Sveja – resultatet av Framtidsreceptet 2025
I 2025 års upplaga av Framtidsreceptet var utmaningen att ta fram ett mer hållbart pålägg till mellanmålsmackan. Den svenska mellanmålskulturen är något vi på Polarbröd värnar starkt om. Vi vill inspirera fler till att äta goda mellanmål som inte bara smakar gott utan också gör gott för såväl människor som planeten. Därför valde vi att, tillsammans med en av Sveriges främsta aktörer för hållbar omställning inom mat; Jävligt Gott, undersöka nya, hållbara och hälsosamma pålägg som är enkla att applicera i vardagen. Resultatet blev Sveja – nyttiga röror bestående av svenska frön och baljväxter, som sedan har smaksatts med populära smaker; äppelpaj, pizza och curry.
Framtidens mellanmålsrecept ”Sveja” – så gör du
Mixa ihop ingredienserna för din bas i en blender eller matberedare. Klart! Sen är det bara att välja smaksättning, mixa alla dessa ingredienser till en slät röra, och sedan har du en nyttig, hållbar, men också god röra att avnjuta på exempelvis en smörgås eller som en dipp till grönsakerna.
Busenkel och nyttig bas
2 dl frön, gärna solrosfrön
2 dl svenska gula ärtor, blötlagda och kokade
1,5 dl vatten
Smaksättning 1 – Pizza
1,5 dl tomatpuré
1,5 msk Oregano
2 klyftor vitlök
1 dl näringsjäst (kan uteslutas)
1,5 tsk salt
Smaksättning 2 – Äppelpaj
2 stycken normalstora äpplen
0,5 dl äppelsylt eller äppelmos
1,5 msk kanel
1,5 tsk salt
Smaksättning 3 – Curry
1,5 msk currypulver
1 tsk gurkmeja (pulver)
1 tsk färsk ingefära riven
1 klyfta vitlök
1 äpple
1,5 tsk salt
Juice från 1/2 färsk lime
Samarbetspartner
I 2025 års upplaga krokade vi arm med Jävligt Gott för att tillsammans skapa förändring. Med visionen om att det ska vara ”lätt att göra rätt” jobbar Jävligt Gott idag med flera stora aktörer för att tillsammans främja ett mer hållbart matsystem som gynnar både planeten och hälsan.