• Vanliga frågor

  Vad menas med Polfärskt — naturligt gott bröd?
  Polarbröd är alltid gott, alltid bakat utan konserveringsmedel. Men framförallt innebär naturligt vårt sätt att hålla brödet färskt. Vår färskhållningsmetod, Polfärskt, innebär att vi på traditionellt norrländskt vis fryser in vårt nybakade bröd för att stoppa brödets åldrande. När sedan det nytinade brödet placeras i butikshyllan är det mjukt, saftigt och väldigt gott.

  Vad är en tillsats?
  Vi har haft samma ambition i alla år — att baka bröd med naturliga råvaror utan konserveringsmedel. Vi använder ett fåtal tillsatser för att få bättre bakresultat. Vi använder bland annat bakpulver precis som man gör när man bakar hemma.

  Förekommer det konserveringsmedel i brödet?
  Nej. Vi håller brödet färskt genom att frysa in det istället för att använda konserveringsmedel. Den metod vi använder kallar vi för Polfärskt. När brödet gräddats fryser vi in det i extrem kyla och distribuerar det sedan i en omsorgsfull fryskedja. Bröd från Polarbröd möglar efter ungefär en vecka i rumstemperatur. Det tycker vi är naturligt.

  Vad gör emulgeringsmedlet?
  Polarbröd använder emulgeringsmedel som framställs ur naturliga råvaror, närmare bestämt vegetabiliskt fett från raps- och solrosolja. Vi använder dem för att ha möjlighet att blanda vatten med olja, vilket ger brödet ökad volym och gör det mjukare.

  Vad använder ni för typ av fett?
  Polarbröd använder 100% ren rapsolja. Den är inte härdad och innehåller inte transfetter.

  Är brödet verkligen mjölkfritt?
  Ja.

  Vad är mono- och diglycerider?
  Mono- och diglycerider är vanliga emulgeringsmedel som gör att fettet fördelas jämt i brödet, vilket ger en bättre volym och bättre färskhållning. Dessa framställs av vegetabiliska fetter och oljor från växtriket.

  Förekommer någon form av nötter?
  Nej. Polarbröd har valt att plocka bort våra vanligaste allergener.

  Använder ni animaliska produkter?
  Nej. Polarbröd innehåller endast råvaror från växtriket.

  Vill du läsa mer om de ingredienser som förekommer i våra bröd har vi sammanställt en ingredienslista, klicka här.


  Vanliga frågor om vår surdeg

  Vad är surdeg?
  En surdeg är en blandning av mjöl (råg eller vete) och vatten i ungefär lika proportioner. I mjölet finns mjölksyrabakterier och jästsvampar, som vid tillsättning av vatten börjar producera mjölksyra, ättiksyra, alkoholer, aromämnen och koldioxid. Surdeg är en deg med lågt pH-värde.

  Vad använder Polarbröd för surdeg?
  Polarbröd tillverkar sin egen surdeg på fullkornsrågmjöl och vatten. Det är en aktiv surdeg med speciell smak, doft och karaktär som är framtagen för att passa våra produkter extra bra. Vi har valt att tillverka vår surdeg med just fullkornsrågmjöl, eftersom rågmjölet också ger surdegen en mer rustik smak än en surdeg av vetemjöl.

  Hur tillverkas surdegen?
  Startkulturen sätts tillsammans med fullkornsrågmjöl och vatten i särskilda kärl där den får mogna i rätt temperatur under cirka ett och ett halvt dygn. Våra bagare följer noggrant surdegens mognad för att säkerställa att den får precis rätt karaktär. Mjölksyrabakterien mår bra i mjöl- och vattenblandningen, växer till och bildar syror. När surdegen nått sin mognad ligger pH-värdet lågt, det vill säga under 4. Då slutar mjölksyrabakterierna att tillverka syror, men bakterierna lever vidare och fortsätter arbeta om de får ny näring i form av mjöl. Den färdiga surdegen blandas i degen och bakas ut med resten av ingredienserna.

