Framtidsreceptet 2024 – en mer hållbar måltid

I den första upplagan av Framtidsreceptet efterfrågade vi idéer för utmaningen ”En mer hållbar måltid”. Över 120 lösningar skickades in från olika länder. I samarbete med det globala innovationsnätverket MTF Labs valde vi ut fem idéer ut att vidareutveckla till prototyper tillsammans med personerna bakom idéerna.

Office Farms

Kasimir Suter Winter, arkitekt och entreprenör från New York som bor i Umeå, utvecklade prototypen Office Farms. Idén går ut på att kombinera inomhusodling och kontorsmiljöer för att bidra till förbättrad arbetsmiljö och lokalproducerade råvaror. Genom att installera hydroponiska odlingsskåp på kontoret kan medarbetarna skörda och njuta av färska grönsaker och örter året om.

A Flavourful Journey

Francisca Siza, portugisisk regissör och filmskapare, tog fram en interaktiv dokumentärserie som syftar till att återupptäcka glädjen i gemensamma måltider och att laga mat även i en hektisk vardag. Serien, skapad för hela familjen, väcker barns och tonåringars nyfikenhet kring maten de äter. Med en mix av lärande och underhållning bjuder varje avsnitt in tittarna att utforska matens värld – en rätt i taget.

Ocean in a Box

Portugisiska Francisca ”Kika” Rocha Gonçalves, forskare och konstnär, utvecklade Ocean in a box – ett innovativt odlingskit för vattenväxter, t ex alger, hemma. Allt-i-ett-lösningen ger enkel tillgång till de näringsrika och hållbart odlade algerna. Det är också möjligt att skala upp och utveckla lösningen till en professionell användning för exempelvis restauranger.

ReJar

David Cox är australiensk ingenjör och vd för stockholmsbaserade designstudion Humans since 1982. Hans bidrag till Framtidsreceptet var ReJar – en maskin som är smidig att använda till vardags för att återförsluta livsmedels originalförpackningar. Med ReJar är det möjligt att förlänga matens bäst före-datum och minska matsvinn i hushållen.

The Local Food Swap

Sofia Nordén från Uppsala brinner för hälsa och mtalagning. Hennes idé var en innovativ digital guide för att inspirera människor till att byta ut importerade råvaror mot lokala, mer hållbara alternativ utan att göra avkall på smaken. Appen erbjuder även recept baserade på ingredienser från trädgården eller naturen, med tips om smak, tillagning och hållbarhet.

Samarbetspartner

Under första upplagan av Framtidsreceptet samarbetade vi med MTF Labs, som är en global community med över 8500 innovatörer med varierande bakgrund och kompetens. Nätverket består av experter inom allt från livsmedelsproduktion, ekonomi, musik, teoretisk fysik och politik till produktdesign, samhällsvetenskap, robotik och AI.