• Susanne Jonsson

    Susanne Jonsson är bosatt i Umeå men född och uppvuxen i norrbottniska Gällivare. Med rötter i den samiska och norrbottniska kulturen har Susanne en lång erfarenhet som kock på Michelin-restauranger internationellt, i svenska kök och TV-program, samt som författare av flertalet kokböcker. I ett decennium har Susanne arbetat för att bredda allmänhetens perspektiv på vad vi äter genom att bland annat laga vegetariska recept i TV, lyfta lokala råvaror, att välja råvaror efter säsong och att använda sig av det man har hemma i kylskåpet. Susanne inspirerar också genom att medverka i radio, bland annat med Meny Norrlandsresan samt på webben med hennes eget forum Susannes skafferi.

    Susanne har alltid haft ett fokus på hållbarhet och arbetar idag mycket med det vegetariska köket. Intresset för det gröna har kommit mycket genom en livsstilsförändring hon har genomgått själv. Genom att tillföra nya, goda vanor, som är så bra att gamla, icke hållbara kan försvinna, driver hon en förändring utan pekpinnar. För att göra det vegetariska köket och den hållbara maten folklig kommunicerar hon på breda plattformar, i media och TV. Ett tydligt exempel är hennes vegetariska lasagne som snabbt blev en folkkär favorit, och dessutom SVT:s populäraste recept.

    Susanne är övertygad om att hållbarhet inte bara handlar om miljön, utan behöver förankras på ett större plan: känslomässigt, mentalt och genom värderingar, allt hänger ihop. Om vi människor mår bra, är välinformerade och har bestämt oss, så får vi förutsättningar att göra bättre val. Efter våra egna förutsättningar. Susanne menar, och bevisar, att vi inom maten har en unik möjlighet att påverka såväl vår egen hälsa som planetens.