stäng av

Ingredienser

  • 4 Polarknäcke Kanel
  • Tacoskal:
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 krm pepparkakskrydda
  • Apelsinmousse:
  • 100 g färskost
  • 2 apelsiner, helst ekologiska
  • 2 dl grädde
  • 4 msk florsocker
1
2
3
4
5
1 röst

Desserttaco med knaprigt Kanelknäcke

Recept skapat av Ida Jerrevik

Förslag på bröd

Polarknäcke Kanel

Ingredienser

  • 4 Polarknäcke Kanel
  • Tacoskal:
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 krm pepparkakskrydda
  • Apelsinmousse:
  • 100 g färskost
  • 2 apelsiner, helst ekologiska
  • 2 dl grädde
  • 4 msk florsocker

Gör så här

  1. Börja med att göra tacoskalen. Värm bröden i ett durkslag över vattenånga. Forma bröden till ett tacoskal när de är lagom mjuka och fuktiga. Ta gärna hjälp av en träslev eller något redskap som har ett rundat skaft.
  2. Låt bröden torka ordentligt, gärna över natten eller en timme i ugnen på 50 grader.
  3. Smält 100 gram mjölkchoklad, rör i olja och pepparkakskrydda. Doppa kanterna på de torkade tacoskalen, ställ åt sidan och låt stelna.
  4. Bred ut den överblivna chokladen på ett bakplåtspapper och låt den stelna i rumstemperatur. När den stelnat till lite men fortfarande är mjuk så stansas valfritt motiv ut. Det går också bra att låta chokladen stelna i frysen och sedan bryta bitar att dekorera med.
  5. Så här gör du apelsinmoussen: Tvätta apelsinerna. Mosa färskosten tillsammans med finrivet skal från båda apelsinerna, se till att du bara får med det yttersta gula av skalet.
  6. Vispa grädden tillsammans med 2 msk apelsinjuice och 4 msk florsocker tills den blir fluffig. Rör sedan ner grädden, lite i taget, i färskosten tills det blir en jämn och fluffig apelsinmousse.
  7. Så här långt kan du förbereda, förvara moussen i kylen tills det är dags att servera. Spritsa apelsinmoussen i skalen. Toppa med chokladdekorationen och gärna några lingon.
  8. Tips! Tacoskalen går att förbereda i god tid före serveringen och förvaras torrt i burk eller plastpåse, se bara till att de torkat ordentligt först. Vänta helst med att doppa i choklad tills det är dags för servering, annars blir chokladen lätt vit i tonen. Även apelsinmoussen går att göra klar i förväg och förvara i kylen några timmar före servering, om den blivit lite lös går det lätt att vispa upp den igen.