Polarnytt

Läs fler nyheter i vårt pressrum

Till vårt pressrum

Vår väg tillbaka efter branden

Natten till måndag den 24 augusti uppstod en brand i Polarbröds bageri i Älvsbyn. Bageriet gick tyvärr inte att rädda. Detta blev en stor tragedi inte bara för Polarbröd utan för hela Älvsbyn. Vi är väldigt tacksamma att ingen människa kom till skada.

Redan från start fattades beslut att Polarbageriet i Älvsbyn skulle byggas upp igen. Vi gör nu allt i vår makt för att fortsätta leverera bröd och smörgåsar till alla våra kunder och konsumenter till dess det nya bageriet finns på plats.

Vanliga frågor och svar

 

Vad är bröden Polarpolare för något?
Polarpolare är bröd som liknar våra tidigare klassiker, men som bakas med hjälp av andra bagare. Vi kallar de nya bröden för Polarpolare. De liknar kanske inte helt de Polarbröd du är van vid, men är väldigt bra ändå.

Varför har ni tagit fram Polarpolare?
Vi gör allt vi kan för att kunna fortsätta baka bröd till er konsumenter igen. Men det kommer ta tid innan vi har ett nytt bageri på plats. Till dess vi får det nya bageriet på plats vill vi ändå kunna erbjuda alla våra fina konsumenter gott bröd. Därför har vi tagit hjälp av andra bagare och kan på så sätt leverera goda bröd till alla som älskar Polarbröd under den tid vi bygger upp vårt bageri igen.

Vem bakar Polarpolare?
Vi tar hjälp av olika bagare för att baka Polarpolare.

Hur länge kommer det tillfälliga sortimentet Polarpolare att bakas?
Vår tanke är att erbjuda det tillfälliga sortimentet tills vårt nya bageri i Älvsbyn är uppbyggt. Det kommer dröja innan vi har ett nytt bageri på plats men på det här sättet kan vi ändå leverera goda bröd till alla som älskar Polarbröd under tiden.

Vad är Polarbutiken?
Det är en webbshop med produkter kopplade till Polarbröd. En butik för alla våra #polarpolare

Frågor och svar om branden

Hur började branden? 
Klockan 22.30 på söndagskvällen gick larmet på Polarbageriet i Älvsbyn. Det har genomförts en intern utredning för att klargöra orsaken till branden. Det viktigaste i hela vår tragiska händelse var att ingen kom till skada. Personalen som var på plats agerande föredömligt. Utrymningen fungerade helt enligt plan och det finns ingenting att anmärka på. Polarbröd har ett systematiskt brandskyddsarbete, ett helautomatiskt brandlarm och ett brandskydd som uppfyllde alla krav. Det har reviderats regelbundet och all personal utbildas kontinuerligt.

Utredningen visar att branden blossade upp på svalbanan – en 50 meter lång tunnel där brödet kyls ner efter gräddning. Ventilationen i svalbanan gjorde att elden tog fart och fick ett snabbt förlopp. Svalbanans konstruktion gjorde att det inte gick att komma åt att släcka. Orsaken till själva branden är troligtvis att deg har fattat eld i ugnen och transporterats vidare till svalbanan.

En total evakuering av personalen genomfördes och alla kunde räknas in.

Räddningstjänsten fick hjälp av kollegor från Luleå, Vidsel och Piteå men tvingades vid 03-tiden ge upp försöken att rädda byggnaden för att istället rädda omkringliggande byggnader, bland annat bageriets silorum och kylmaskinrum som står kvar.

Eftersom Polarbröd använder ammoniak som köldmedium fanns en risk för explosion. Efter klockan 03 utfärdades en varning till boende i Älvsbyn med en uppmaning att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation då det fanns risk för gasutsläpp av ammoniak.

Hur många medarbetare arbetade i Älvsbyn? 
Det var totalt 245 st.

Kommer bageriet att byggas upp igen? 
Bageriet i Älvsbyn är vårt hjärta och vi har alla ambitioner att bygga upp bageriet och verksamheten igen.

Hur påverkas bageriet i Bredbyn? 
Redan dagen efter branden kunde vi börja baka vissa produkter som tidigare bakades i Älvsbyn. Vi kommer att investera 13,6 miljoner för att öka kapaciteten.

Vet ni med säkerhet vad det var som orsakade branden? 
Den interna utredningen som genomförts visar att branden blossade upp på svalbanan – en 50 meter lång tunnel där brödet kyls ner efter gräddning. Ventilationen i svalbanan gjorde att elden tog fart och fick ett snabbt förlopp. Svalbanans konstruktion gjorde att det inte gick att komma åt att släcka. Orsaken till själva branden är troligtvis att deg har fattat eld i ugnen och transporterats vidare till svalbanan.

Började branden på den nya brödlinjen som skulle invigas i måndags? 
Nej, branden startade på en annan linje i bageriet.

Hur stor andel av Polarbröds totala produktion står bageriet i Älvsbyn för? 
Älvsbyn stod för cirka tre fjärdedelar av vår totala produktionsvolym på cirka 40 000 ton.

Vad händer nu med de anställda i Älvsbyn?
Polarbröd fick tyvärr säga upp samtliga kollektivanställda i Polarbröd AB i Älvsbyn. 131 personer blev berörda i detta skede. Ledningen har tittat på alla möjligheter men hittar ingen annan lösning i dagsläget eftersom uppbyggnaden av ett nytt bageri kommer att ta väldigt lång tid.

Nu pågår ett intensivt arbete för att hitta alternativa lösningar för våra medarbetare. I första hand erbjuder vi jobb i vårt andra bageri i Bredbyn där vi behöver bageripersonal. Dessutom jobbar vi hårt för att få igång smörgåsproduktion i Älvsbyn. Vi arbetar även tillsammans med kommunen och arbetsförmedlingen med att finna lösningar för att kunna erbjuda utbildningar på hemorten. Ytterligare en möjlighet till jobb kan vara hos Omne Bröd i Nordingrå, som redan sedan tidigare bakar bröd åt Polarbröd.