  Var kommer surdegen ifrån?
  Polarbröd tillverkar surdegen med en bakteriekultur, som har sitt ursprung i en gammal svensk surdeg. Den är noggrant utvald för sin speciella milda karaktär och har bakegenskaper som vi tycker passar Polarbröds produkter särskilt bra.

  Vem har tagit fram er surdeg?
  Polarbröd har samarbetat med en av de främsta inom området, Clas Lönner alias Dr Surdeg. Clas har bidragit till att vi kan baka surdegsbröd av allra högsta kvalitet.

  Varför bakar ni med surdeg?
  Surdegen ger, på ett naturligt sätt, ett fylligare, saftigare, mjukare och mer välsmakande bröd med längre hållbarhet.

  Hur mycket surdeg har ni i era bröd?
  Vi har olika mängd surdeg i olika typer av produkter eftersom vi varje gång strävar efter att baka det absolut mest välsmakande brödet. Ni läsa mer om våra surdegsbröd här.

  Påverkas surdegens goda egenskaper av att ni fryser ert bröd?
  Nej, genom att frysa brödet direkt efter gräddning och distribuera det i en omsorgsfull fryskedja bibehålls färskheten och den goda smaken.


  Vanliga frågor om stråförkortningsmedel

  Det pågår en diskussion i branschen och i media kring resthalter i livsmedel och andra miljö- och hälsoaspekter av bekämpningsmedel. För spannmål gäller detta främst användningen av just stråförkortning, eftersom det i princip endast är den typen av preparat som det förekommer resthalter av. I Sverige kontrollerar Livsmedelsverket årligen genom stickprov rester av bekämpningsmedel i vegetabiliska och animaliska livsmedel, för att säkerställa att de inte innehåller skadliga eller för höga halter. Kontrollerna visar att mätbara halter av stråförkortningsmedel förekommer i vissa fall, främst i rågprodukter. Halterna ligger dock långt under gällande gränsvärden för livsmedel.

  Varför används stråförkortningsmedel?
  Stråförkortningsmedel används för att hämma sädesstråets längdtillväxt, så att det inte går av eller lägger sig ned vilket leder till försämrad kvalitet på skörden och ett svårare skördearbete. I Sverige har stråförkortningsmedel tidigare endast varit tillåtet att använda på råg, som har längre strån än övriga sädesslag. Inom övriga EU har lagstiftningen varit mindre restriktiv. Sedan 2011 tillåts också i Sverige användning av stråförkortningsmedel även för vete, korn och havre.

  Kan era produkter innehålla spår av stråförkortningsmedel?
  Idag så är 25% av vårt vetemjöl och 71% av vårt rågmjöl utan stråförkortningsmedel. Polarbröd har som målsättning att nå full hållbarhet år 2022. Vi är medvetna om jordbrukets miljöpåverkan och därför ser vi över våra råvaror. Vi efterfrågar idag mjöl som är odlat utan stråförkortningsmedel, samtidigt står vi i utmaningen att tillgången inte möter efterfrågan.

  Vilka produkter innehåller idag mjöl med stråförkortningsmedel?
  I teorin kan alla våra produkter innehålla stråförkortningsmedel. Våra leverantörer analyserar och säkerställer att våra råvaror ligger under gällande gränsvärden för livsmedel. I Sverige kontrollerar dessutom Livsmedelsverket årligen genom stickprov rester av bekämpningsmedel i vegetabiliska och animaliska livsmedel, för att säkerställa att de inte innehåller skadliga eller för höga halter. Kontrollerna visar att mätbara halter av stråförkortningsmedel förekommer i vissa fall, främst i rågprodukter. Halterna ligger dock långt under gällande gränsvärden för livsmedel.

  Tycker ni att det är okej att använda stråförkortningsmedel i odling av spannmål?
  Enligt svensk lagstiftning så är det idag tillåtet att behandla spannmål med stråförkortningsmedel. Polarbröd har som målsättning att nå full hållbarhet år 2022. Vi är medvetna om jordbrukets miljöpåverkan och därför ser vi över våra råvaror. Vi efterfrågar idag mjöl som är odlat utan stråförkortningsmedel, samtidigt står vi i utmaningen att tillgången inte möter efterfrågan.