Perfekt till fester och högtider

Polarbröds klassiska brödkakor har sedan många år tillbaka varit populära som bottnar för smörgåstårtor. Våra recept på goda smörgåstårtor finns i alla möjliga varianter. Låt dig inspireras och förhoppningsvis hittar du just din favorit.

Smörgåstårtans historia

Smörgåstårtan är en maträtt som i storlek och form påminner om en tårta fastän den till utseendet och konsistensen i själva verket är en smörgås.

 

Rätten är uppbyggd i flera skikt där bröd varvas med olika lager av pålägg och krämiga fyllningar. En klassisk variant av smörgåstårta innehåller ofta leverpastej och majonnäs, sedan garneras tårtan med

skinka, lax, räkor och gurkskivor. Det finns numera hundratals olika varianter på det klassiska receptet.

 

Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare, har forskat i smörgåstårtans ursprung. Han menar att smörgåstårtan är en väldigt svensk konstruktion, som har sitt ursprung i den öppna svenska smörgåsen. På 1970-talet slog smörgåstårtan igenom som festrätt, men den har en längre historia än så. Redan på 1940-talet fanns smörgåstårtan som företeelse i olika matsammanhang. Man talade då om något som kallades för ”sandwichtårta”, vilket innebar en tårta gjord av bröd i flera lager med fyllning och med dekorationer. Ordet ”smörgåstårta” användes för första gången 1951 och blir därefter det begrepp som används för denna typ av maträtt.

 

Gunnar Sjödahl från Wedemarks konditori i Östersund anses dock 1961 ha uppfunnit smörgåstårtan som vi känner den idag och på hans födelsedag den 13 november firas numera ”Smörgåstårtans dag”.

Recept på smörgåstårta

Tips för bästa smörgåstårtan

Bra råvaror

Satsa på bra råvaror, det får du igen när det gäller helhetsupplevelsen. Använd smakrik ost som t ex Västerbottensost eller Grevé, brieost är också gott på smörgåstårta och välj då en sort som smakar lite extra. Rökt skinka blir ofta godare än kokt och ser snyggare ut. Räkor är godast om de är färska eller frysta upptinade, undvik helst de små räkorna i lag som lätt blir mosiga. Det finns också handskalade räkor på burk som blir bra. Använder du andra konserver så var noga med att de har runnit av ordentligt innan du blandar i en röra eller använder som dekoration.

Välj bra bröd

Välj ett mjukt och gott bröd som varken är för mastigt eller för poröst. Brödet ska vara lagom fast och kunna hålla emot fukt ett tag samtidigt som det ska gå att äta smörgåstårtan relativt omgående utan att behöva ”vänta in” att brödet ska bli saftigt. Jubileumskaka och Polarkaka är våra favoriter, båda fungerar bra om du vill äta tårtan direkt men kan också stå i kylen över natten utan att bli kladdiga.

Välj rätt grönsaker

Mycket grönsaker är gott i en smörgåstårta och gör att den ser väldigt fräscht ut men det är lätt att t ex salladsblad ser lite solkiga ut efter ett tag. Ett tips är att använda tjockare salladsblad, t ex crispsallad eller romansallad, de håller sig bra länge. Använder du ruccola som lätt blir trist så se till att servera smörgåstårtan direkt. Spenatblad håller sig bättre. Välj hellre körsbärstomater som du lägger med den skålade sidan nedåt än stora skivade tomater som gör att underlaget blir blött. Gurka blir bäst om den kommer på sist eller hackas, får rinna av och sen blandas i fyllningen. Rädisor, sparris och polkabetor blir väldigt snyggt att dekorera med, de håller sig också fina lite längre.

Gott med frukt och bär

Frukt är gott och ser snyggt ut att dekorera med. Jordgubbar, physalis, vindruvor, stjärnfrukt (carambole), vinbär i klasar, hallon, körsbär, melon och apelsinskivor är bra tips.

Lagom kladdiga röror

Att använda färskost i mellanlagren och som topping är ett bra tips, då blir brödet inte så kladdigt. Gillar du att använda majonnäs går det lika bra att blanda den med färskost som med crème fraiche. Vill du ändå göra en röra med t ex crème fraiche är tipset att vispa crème fraichen hårt först och sedan blanda försiktigt med det andra du ska ha i. Smörgåstårtor med crème fraiche blir bäst att äta samma dag. Ett annat bra tips är att göra en röra med avokado, tillsätt lite lime eller citron så håller den sig snyggt grön en längre tid. Kronärtskocka blir också väldigt gott i röror. Båda går utmärkt att blanda med färskost.

Roliga smakkombinationer

Testa t ex jordgubbar och fetaost, hallon och brie, wasabiröra till lax, fikon (eller fikonmarmelad) och grönmögelost. Antingen kombinerar du olika smaker i toppingen och låter fyllningarna mellan lagren vara relativt neutrala, eller så gör du t ex en fetaoströra som fyllning och toppar med jordgubbar och mer smulad fetaost. Är du osäker på kombinationerna så testa att göra en mindre macka först.

Gör en tårta för olika smaker

Ett tips är att göra t ex halva tårtan vegetarisk, gör en vegetarisk fyllning som passar alla men toppa med olika ingredienser på halvorna så väljer man en bit som passar. Handlar det om allergier t ex mot skaldjur ska du vara lite mer försiktig, gör då hellre små minismörgåstårtor som är anpassade efter olika behov.

Dekorera precis innan servering

Topplagret sparar du bäst till sist. Förbered gärna ostskivor, skinka och annat men vänta till in i det sista med att skiva tomater, gurka och andra grönsaker som lätt blir lite matta och trista när de står i kylen länge. Dillkvistar eller andra örter sparar du också helst till precis innan servering.