Vanligaste frågorna


  • Vilken sida ska jag smöra på?
    Den frågan får vi då och då och den har egentligen bara ett svar - välj själv! Många föredrar att lägga pålägget på den platta sidan eftersom det är lättare att breda ut smöret då. Andra vill ha mycket smör på mackan och föredrar då den bubbligare. En smaksak med andra ord!
  • Kan man läsa om era ingredienser?
    Ja. Vill du läsa mer om de ingredienser som förekommer i våra bröd har vi sammanställt en ingredienslista.
  • Använder ni animaliska produkter?
    Nej. Polarbröd innehåller endast råvaror från växtriket.
  • Innehåller era bröd ägg?
    Nej, våra bröd innehåller inte ägg eller ens spår av ägg.
  • Vad använder ni för typ av fett?
    Polarbröd bakas med 100% svensk rapsolja. Den är inte härdad och innehåller inte transfetter.
  • Är brödet verkligen mjölkfritt?
    Ja. Allt Polarbröd är helt mjölkfritt inkl fritt från spår av mjölk.
  • Förekommer någon form av nötter?
    Nej. Polarbröd har valt att plocka bort våra vanligaste allergener.
  • Har ni glutenfritt bröd?
    Vi försöker vara ett bröd för alla men just glutenfritt är för oss inte tekniskt möjligt.
  • Jag vill jobba hos er, hur gör jag?
    När vi har lediga tjänster kan du hitta platsannonserna här. Om du inte hittar något av intresse men gärna vill jobba med oss, är du varmt välkommen att skicka in en spontansökan.
  • Vad finns det för sponsring att söka?
    Vi har två olika typer av sponsring. Brödsponsring till föreningar som verkar på våra bageriorter. För er med verksamheter som riktar sig till barn och ungdomar på våra bageriorter Älvsbyn och Bredbyn. Vi sponsrar framförallt med bröd.

    Upplevelsesponsring - ansök om en prova-på-dag.
    Vi vill ge ännu fler barnfamiljer möjligheten att uppleva och hämta kraft från allt det fantastiska som omger oss. Därför stöttar vi passionerade föreningar som vill växa och som fokuserar på utomhusaktiviteter. Det kan till exempel handla om orientering, fiske, löpning, klättring, svampplockning och fågelskådning. Vi backar upp er förening genom en prova på-dag, en spännande dag som gör det möjligt för er att bjuda in alla som är intresserade av att prova på er verksamhet. Läs mer här. Här kan du ansöka om sponsring.
  • Hur hanterar ni personuppgifter?
    Polarbröds riktlinje för behandling av personuppgifter
    Polarbröd är ansvarig för behandling av personuppgifter på den här webbplatsen. Vi är mycket angelägna om din säkerhet och att de personuppgifter vi har om dig behandlas enligt de grundläggande principer som finns i dataskyddsförordningen.
    Personuppgifter är all information som direkt eller indirekt kan kopplas till en privatperson som är i livet. Det är viktigt att du känner dig trygg när du anförtror Polarbröd dina personuppgifter. Vi behandlar bara personuppgifter för bestämda ändamål. Vi använder uppgifterna till exempel för att ge dig service och support, hantera reklamationsärenden, fullgöra avtal eller informera om tjänster, erbjudanden och vår verksamhet.

    Samtycke
    När så krävs inhämtar Polarbröd samtycke innan vi påbörjar behandling av dina personuppgifter. I samband med att du lämnar dina personuppgifter till oss får du information om behandlingen, till exempel vilka rättigheter du har, för vilket ändamål uppgifterna kommer att användas, vem inom Polarbröd som är ansvarig för behandlingen och hur länge uppgifterna kommer att sparas. Du har alltid rätt att återkalla ett lämnat samtycke.

    Dina rättigheter
    Du har rätt att begära information om vilka personuppgifter vi behandlar om dig och att få felaktiga uppgifter rättade. Du har också rätt att invända mot och begränsa behandlingen samt få uppgifterna raderade eller flyttade.
    Du har även rätt att efter begäran, en gång per år kostnadsfritt, få reda på om Polarbröd behandlar dina personuppgifter. Om behandling sker kommer du efter en sådan begäran att få information om vilka personuppgifter som behandlas, varifrån de inhämtats, för vilket eller vilka ändamål behandlingen sker och vem eller vilka som har åtkomst till informationen. Polarbröd kommer på din begäran eller eget initiativ att rätta uppgifter som upptäcks vara felaktiga.
    Vid begäran kommer vi, innan vi lämnar ut dina personuppgifter, att säkerställa din identitet genom att, i första hand, skicka mail via en digital brevlåda eller be dig komma in fysiskt och legitimera dig. I andra hand skickar vi informationen i ett fysiskt brev till din folkbokföringsadress.
    Om du vill få veta om Polarbröd behandlar personuppgifter om dig kan du kontakta oss via e-post info@polarbrod.se, telefon 010-450 60 00 eller på postadress Polarbröd AB, Ställverksvägen 14, 942 82 Älvsbyn.

