve Jones.

Temat för årets Utstickarpris är samverkan och medskapande.

– Under de år vi har delat ut Utstickarpriset har det blivit tydligt att vi blir mest framgångsrika när vi jobbar tillsammans. The Breadlab visar vägen genom nära samarbete med bland annat bagare och jordbrukare, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Vinnaren är utsedd av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Maja Frankel, generalsekreterare för Friends samt Karin Bodin.

Juryns motivering:

Vinnaren av årets Utstickarpris är en utstickare i ordets fulla bemärkelse. Genom att vända på perspektiven och hitta nya synergier har vinnaren byggt en unik plattform för nytänkande och samskapande med en tydlig vision för ögonen. Tillsammans med bagare, kockar, forskare och jordbrukare experimenterar de för att odla säd som är bättre för vår jord, bidrar till biologisk mångfald och är mer hälsosam att äta. Kunskapen delas brett och bidrar till att inspirera med smak, näring och läckert bröd. Vinnaren är The Bread Lab, Washington State University.

De tre finalisterna var, förutom The Bredlab, Ullförmedlingen som jobbar för att bättre ta vara på den svenska ullen och minska svinnet samt Stockholm Resilience Center som forskar på hur människa och miljö kan leva långsiktigt tillsammans på ett hållbart sätt.

Mer information om the Breadlab: https://breadlab.wsu.edu/

Om Utstickarpriset:

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill vi lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

Tidigare vinnare:

  • 2012 Margrit Kennedy och Bernard Lietaer – Innovation och hållbarhet, om pengars funktion.
  • 2013 Ellen MacArthur – Ledarskap för världen, cirkulär ekonomi.
  • 2014 Johan Ehrenberg – Pådrivande i klimat- och energifrågan med ett helhjärtat engagemang kring uthållig försörjning.
  • 2015 Artur Granstedt – Nytänkande inom jordbruk.
  • 2016 Polly Higgins – Ledarskap för framtiden som leder till verklig förändring.
  • 2017 Cape Farewell – Kulturen som bärare av omställningen mot en hållbar framtid.
  • 2018 Tina-Marie Qwiberg – Odlingen, kokkonsten, njutningen och respekten för vår mat.
  • 2019 EAT-Lancet Commission – Kunskap och upplysning.
  • 2020 Mycorena – Resurseffektivitet och cirkularitet.