Tillbaka

Rostat Polarbröd med torkat fårkött (fenalår) och pepparrotskräm


Detta är ett recept vi lånat från våra grannar i Norge, där äter man ofta torkat och saltat fårkött, fenalår, till jul. Smakar utmärkt med rökt fårfiol eller rökt renstek också.

Sätt ugnen på 220 grader. Smält smör med timjan och citronskal. Pensla brödskivorna med smöret, dela i två bitar och fördela på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen 5-10 min eller tills bröden är spröda och gyllene. Under tiden vispar du grädden till fast skum, blanda med creme fraiche, citronsaft, riven pepparrot och hackad gräslök och vispa till en hård kräm. Fördela köttet på brödskivorna, klicka ut krämen ovanpå och dekorera med lingon.

Ingredienser

12 portioner

6 skivor Polarbröd Havretrippel (två halvmånar)
50 g smält smör
2 tsk hackad timjan
1-2 tsk rivet citronskal
1 dl vispgrädde
3 msk creme fraiche
1 msk citronsaft
1 tsk riven pepparrot
2 msk hackad gräslök
200 g torkat fårkött eller t ex rökt fårfiol (på norska fenalår)
3 msk rårörda lingon (eller lingonsylt)