    Sociala medier
    För närvarande kan du följa Polarbröd via Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn.
    Du kan följa Polarbröd på
    Facebook genom Polarbröd AB
    Twitter genom @PolarbrodAB
    Instagram genom polarbrod
    LinkedIn genom Polarbröd AB
    På dessa konton ansvarar Polarbröd endast för eventuella personuppgifter som vi själva publicerar, inte personuppgifter som andra lämnar.

    Ny dataskyddsförordning
    Den 25 maj 2018 träder den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft och ersätter personuppgiftslagen (PUL). Syftet med PUL har varit att skydda mot intrång i den personliga integriteten vid behandling av personuppgifter. GDPR har strängare krav på hur företag som hanterar personuppgifter, vilket ytterligare förstärker den enskildes rättigheter.
  • Hur hanteras cookies?
    Så använder vi cookies
    Cookies är små textrader som läses in i datorns minne eller läggs ner som en fil på din dator för att förbättra läsning och sökning på vår hemsida.

    Cookies på polarbrod.se
    Om du inte vill att din dator tar emot och lagrar cookies så kan du justera säkerhetsinställningarna i din webbläsare. Vissa delar av polarbrod.se kan bara användas fullt ut om din läsare tillåter cookies. På så sätt påverkas din upplevelse av polarbrod.se av dina säkerhetsinställningar.
    Vi använder oss av cookies som kontrollerar att webbplatsen är uppe och fungerar som den ska.
    Vi kan även komma att använda tredjepartscookies (som sätts från andra webbplatser, t.ex Google) för att sammanställa och lagra anonym data och statistik kring sök- eller sajtbeteende. Google Analytics samlar information som gör det möjligt för oss att förstå hur vår webbplats används och i slutändan förfina den erfarenheten för att bättre kunna tjäna dig.

    Vi använder även av olika verktyg för annonsering och annonsmätning från sociala medier. Om du redan använder någon av dessa sociala medieplattformar kan deras cookies komma att sättas via vår webbsajt och länka till ditt konto hos den specifika leverantören. Data kan sedan komma att användas av dem för att anpassa funktionalitet eller annonsering på deras webbplats baserat på hur du använder deras service på vår webbplats.

Hållbarhet


  • Hur miljövänligt är ert bröd?
    I Polarbrödsfamiljen har vi bakat bröd i fem generationer. Företaget har alltid strävat efter resurseffektivitet, exempelvis genom att spara energi och minska svinn. Vi vill erbjuda ett ännu godare bröd, inte bara smak- och näringsmässigt utan också etiskt och med minsta möjliga resursanvändning. Vi har ett ekologiskt sortiment för storhushåll och hoppas kunna sälja fler ekologiska bröd också i dagligvaruhandeln. Vi arbetar även med att förbättra det normalodlade. Vårt mål är att år 2022 ha långsiktigt hållbara råvaror i hela Polarbröd. I vår hållbarhetsredovisning kan du läsa mer om hur långt vi kommit idag.
  • Hur jobbar ni med ekologiska produkter?
    Polarbröd jobbar med KRAV-märkta produkter och har sju produkter som säljs till kommuner och landsting. Vi har ett KRAV-märkt bröd ute i butik, Polarknäcke ekologisk. I vår produktutveckling ser vi över hur vi ska kunna erbjuda fler goda attraktiva ekologiska produkter till våra konsumenter.
    I Polarbröds strävan att bli långsiktigt uthålliga har vi kommit till nya insikter, och med ny kunskap kommer nytt ansvar. Vi vet nu att det sätt på vilket samhället försörjer sig idag ger kortsiktiga fördelar, men är ohållbart i längden. Vi ser också att hela jordbruket behöver ställas om. Därför undersöker vi även alternativa vägar till ekologiska produkter. Om du är intresserad av att ta del av vårt arbete, har vi publicerat Polarbröds Hållbarhetsredovisning på vår hemsida.
  • När ni säger att ni vill bidra till en uthållig försörjning, vad är nästa steg?
    Detta är ett arbete som pågår dagligen i vår ständiga strävan att bli bättre. Vi arbetar också med målen 100% fossilfria transporter, förnybara förpackningar och självklart med hållbara råvaror till våra produkter. Ta gärna del av våra mål och framtidsvisioner i Polarbröds senaste hållbarhetsredovisning.
  • Varför satsar Polarbröd på vindkraft?
    Vi vill leverera största möjliga brödnjutning med minsta möjliga resursanvändning. Vårt sätt att leva får inte förstöra framtida generationers möjligheter. Därför vill vi bygga en uthållig försörjning som inte på ett ohållbart sätt skadar klimat och miljö. Vi har i många år drivit vår verksamhet med förnybar el. Nu tar vi nästa steg med egna vindkraftverk i drift, och med solpaneler på bageritaket i Älvsbyn. Utöver det arbetar vi hela tiden med att bli mer energieffektiva i alla delar av vår verksamhet.
  • Vad händer när det inte blåser – bakas inget under vindstilla dagar?
    Man kan se Sveriges allmänna elnät som en bank där man kan sätta in och ta ut energi. Elektronerna flödar inte från producent till förbrukare utan elproducenterna tvingar snarare fram en vågrörelse i ledningarna, och förbrukarna bromsar in denna rörelse genom att omvandla den till mekanisk energi eller värme. Det påminner om när du sätter in pengar på banken och sedan tar ut dem på en annan plats – då får du inte samma mynt och sedlar i handen, men det är ju fortfarande dina pengar.

