stäng av

Ingredienser

  • 4 Sarek
  • 5 Stora potatisar
  • 50 g Smör
  • 1 dl Mjölk
  • 1 Matjessillfilé
  • 2 Gula lökar eller en knippa gräslök
  • 2 dl Riven Västerbottensost eller annan lagrad ost
  • Pepparrot, riven
  • 4 Kvistar dill
  • Salt
1
2
3
4
5
8 röster

Grillmacka med potatisstomp, brynt smör och matjessill

0.32 kg CO2e/portion
12%

av rek. daglig klimatbudget

Förslag på bröd

Sarek

Ingredienser

  • 4 Sarek
  • 5 Stora potatisar
  • 50 g Smör
  • 1 dl Mjölk
  • 1 Matjessillfilé
  • 2 Gula lökar eller en knippa gräslök
  • 2 dl Riven Västerbottensost eller annan lagrad ost
  • Pepparrot, riven
  • 4 Kvistar dill
  • Salt

Gör så här

  1. Skala och koka potatisarna riktigt mjuka. Bryn smöret så det doftar riktigt nötigt. Häll av vattnet från potatisarna. Tillsätt smör och mjölk. Mosa med en stomp eller ballongvisp.
  2. Hacka matjessillen och blanda med potatisstompet. Smaksätt med salt och ev mer smör eller mjölk om du vill ha det lite lösare.
  3. Skiva löken fint eller hacka gräslöken.
  4. Fördela stompet på tunnbröden. Strö över lök, ost, riven pepparrot och plockad dill.
  5. Rulla ihop som en tunnbrödsrulle. Grilla mellan bakplåtspapper tills osten smält.
  6. Ät som de är eller snitta upp i mindre bitar och servera med en sallad.