Tillsammans mot hållbar njutning

 

Ibland känns det som att vi hela tiden är på väg någon annanstans. Vi är ständigt uppkopplade, mobilt och mentalt, på jakt efter nästa bekräftelse, utan att stanna upp och hämta andan. Vi på Polarbröd vill slå ett slag för det enkla i livet. I mer än 40 år har vi följt med familjer och skolklasser på utflykt. Vi kallar det Polarstunder, att kravlöst umgås i naturen med dem vi tycker om.

 

Vi vet att det är bra för hälsan. Forskning visar att pulsen går ner och stressnivån minskar när vi kommer ut i det gröna. Dina sinnen får chans att uppleva, inte bara stänga ute. Så vet vi också att människor som spenderar tid i naturen blir mer benägna att ta hand om den. Nu och i generationer är Polarbröds ansats i allt vi gör. Bara genom att ta vara på nu har vi möjligheter att bygga en framtid för barn och barnbarn.
Vi på Polarbröd vill erbjuda sund brödnjutning och bidra till verklig hållbarhet. Vi arbetar för att våra bagerier, ingredienser och förpackningar och ska vara helt hållbara. För att klara det behöver vi hjälp. Hela samhället behöver ställa om och det är förstås vi människor som måste förändra oss. Vi behöver komma ihåg vad som är viktigt på riktigt. Att vara tillsammans i naturen, möta människor och njuta av upplevelser över en god macka kan vara värt så mycket. Tillsammans kan vi göra skillnad. Vem du än är, välkommen ut!

/Karin Bodin & Anna Borgeryd,
femte generationens bagarbarn och huvudägare av Polarbröd

Välkommen ut till allt det goda

Det här händer i kroppen när du är ute i naturen

Det är smått fantastiskt vad naturen gör för en människa, både fysiskt och psykiskt. Vi skulle kunna fylla hela sidan med fantastisk fakta, men vi försöker fatta oss kort.

Naturen verkar stressreducerande. Den sänker nivåerna av stresshormoner i din kropp och skyndar på återhämtningen från oro, press och spänningar. Så lite som 4–5 minuter i naturen gör skillnad, och blodtrycket börjar sjunka nästan omedelbart vid blotta åsynen av natur.

I stadsmiljö, trafik eller folkmyller triggas den riktade uppmärksamheten, medan naturen aktiverar den spontana uppmärksamheten. Det är två olika system i din hjärna. Den riktade uppmärksamheten tar hand om sinnesintryck som skriker åt oss, förbrukar mycket energi och gör oss trötta. Den spontana uppmärksamheten hanterar mjuka intryck utan ansträngning, och gör istället att vi fyller på våra energiförråd. Det kallas vaken vila.

Om kroppen utsätts för press och stress under lång tid så försätts den till slut i ständigt beredskapsläge. Det försämrar immunförsvaret, sliter på hjärta och blodkärl samt mage och tarmar. Tid ute i naturen låter kroppen återhämta sig, både psykiskt och fysiskt. Solens UVB-ljus påskyndar även produktionen av D-vitamin, som i sin tur bidrar till att stärka immunförsvaret.

Ju mer barn vistas i naturligt solljus, desto lägre blir halten av kroppens egna sömnmedel melantonin i blodet under dagtid. Det gör att när solen går ner och mörkret faller, så strömmar melantonin ut i kroppen på naturlig väg och barnen sover godare.

Forskning visar att naturen förbättrar minneskapaciteten och koncentrationsförmågan hos barn, då de aktiverar fler sinnen samtidigt. Den har också visat att barn som vistas frekvent i naturen är friskare och mer motoriskt utvecklade än barn som vistas i en mer naturfattig miljö.

Friluftsliv är den aktivitet som motiverar människor mest till ökad fysisk aktivitet, kanske för att naturen är en så kravlös arena för motion. Med så mycket att se, höra, känna och plocka är det lätt hänt att du till och med glömmer att du rör på dig.

Både idag och imorgon

Studier visar att om vi får våra barn att skapa en relation till naturen innan de är 12 år, så ökar chanserna att de intresserar sig för miljöfrågor i vuxen ålder.

Men det här gäller inte bara barn, det gäller även oss vuxna. För att bry sig om något måste vi ha en relation till det, och om du sällan möter naturen är det svårt att känna passion för den. Så varför inte ta med hela familjen ut i det gröna redan nu och återupptäcka den tillsammans? Välkommen ut!

Om du vill läsa mer om naturens fantastiska inverkan på oss människor kan du läsa mer i Frisk i naturen, Naturen som kraftkälla och Friluftsliv för alla.

Visste du att?

… När du vistas i naturen sjunker ditt blodtryck.

… Barn som skapar en relation till naturen innan de är 12 år, är mer benägna att ta hand om den när de blir äldre.

… När du är i naturen försätts din hjärna i något som kallas vaken vila, då den befrias från stressiga sinnesintryck.

… Barn som leker mycket i naturen utvecklar bättre balans och motorik.

Om du vill läsa mer om naturens fantastiska inverkan på oss människor kan du läsa mer i Frisk i naturen, Naturen som kraftkälla och Friluftsliv för alla.

Vårt hållbarhetsarbete

Vi vill erbjuda riktig brödnjutning och bidra till verklig hållbarhet. Vi arbetar för att våra bagerier, ingredienser och förpackningar och ska vara helt hållbara.

Följ med oss på resan mot ett ovanligt gott bröd!

Följ med på resan