    När det blåser mer än vi behöver för bakningen får andra del av den energin och vattenreserverna i de norrländska vattenkraftverken sparas i motsvarande mängd, för att Sveriges elnät fylls på med vindel. Den energiinsättningen får vi sedan tillbaka när det inte blåser.

    Dessutom har vår investering dimensionerats för att ett normalår inte bara räcka till bakningen utan bageriernas hela behov.
  • Var finns era vindkraftverk?
    Polarbröd har investerat i egna vindkraftverk på Bösjövarden och Mässingberget i Dalarna. De nyproducerade vindkraftverken uppfördes hösten 2014 och det fjärde och senaste verket sattes i drift januari 2015.
  • Hur märker jag att brödet är bakat med vindkraft?
    Vårt bröd smakar lika gott som det alltid har gjort – däremot är det vår förhoppning att du tycker att det smakar ännu lite godare när du nu vet att det är bakat med utsläppsfri el från svenska vindar och med en omsorg om kommande generationer som faktiskt lett till verkliga investeringar i den nödvändiga energiomställningen
  • Vad betyder Polfärskt?
    Polfärskt är naturens egen färskhållning. Vi fryser vårt bröd direkt efter gräddningen. Det bevarar färskheten, den goda smaken och alla näringsämnen – utan konserveringsmedel.

    Polfärskt är både en produktkvalitet och en tjänst. Tjänsten står för unik kunskap, omsorg och service som efter transporten i en obruten fryskedja levererar rätt bröd, i rätt mängd, i rätt tid och på rätt plats. Märkning, exponering och returtagning görs efter produktens specifika behov. Allt för att minimera svinn och optimera färskhet.
  • Ni menar att ert sätt att baka och sälja bröd minskar svinnet. Hur då?
    Infrysning av bröd är resurseffektivt. Det gör att vi kan baka långa serier, med mindre energiåtgång och spill. Vi bakar inte mot order vilket ger en stabilare produktion jämfört med varmdistribuerat bröd.

    Vi optimerar distributionen enligt efterfrågan. Vår distributör Polfärskt säljande bröddistribution är noggranna med att lägga ut rätt mängd i brödhyllan. De lägger bara fram det bröd som säljs mellan butiksbesöken. Så väldigt få bröd slängs från butiken.
  • Hur jobbar ni med hållbara förpackningar?
    Förpackningarna är en viktig del i vår verksamhet eftersom de skyddar våra bröd och håller dem färska. Förpackningar är därför ett prioriterat område för att nå vårt mål full hållbarhet 2022. Då ska våra förpackningar vara helt fossilfria eller kretsloppsanpassade. Ett steg på vägen är att byta ut våra plastförpackningar till återvinningsbara påsar baserade på den förnybara råvaran sockerrör. Alla våra bröd i butik förpackas i den sockerrörsbaserade påsen. På övriga marknader pågår omställningen för fullt. Vid årsskiftet hade vi nått 91 procent sockerrörspåsar och vi beräknas klara omställningen till 100 procent under 2018.
  • Ni säger att ni har bytt ut alla påsar i butik till återvinningsbara påsar baserade på den förnybara råvaran sockerrör. Vad innebär det för klimatet?
    Bytet av plastpåsar i butik innebär minskade CO2 -utsläpp med 832 ton, vilket motsvarar att en bil kör 318 360 mil – lika mycket som 79 varv runt jorden.
  • Vad är nästa steg för att nå målet "Förpackningar som skyddar produkterna, är kretsloppsanpassade eller förnybara?”
    Vi tittar parallellt på olika råvaror och samarbetar med andra aktörer för att utreda möjligheten att tillverka påsar från svenska skogsrester. Detta är dock bara en del av resan. På längre sikt behöver vi även titta på material som är nedbrytbart eller helt cirkulerande så att det inte riskerar att bli kvar i naturen.

