• Selina Juul

    Selina Juul är grundare och styrelseordförande för den danska rörelsen Stop Spild Af Mad, en 10-årig dansk NGO som har bidragit till att minska danska konsumenters matsvinn med 14 000 ton de senaste 6 åren. Selina har deltagit i över 300 TV- och radioprogram i både Danmark och internationellt. Hon samarbetar med den danska regeringen, EU och FN, hon har gjort två TED Talks, hon har publicerat en prisvinnande kokbok om rester och producerat över 200 debattartiklar om matsvinn i både danska och internationella medier. Hon är också medlem i den globala koalitionen Champions 12.3 som arbetar med att motverka matavfall och matsvinn. Med kreativitet, entusiasm och hårt arbete har Selina nästan utan finansiering satt matsvinn i fokus och bidragit till ökad resurseffektivitet och minskning av människans negativa fotavtryck i naturen. Under sommaren 2018 gick danska regeringen tack vare Selina med på att sätta upp en tankesmedja för matavfall och matsvinn.

    Enligt Selina kan matsvinn minskas på så många olika sätt: mindre storlek på tallrikarna i matsalar, restauranger och storkök, rabatt på varor som närmar sig sitt bäst före-datum, avskaffande av mängdrabatter, vilket har genomförts i bl.a. över 300 matbutiker i Danmark. Men också genom att uppmana konsumenterna, de största matsvinnarna, att använda upp sin mat i kylen och frysen innan man köper något nytt.

    I Norden är det totala matsvinnet uppskattat till 2 miljoner ton mat årligen och Selina arbetar för att driva kampen mot matavfall och förändringen mot en hållbar livsmedelsförbrukning vidare både på den nordiska och internationella agendan. Tillsammans med Stop Spild af Mad, vill hon bland annat anta en nordisk skolutbildningskampanj om matavfall. I dag har redan en nationell dansk kampanj för skolor, framtagen av Selina Juul, Stop Spild Af Mad tillsammans med den danska regeringen använts över 4 000 gånger i danska skolor. Skolbarn är morgondagens konsumenter och framtidens generation, därför måste vi se till att de lär sig mer om en hållbar livsmedelsförbrukning och livsmedelsproduktion, samt upprätthåller respekten för maten.