• Raphael Fellmer

    Raphael Fellmer är en tysk aktivist och medgrundare av den volontära plattformen foodsharing.de där över 40 000 människor räddat mat från mindre verksamheter. Han står också bakom SIRPLUS, en start-up som både räddar mat och gör den tillgänglig för allmänheten genom att sälja den online och på food outlets i Berlin. Mellan 2010 och 2015 levde Raphael själv helt utan pengar som ett sätt att både öka medvetenheten och påvisa det överskott som följer av konsumentsamhället. Raphael har genom sina lösningar i Tyskland och internationellt blivit uppmärksammad för sin kamp mot matsvinn och kämpar för att göra foodsaving vedertaget. Genom sina initiativ har Raphael också blivit ansiktet utåt för kampen mot matsvinn i Tyskland.

    Raphaels långsiktiga vision är att massivt minska matavfall genom att skapa fler matbutiker som säljer överblivna varor (food outlets). Genom franchising och att öppet dela tillvägagångssätt och verktyg för att kunna öppna denna typ av butik, vill han göra det tillgängligt över hela världen.

    Eftersom vi idag slänger alldeles för mycket mat som fortfarande är ätbar, tror Raphael att en del av lösningen kan vara att sätta ett andra utgångsdatum på produkter. Ett datum förbi bäst före som sätter en ytterligare gräns för när vi faktiskt fortfarande kan äta produkten. Det kan hjälpa konsumenten till självförtroendet att fortfarande konsumera mat som passerat bäst före. Vi behöver också ta till vara på överproducerade och övermogna frukter och grönsaker, både genom att göra de tillgängliga i mataffären men också använda för att tillverka helt nya produkter. Till exempel juice på övermogen frukt, öl på gammalt bröd eller tomatsås från överproducerade tomater. Det skulle göra det tillgängligt för fler att minska svinnet.

    För att detta ska bli möjligt vill Raphael bygga upp ett världsomspännande nätverk av så kallade food appreciation ambassadors som kan driva på utvecklingen. Ett exempel idag är ungdomar som stöttar organisationen One Tree Planted, och som genom att bli del av en rörelse som bryr sig om matförsörjningen och tar ställning, därmed arbetar för att driva sin skola och omgivning mot en förändring med mindre matsvinn. Kan vi engagera ambassadörer världen över kan vi driva igenom en verklig förändring.