Produkter


  • Jag är inte nöjd med det bröd jag köpt. Vad ska jag göra?
    Om du inte är nöjd med en produkt som du köpt från oss så vill vi veta det så att vi kan bli bättre. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Spara gärna förpackningen, där finns viktiga uppgifter som gör att vi kan spåra brödet till den dag det bakats. Här kan du enkelt göra en reklamation.
  • Vilken sida ska jag smöra på?
    Den frågan får vi då och då och den har egentligen bara ett svar - välj själv! Många föredrar att lägga pålägget på den platta sidan eftersom det är lättare att breda ut smöret då. Andra vill ha mycket smör på mackan och föredrar då den bubbligare. En smaksak med andra ord!
  • Förekommer det konserveringsmedel i brödet?
    Nej. Vi håller brödet färskt genom att frysa in det istället för att använda konserveringsmedel. Den metod vi använder kallar vi för Polfärskt. När brödet gräddats fryser vi in det i extrem kyla och distribuerar det sedan i en omsorgsfull fryskedja. Bröd från Polarbröd möglar efter ungefär en vecka i rumstemperatur. Det tycker vi är naturligt.
  • Vad menas med Polfärskt — naturligt gott bröd?
    Polarbröd är alltid gott, alltid bakat utan konserveringsmedel. Men framförallt innebär naturligt vårt sätt att hålla brödet färskt. Vår färskhållningsmetod, Polfärskt, innebär att vi på traditionellt norrländskt vis fryser in vårt nybakade bröd för att stoppa brödets åldrande. När sedan det nytinade brödet placeras i butikshyllan är det mjukt, saftigt och väldigt gott.
  • På förpackningarna står att brödet är bäst före XXXX. Vad betyder det?
    Vårt mjuka bröd håller som regel sju dagar efter upptining. För våra ekologiska bröd gäller fem dagar efter upptining. Hållbarheten i rumstemperatur beror naturligtvis på hur ofta du öppnar påsen och om brödet som ligger kvar i påsen kommit i kontakt med dina händer eller omgivande miljö eller om förvaringstemperaturen varit högre än normal rumstemperatur.
  • Är brödet färskare fryst än tinat?
    Ja, det frysta är det färskaste. Brödet i brödhyllan tinas på väg till din butik. Vår distributör Polfärskt Miljösmart Samdistribution är oerhört duktig på att leverera rätt bröd, i rätt mängd, i rätt tid och på rätt plats, allt för att minimera svinn och optimera färskhet. Och har du turen att hitta ditt bröd kallt i hyllan så vet du att det är så gott som nybakat.
  • Är det farligt att frysa om sitt bröd?
    Nej det är inte farligt och det finns inget i Livsmedelslagen som anger att bröd inte kan frysas igen.
  • Kan man frysa om sitt bröd?
    Vi känner till att många av våra konsumenter fryser in vårt bröd hemma, för att alltid ha det hemma och för att kunna ta fram det när det behövs.
  • Är det verkligen färskt bröd när det har varit fryst?
    Eftersom vi fryser vårt bröd direkt efter gräddningen så bevarar vi färskheten, den goda smaken och alla näringsämnen – utan konserveringsmedel. Genom att tina brödet hemma efter behov kan du därför alltid äta Polarbröd så gott som nybakat.
  • Vad betyder 25% mer i påsen?
    I vårt sortiment har vi ett urval av produkter som i cykler kampanjas som mer i påsen. Det innebär fler brödkakor i samma påse. Priset är detsamma men du får helt enkelt mer för pengarna.
  • Hur lång hållbarhet har era bröd?
    Brödet märks med sju dagars hållbarhet från upptiningsdag.
  • Varför har ni socker i brödet?
    Vi strävar efter att försöka hitta en så fin balans mellan smaker som möjligt i varje produkt vi tar fram. Produkterna är uppbyggda av olika ingredienser med olika smaker och egenskaper för att åstadkomma så goda, mjuka och fina produkter som möjligt. I våra mjuka tunnbröd är socker är en viktig tillsats när det gäller att få till mjukheten och användarvänligheten på produkten.
  • Har ni osötade bröd eller bröd med låg sockerhalt?
    Ja visst har vi det! Du kan välja mellan Levainbitar, Sund & God Råg, Extrem, Frisk & Fröigt och Rågstyrka.
  • Varför hittar jag inte mitt favoritbröd?
    Vårt sortiment förändras över tid. Här kan du se vilka bröd som finns i butik. Vi säljer våra färdiga smörgåsar och bröd till Polfärskt Bröd, som förser butikerna i Sverige med Polarbröd. Det innebär att vi inte exakt vet vilket sortiment varje butik har. Det kan variera massor beroende på hur stor butiken är, var den ligger och vilka köpbeteenden konsumenter har. Ta gärna kontakt med oss, så hjälper vi dig hitta rätt!
  • Var hittar jag era färdiga smörgåsar?
    Vi säljer våra färdiga smörgåsar och bröd till Polfärskt Bröd, som förser butikerna i Sverige med Polarbröd. Det innebär att vi inte exakt vet vilket sortiment varje butik har. Det kan variera massor beroende på hur stor butiken är, var den ligger och vilka köpbeteenden konsumenter har. Ta gärna kontakt med oss, så hjälper vi dig hitta rätt!
  • Hur jobbar ni med ekologiska produkter?
    Polarbröd jobbar med KRAV-märkta produkter och har sju produkter som säljs till kommuner och landsting. Vi har ett KRAV-märkt bröd ute i butik, Polarknäcke ekologisk. I vår produktutveckling ser vi över hur vi ska kunna erbjuda fler goda attraktiva ekologiska produkter till våra konsumenter.
    I Polarbröds strävan att bli långsiktigt uthålliga har vi kommit till nya insikter, och med ny kunskap kommer nytt ansvar. Vi vet nu att det sätt på vilket samhället försörjer sig idag ger kortsiktiga fördelar, men är ohållbart i längden. Vi ser också att hela jordbruket behöver ställas om. Därför undersöker vi även alternativa vägar till ekologiska produkter. Om du är intresserad av att ta del av vårt arbete, har vi publicerat Polarbröds Hållbarhetsredovisning på vår hemsida.

