• Stylingstips till våra fototävlingar

  Vill du ha tips på hur man bäst fotograferar mat och få några smarta stylingtips för att ha ännu bättre chans att lyckas i våra olika tävlingar? Nedan får du några av våra bästa tips!

   

  GÅ NÄRA, ZOOMA IN

  Oavsett om man har en systemkamera eller en mobil är det bra att tänka på att närma sig motivet och inte ta med för mycket runt om, bilden blir mer intressant då och motivet blir mycket tydligare.

  style1        style2

   

  LJUSET

  Ljuset är något av det viktigaste för att få en bra bild, utan ljus blir det ingen bild. Fotografera gärna med naturligt ljus från ett fönster. Under vinterhalvåret finns det ju inte så mycket naturligt ljus men då får man experimentera med t ex en skrivbordslampa eller annan ljuskälla.

  style3        style4
  På vänstra bilden är det direkt ljus från fönstret och på bilden till höger har vi satt upp ett smörpapper i fönstret för mjukare ljus.

  style5        style6
  Här kommer ljuset framifrån på vänstra bilden och på den högra är det motljus. Smaksak vad som blir bäst, testa även sidoljus för att få en annan effekt.

   

  OLIKA VINKLAR

  Börja med att titta på motivet ur olika vinklar, hur faller ljuset och hur ser bakgrunden ut? Snurra på tallriken eller snittarna för att hitta snyggaste sidan. Vänta med att lägga på dekoren till sist, då ser du hur mycket som kommer att synas i bilden och hur mycket piff som behövs.

  style7        style8

   

  STYLING, REKVISITA OCH MILJÖ

  Överstyla inte bilden, allt som är med ska ju gå att äta eller fylla en funktion när man äter. Testa gärna olika tallrikar, glas och bestick.

  style9        style10

  På den vänstra bilden har vi använt en vanlig vit tallrik. Blir lite trist när brödet är så ljust, oftast är det snyggare med en mörkare tallrik. På högra bilden valde vi en grå tallrik istället som passar bättre till våra snittar. Testa också olika dukar, underlägg och dekoration i form av örter, sallad etc.

  Ett tips är att använda mindre tallrikar och bestick än vanligt när man ska fotografera sina rätter, oftast känns saker större på fotot än vad de egentligen är. Tänk på bakgrunden och miljön runt omkring. Har du möjlighet, gå gärna utomhus eller ut på balkongen.

  style11

  Här hittar du receptet till våra Laxsnittar med pepparrot.

  LYCKA TILL!