Laga mat utomhus

Oavsett om du planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen så blir det godare med något mättande på vägen. Här har vi samlat tips och recept som kan inspirera er när ni ska ut i skog och mark.

Ta med på utflykten

Lättlagade recept som är perfekta till utflykter och picknickar.

Läs mer
Receptfilm

Sarekstrutar med kantareller, halloumi och bönor

Receptfilm

Grillmacka med rökt sidfläsk, Västerbottensost, äpple och lingon

Receptvideo

Abiskomackor med grillad falukorv

Tips när du lagar mat utomhus.

1

Förbered allt du kan hemma och ta med i burkar eller påsar, hacka grönsaker, skiva kött, krydda dressingar etc så slipper du det på plats och det blir mindre disk.

2

Ingredienser som ska hamna i samma gryta och har ungefär samma tillagningstid kan du med fördel lägga i samma burk även om de tar smak av varandra, då slipper du släpa burkar i onödan.

3

Om du vill slippa släpa burkar och gärna undviker att använda plastpåsar så är ett tips att använda kompostpåsar eller bruna papperspåsar till allt som inte är för blött, t ex grönsaker, sallad, korvar, bröd etc. Påsarna eldar du upp på plats och slipper ta med hem igen.

4

Ta med lite kryddor, gärna färska örter att servera till maten, och glöm inte salt.

5

Även om du räknar med att hitta torra trädgrenar att elda med på plats, ta med ett eller två torra vedträn hemifrån så går det betydligt fortare att få fart på elden.

6

Ta gärna med morotsstavar eller extra bröd att ge hungriga familjemedlemmar när de väntar på att maten ska bli klar, humöret blir så mycket bättre då.