Ingredienser


  • Kan man läsa om era ingredienser?
    Ja. Vill du läsa mer om de ingredienser som förekommer i våra bröd har vi sammanställt en ingredienslista.
  • Förekommer det konserveringsmedel i brödet?
    Nej. Vi håller brödet färskt genom att frysa in det istället för att använda konserveringsmedel. Den metod vi använder kallar vi för Polfärskt. När brödet gräddats fryser vi in det i extrem kyla och distribuerar det sedan i en omsorgsfull fryskedja. Bröd från Polarbröd möglar efter ungefär en vecka i rumstemperatur. Det tycker vi är naturligt.
  • Vad är en tillsats?
    Vi har haft samma ambition i alla år — att baka bröd med naturliga råvaror utan konserveringsmedel. Vi använder ett fåtal tillsatser för att få bättre bakresultat. Vi använder bland annat bakpulver precis som man gör när man bakar hemma.
  • Vad är mono- och diglycerider?
    Mono- och diglycerider är vanliga emulgeringsmedel som gör att fettet fördelas jämt i brödet, vilket ger en bättre volym och bättre färskhållning. Dessa framställs av vegetabiliska fetter och oljor från växtriket.
  • Var kommer era fettsyror ifrån?
    Polarbröd använder emulgeringsmedel som framställs ur naturliga råvaror, närmare bestämt vegetabiliskt fett från raps- och solrosolja. Vi använder dem för att ha möjlighet att blanda vatten med olja, vilket ger brödet ökad volym och gör det mjukare.
  • Vad gör emulgeringsmedlet?
    Polarbröd använder emulgeringsmedel som framställs ur naturliga råvaror, närmare bestämt vegetabiliskt fett från raps- och solrosolja. Vi använder dem för att ha möjlighet att blanda vatten med olja, vilket ger brödet ökad volym och gör det mjukare.
  • Använder ni animaliska produkter?
    Nej. Polarbröd innehåller endast råvaror från växtriket.
  • Innehåller era bröd ägg?
    Nej, våra bröd innehåller inte ägg eller ens spår av ägg.
  • Vad använder ni för typ av fett?
    Polarbröd bakas med 100% svensk rapsolja. Den är inte härdad och innehåller inte transfetter.
  • Är brödet verkligen mjölkfritt?
    Ja. Allt Polarbröd är helt mjölkfritt inkl fritt från spår av mjölk.
  • Förekommer någon form av nötter?
    Nej. Polarbröd har valt att plocka bort våra vanligaste allergener.
  • Har ni glutenfritt bröd?
    Vi försöker vara ett bröd för alla men just glutenfritt är för oss inte tekniskt möjligt.
  • Varför är det inte tekniskt möjligt för er att baka glutenfritt bröd?
    Glutenfri produktion måste vara avskild från råvaror som innehåller gluten. I dagsläget ser vår produktion inte ut så.
  • Varför har ni socker i brödet?
    Vi strävar efter att försöka hitta en så fin balans mellan smaker som möjligt i varje produkt vi tar fram. Produkterna är uppbyggda av olika ingredienser med olika smaker och egenskaper för att åstadkomma så goda, mjuka och fina produkter som möjligt. I våra produkter är socker är en viktig ingrediens när det gäller att få till mjukheten och användarvänligheten på produkten.
  • Har ni bröd med låg salthalt?
    Ja visst har vi det! Du kan välja mellan Levainbitar, Sund & God Råg, Extrem, Frisk & Fröigt och Rågstyrka.
  • Varför använder ni fermenterat vetemjöl?
    Bakning med fermenterat vetemjöl är ett bra och ett naturligt sätt att förhindra mögel på bröd. Naturligt framställt fermenterat vetemjöl har genomgått en surdegsprocess.
  • Vad är surdeg?
    En surdeg är en blandning av mjöl (råg eller vete) och vatten i ungefär lika proportioner. I mjölet finns mjölksyrabakterier och jästsvampar, som vid tillsättning av vatten börjar producera mjölksyra, ättiksyra, alkoholer, aromämnen och koldioxid. Surdeg är en deg med lågt pH-värde.
  • Vad använder Polarbröd för surdeg?
    Polarbröd tillverkar sin egen surdeg på fullkornsrågmjöl och vatten. Det är en aktiv surdeg med speciell smak, doft och karaktär som är framtagen för att passa våra produkter extra bra. Vi har valt att tillverka vår surdeg med just fullkornsrågmjöl, eftersom rågmjölet också ger surdegen en mer rustik smak än en surdeg av vetemjöl.
  • Hur tillverkas surdegen?
    Startkulturen sätts tillsammans med fullkornsrågmjöl och vatten i särskilda kärl där den får mogna i rätt temperatur under cirka ett och ett halvt dygn. Våra bagare följer noggrant surdegens mognad för att säkerställa att den får precis rätt karaktär. Mjölksyrabakterien mår bra i mjöl- och vattenblandningen, växer till och bildar syror. När surdegen nått sin mognad ligger pH-värdet lågt, det vill säga under 4. Då slutar mjölksyrabakterierna att tillverka syror, men bakterierna lever vidare och fortsätter arbeta om de får ny näring i form av mjöl. Den färdiga surdegen blandas i degen och bakas ut med resten av ingredienserna.
  • Bakar ni enbart med en typ av surdeg?
    Surdeg ger bröd god smak och bra konsistens, det smular mindre och får en jämn fin struktur. Brödet blir dessutom saftigt och hållbarheten förlängs på ett naturligt sätt. Vi bakar bröd med både torkad rågsurdeg och vår egen ”blöta” rågsurdeg – just för att de ger lite olika smakkaraktärer till det färdiga brödet.
  • Var kommer surdegen ifrån?
    Polarbröd använder en surdeg med en bakteriekultur, som har sitt ursprung i en gammal svensk surdeg. Den är noggrant utvald för sin speciella milda karaktär och har bakegenskaper som vi tycker passar Polarbröds produkter särskilt bra.
  • Varför bakar ni med surdeg?
    Surdegen ger, på ett naturligt sätt, ett fylligare, saftigare, mjukare och mer välsmakande bröd med längre hållbarhet.
  • Hur mycket surdeg har ni i era bröd?
    Vi har olika mängd surdeg i olika typer av produkter eftersom vi varje gång strävar efter att baka det absolut mest välsmakande brödet. Ni läsa mer om våra surdegsbröd här.
  • Påverkas surdegens goda egenskaper av att ni fryser ert bröd?
    Nej, genom att frysa brödet direkt efter gräddning och distribuera det i en omsorgsfull fryskedja bibehålls färskheten och den goda smaken.

Övriga frågor


  • Kan jag få köpa en mjukisren från er?
    Så roligt att du också gillar våra renar! Vi har inga renar till försäljning hos oss men Teddykompaniet säljer liknande mjukisrenar. Ta kontakt med dem för ytterligare information.
  • Varför fick jag inte pengar tillbaka när jag använde kupongen/brödchecken jag fick av er?
    Vår brödcheck går endast att använda vid ett tillfälle. Se till att använda hela beloppet vid inköp, då eventuell kvarvarande summa förfaller.
  • Jag vill jobba hos er, hur gör jag?
    När vi har lediga tjänster kan du hitta platsannonserna här. Om du inte hittar något av intresse men gärna vill jobba med oss, är du varmt välkommen att skicka in en spontansökan.
  • Hur ansöker jag om sponsring?
    Vi har ett sponsringsformulär som du gör ansökan med. Du hittar det här.
  • Vad finns det för sponsring att söka?
    Vi har två olika typer av sponsring. Brödsponsring till föreningar som verkar på våra bageriorter. För er med verksamheter som riktar sig till barn och ungdomar på våra bageriorter Älvsbyn och Bredbyn. Vi sponsrar framförallt med bröd.

    Upplevelsesponsring - ansök om en prova-på-dag.
    Vi vill ge ännu fler barnfamiljer möjligheten att uppleva och hämta kraft från allt det fantastiska som omger oss. Därför stöttar vi passionerade föreningar som vill växa och som fokuserar på utomhusaktiviteter. Det kan till exempel handla om orientering, fiske, löpning, klättring, svampplockning och fågelskådning. Vi backar upp er förening genom en prova på-dag, en spännande dag som gör det möjligt för er att bjuda in alla som är intresserade av att prova på er verksamhet. Läs mer här. Här kan du ansöka om sponsring.
  • Vad sponsrar ni med till en prova-på-dag?
    Vi ser till att ni under prova på-dagen kan bjuda 300 deltagare på bröd.
    Vi ger er 5 000 kronor för att täcka omkostnader i samband med prova på-dagen.
    Vi tar fram material som ni kan använda för att locka barnfamiljer.
    Vi marknadsför prova på-dagen genom annonsering i sociala medier. Syftet är att locka besökare och i slutändan få fler att intressera sig för er verksamhet.
    Vi förser er med lämpliga utmaningar och en tipsrunda med naturtema. Tanken är att inspirera deltagarna att lära sig mer om er verksamhet och vår natur.
  • Jag har lämnat in en ansökan men fick avslag på den. Varför?
    Polarbröd får årligen väldigt många sponsringsansökningar och av naturliga skäl kan vi därför inte bevilja alla förfrågningar.

    I mailet med beslutet framgår även vilka anledningar detta kan bero på. Ofta kan det röra sig om att er ansökan inkommit för nära inpå ert planerade event eller att er verksamhet sker inomhus. Vi sponsrar endast föreningar som har naturen som arena, t.ex. friluftsorganisationer, scouterna, orienteringsklubbar eller fiskeklubbar och fokuserar på föreningar med barnverksamhet i åldrarna 6-12 år.
  • Vem är det hos er som fattar beslut om sponsring?
    Vi har ett sponsringsteam som i början av varje månad går igenom alla inkomna ansökningar och matchar dem med vår sponsringspolicy.
  • Hur långt innan behöver ansökan nå Polarbröd?
    Cirka två månader innan. Se datum för ansökan här.
  • Hur hanterar ni personuppgifter?
    Polarbröds riktlinje för behandling av personuppgifter
    Polarbröd är ansvarig för behandling av personuppgifter på den här webbplatsen. Vi är mycket angelägna om din säkerhet och att de personuppgifter vi har om dig behandlas enligt de grundläggande principer som finns i dataskyddsförordningen.
    Personuppgifter är all information som direkt eller indirekt kan kopplas till en privatperson som är i livet. Det är viktigt att du känner dig trygg när du anförtror Polarbröd dina personuppgifter. Vi behandlar bara personuppgifter för bestämda ändamål. Vi använder uppgifterna till exempel för att ge dig service och support, hantera reklamationsärenden, fullgöra avtal eller informera om tjänster, erbjudanden och vår verksamhet.

    Samtycke
    När så krävs inhämtar Polarbröd samtycke innan vi påbörjar behandling av dina personuppgifter. I samband med att du lämnar dina personuppgifter till oss får du information om behandlingen, till exempel vilka rättigheter du har, för vilket ändamål uppgifterna kommer att användas, vem inom Polarbröd som är ansvarig för behandlingen och hur länge uppgifterna kommer att sparas. Du har alltid rätt att återkalla ett lämnat samtycke.

    Dina rättigheter
    Du har rätt att begära information om vilka personuppgifter vi behandlar om dig och att få felaktiga uppgifter rättade. Du har också rätt att invända mot och begränsa behandlingen samt få uppgifterna raderade eller flyttade.
    Du har även rätt att efter begäran, en gång per år kostnadsfritt, få reda på om Polarbröd behandlar dina personuppgifter. Om behandling sker kommer du efter en sådan begäran att få information om vilka personuppgifter som behandlas, varifrån de inhämtats, för vilket eller vilka ändamål behandlingen sker och vem eller vilka som har åtkomst till informationen. Polarbröd kommer på din begäran eller eget initiativ att rätta uppgifter som upptäcks vara felaktiga.
    Vid begäran kommer vi, innan vi lämnar ut dina personuppgifter, att säkerställa din identitet genom att, i första hand, skicka mail via en digital brevlåda eller be dig komma in fysiskt och legitimera dig. I andra hand skickar vi informationen i ett fysiskt brev till din folkbokföringsadress.
    Om du vill få veta om Polarbröd behandlar personuppgifter om dig kan du kontakta oss via e-post info@polarbrod.se, telefon 010-450 60 00 eller på postadress Polarbröd AB, Ställverksvägen 14, 942 82 Älvsbyn.

    Sociala medier
    För närvarande kan du följa Polarbröd via Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn.
    Du kan följa Polarbröd på
    Facebook genom Polarbröd AB
    Twitter genom @PolarbrodAB
    Instagram genom polarbrod
    LinkedIn genom Polarbröd AB
    På dessa konton ansvarar Polarbröd endast för eventuella personuppgifter som vi själva publicerar, inte personuppgifter som andra lämnar.

    Ny dataskyddsförordning
    Den 25 maj 2018 träder den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft och ersätter personuppgiftslagen (PUL). Syftet med PUL har varit att skydda mot intrång i den personliga integriteten vid behandling av personuppgifter. GDPR har strängare krav på hur företag som hanterar personuppgifter, vilket ytterligare förstärker den enskildes rättigheter.
  • Hur hanteras cookies?
    Så använder vi cookies
    Cookies är små textrader som läses in i datorns minne eller läggs ner som en fil på din dator för att förbättra läsning och sökning på vår hemsida.

    Cookies på polarbrod.se
    Om du inte vill att din dator tar emot och lagrar cookies så kan du justera säkerhetsinställningarna i din webbläsare. Vissa delar av polarbrod.se kan bara användas fullt ut om din läsare tillåter cookies. På så sätt påverkas din upplevelse av polarbrod.se av dina säkerhetsinställningar.
    Vi använder oss av cookies som kontrollerar att webbplatsen är uppe och fungerar som den ska.
    Vi kan även komma att använda tredjepartscookies (som sätts från andra webbplatser, t.ex Google) för att sammanställa och lagra anonym data och statistik kring sök- eller sajtbeteende. Google Analytics samlar information som gör det möjligt för oss att förstå hur vår webbplats används och i slutändan förfina den erfarenheten för att bättre kunna tjäna dig.

    Vi använder även av olika verktyg för annonsering och annonsmätning från sociala medier. Om du redan använder någon av dessa sociala medieplattformar kan deras cookies komma att sättas via vår webbsajt och länka till ditt konto hos den specifika leverantören. Data kan sedan komma att användas av dem för att anpassa funktionalitet eller annonsering på deras webbplats baserat på hur du använder deras service på vår webbplats.


  • Vilka är fördelarna med sockerrörspåsar jämfört med konventionella plastpåsar?
    Förpackningen är 100 procent återvinningsbar och tillverkad av 86 procent förnybar råvara av restprodukter från sockerrör vilket minskar utsläppen av skadlig koldioxid. Sockerrör är nämligen en förnybar råvara (bioråvara) som under sin livscykel binder koldioxid. Vanlig polyeten (plast) som tillverkas av fossil råvara, tillför istället koldioxid till atmosfären.

Hittade du inte vad du sökte?


Har du funderingar, frågor eller tips så tar vi gärna emot det! Ditt engagemang är till stor hjälp i vår strävan efter ett ovanligt gott bröd.

kontakta oss

Vänligen fyll i alla obligatoriska fält.

Tack! Vi har nu mottagit dina uppgifter och kommer att återkoppla till dig så snart vi kan.

För att kunna hantera ditt ärende behöver vi lagra dina personuppgifter (namn, adress, e-postadress, telefonnummer). Personuppgifterna kommer att sparas digitalt och endast berörda personer kommer att ha åtkomst till dem. Personuppgifterna sparas under tiden som vi handlägger ditt ärende och kommer därefter att raderas. Det är frivilligt att lämna personuppgifterna men vi behöver dem för att kunna slutföra ditt ärende. Du har rätt att återta ditt samtycke (bli bortglömd). Du har även rätt att få tillgång till dina personuppgifter, få dem rättade samt begränsa eller invända mot behandlingen.

Jag samtycker till att Polarbröd lagrar mina personuppgifter (namn, adress, e-postadress, telefonnummer) för att hantera mitt ärende.

För information, kontakta personuppgiftsansvarig Erika Larsson, via e-post: konsumentkontakt@polarbrod.se eller telefon: 010-450 6000.
Fält markerade med * är obligatoriska