Kämpa

Dessa fem övningar utmanar framför allt deltagarens snabbhet, spänst och styrka.

1. Blandade småhopp

Gör så här: Hitta en större sten eller en annan avsats. Rita ut en hage framför avsatsen med krita eller med en pinne i gruset. Hoppa från stenen/avsatsen och sen genom hagen och tillbaka, hoppa upp på stenen/avsatsen igen.

Utmana varandra:
Dela upp i lag och gör övningen på tid i ”Stafett-modell”. Dividera totaltiden med antalet lagmedlemmar. Öka svårighetsgraden genom att hoppa på ett ben, hoppa över vissa rutor eller varför inte baklänges?

Se instruktionsfilm här.

2. Hänget

Gör så här: Hitta en gren eller ribba i lagom höjd som är stark nog att man kan hänga med armarna i den. Det går också bra att binda upp ett starkt rep mellan två träd. Utmaningen är sen att med båda händerna hänga i grenen/repet/ribban så länge som möjligt.

Utmana varandra:
Ta tid på varje lagmedlem, räkna sedan ihop den sammanlagda tiden inom varje lag. Det lag som sedan lyckats hålla längst tid vinner. Gör det svårare genom att förflytta er i sidled, eller hänga i en arm? Den här övningen kan ge både styrka och koordination.

Se instruktionsfilm här.

3. Sick-sack

Gör så här: Skapa en ca 5 meter lång linje, använda en pinne eller sten att ”rita” med i underlaget. Hoppa sedan sick-sack på ett ben längs med linjen, hoppa sedan på det andra benet på vägen tillbaka.

Utmana varandra:
Varje lagmedlem hoppar x antal gånger var. Det lag som sedan lyckas hoppa flest gånger vinner. Här handlar det om att kunna hålla balansen. Gör det till en större utmaning genom att hoppa baklänges, eller hålla hälen mot rumpan.

Se instruktionsfilm här.

 

4. Slalom

Gör så här: Skapa en 10-30m lång slalombana med hjälp av lämpliga föremål i naturen, t.ex. träd, stenar, buskar. Spring sedan sick-sack från ett föremål till ett annat, snurra runt det om det passar och spring sedan vidare.

Utmana varandra:
Gör utmaningen lagvis och på tid i en stafett. Om det är olika antal i lagen kan den totala tiden i laget delas med antalet lagmedlemmar. Det lag som är snabbast vinner. Testa också att springa banan i sidsteg, eller baklänges. Det här är en bra utmaning för att bli bättre på riktningsförändringar.

Se instruktionsfilm här.

5. Tunneln

Gör så här: Hitta en krypvänlig yta som mäter 2m i bredd och 6-10m i längd. Ställ upp varje lag bredvid varandra där varje lag står på ett led längs med halva banans längd. Vid signal för start (t.ex. handklapp) kryper deltagaren längst bak i ledet på alla fyra mellan sina lagkamraters ben framför. När deltagaren sedan krupit genom hela ”tunneln” och ställt sig längst fram i ledet då startar nästa.

Utmana varandra:
När varje lagmedlem i sitt lag har krupit genom ”tunneln” är laget i mål. Det lag som är snabbast vinner. I den här utmaningen tränar man även sin koordination. Prova göra det lite klurigare genom att krypa utan att låta knäna nudda marken.

Se instruktionsfilm här.