Utstickarpriset

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill vi lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

Utstickarpriset 2020

Temat för den nionde upplagan av Utstickarpriset är resurseffektivitet och cirkularitet. Priset, som delats ut sedan 2012, kommer i år därför att gå till en person eller organisation som visar vägen för hur en hållbar framtid kan se ut. Vinnaren ska även inspirera företag och personer att bli långsiktigt bärkraftiga genom resurseffektivitet och cirkularitet.

Årets finalister

Re:newcell

Re:newcell har utvecklat en teknik för att återvinna och regenerera bomulls- och viskosfibrer. Bolaget har idag en demoanläggning i Kristinehamn som kan producera 7 000 ton bomullsfibrer och har nyligen aviserat att man kommer att bygga en fullskalig anläggning som kan producera fyra gånger så mycket. Bland annat H&M och Kappahl har investerat i bolaget. Re:newcell ligger långt fram inom återvinning/regenerering och har möjlighet att göra stor skillnad.

Mycorena

Göteborgsbaserade Mycorena producerar det nya svampproteinet Promyc som omvandlar restprodukter från livsmedelsindustrin till protein. Processen går till så att man tillsätter svampsporer i vätska och sedan låter dem växa. Svampen äter restpartiklarna i vattnet. Produkten har en proteinhalt på 40 till 60 procent, en neutral doft och smak och används som en bas som kan malas ned till pulver eller förädlas på annat sätt.

Pam Warhurst

Brittisk miljöaktivist mest känd för att ha grundat urban farming-organisationen Incredible Edible, ett nätverk som har visionen att bygga trygga och sammankopplade samhällen med hjälp av mat. Rörelsen använder mat för att hjälpa samhällen som lider av ekonomisk nedgång. Rent konkret handlar det om att anlägga trädgårdar och odlingar på outnyttjade ytor i städer, där förbipasserande kan förse sig med frukt och grönsaker eller njuta av miljön.

Begreppet utstickare är tätt kopplat till Polarbröds verksamhet eftersom det är den rulle som skär ut brödkakor. Utstickaren lämnar ett avtryck både i degen och historien.

Vinnare av Utstickarpriset 2012 – 2019

  • 2012 Margrit Kennedy och Bernard Lietaer – Innovation och hållbarhet, om pengars funktion
  • 2013 Ellen MacArthur – Ledarskap för världen, cirkulär ekonomi
  • 2014 Johan Ehrenberg – Pådrivande i klimat- och energifrågan med ett helhjärtat engagemang kring uthållig försörjning
  • 2015 Artur Granstedt – Nytänkande inom jordbruk
  • 2016 Polly Higgins – Ledarskap för framtiden som leder till verklig förändring
  • 2017 Cape Farewell – Kulturen som bärare av omställningen mot en hållbar framtid
  • 2018 Tina-Marie Qwiberg – Odlingen, kokkonsten, njutningen och respekten för vår mat
  • 2019 EAT-Lancet Commission – Kunskap och upplysning

Läs mer om vinnarna i vårt pressrum.

Ett norrbottniskt växtterrarium

Utstickarprisets första pokal skapades 2012 av Rodrigo García González och byggde på siluetten av Polarbröds stolta ren. Pokalen fick namnet Revolution och bar budskapet om att vara modig. 2019 skapades en ny pokal som ska symbolisera det cirkulära växtlivet som vi behöver bibehålla för en hållbar framtid. Pokalen är ett samarbete mellan Mats Johansson, Simon Klenell och Ulrica Nordström. Namnet på det norrbottniska växtterrariet är Litet fjäll.