Tips när du lagar mat utomhus

  • Förbered allt du kan hemma och ta med i burkar eller påsar, hacka grönsaker, skiva kött, krydda dressingar etc så slipper du det på plats och det blir mindre disk.
  • Ingredienser som ska hamna i samma gryta och har ungefär samma tillagningstid kan du med fördel lägga i samma burk även om de tar smak av varandra, då slipper du släpa burkar i onödan.
  • Om du vill slippa släpa burkar och gärna undviker att använda plastpåsar så är ett tips att använda kompostpåsar eller bruna papperspåsar till allt som inte är för blött, t ex grönsaker, sallad, korvar, bröd etc. Påsarna eldar du upp på plats och slipper ta med hem igen.
  • Ta med lite kryddor, gärna färska örter att servera till maten, och glöm inte salt.
  • Även om du räknar med att hitta torra trädgrenar att elda med på plats, ta med ett eller två torra vedträn hemifrån så går det betydligt fortare att få fart på elden.
  • Ta gärna med morotsstavar eller extra bröd att ge hungriga familjemedlemmar när de väntar på att maten ska bli klar, humöret blir så mycket bättre då.
  • Ha med extra vatten både för att släcka törsten, laga mat med och kunna släcka elden med.
  • Ta med en termos med hett vatten, då kan du t ex tillaga couscous snabbt och blanda i en god sallad till en wrap, extra mättande.

Bra tillbehör att ta med när du lagar mat ute

  • Stekpanna, muurikka eller stormkök (om du inte grillar på spett).
  • Mackjärn om du inte ska gå så långt, funkar jättebra att värma dubbla mackor på direkt över öppen eld.
  • Stekspade, gärna i stål med trähandtag eller helt i trä (plast riskerar att smälta om pannan blir väldigt varm).
  • Skärbräda.
  • Kniv för att tälja grillspett och skära upp mat.
  • Ev tallrikar om du inte serverar rätten i bröd.
  • Bestick.
  • