Rostat Polarbröd med torkat fårkött (fenalår) och pepparrotskräm
Detta är ett recept vi lånat från våra grannar i Norge, där äter man ofta torkat och saltat fårkött, fenalår, till jul. Smakar utmärkt med rökt fårfiol eller rökt renstek också.

Förslag på bröd
Havretrippel
Ingredienser
- 2 Havretrippel
- 50 g Smör, smält
- 2 tsk Timjan, hackad
- 1 tsk Rivet citronskal
- 1 dl Vispgrädde
- 3 msk Creme fraiche
- 1 msk Citronsaft
- 1 tsk Pepparrot, riven
- 2 msk Gräslök, hackad
- 200 g Torkat fårkött eller t ex rökt fårfiol (på norska fenalår)
- 3 msk Rårörda lingon (eller lingonsylt)
Gör så här
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Smält smör med timjan och citronskal.
- Pensla brödskivorna med smöret, dela i två bitar och fördela på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen 5-10 min eller tills bröden är spröda och gyllene.
- Under tiden vispar du grädden till fast skum, blanda med creme fraiche, citronsaft, riven pepparrot och hackad gräslök och vispa till en hård kräm.
- Fördela köttet på brödskivorna, klicka ut krämen ovanpå och dekorera med lingon.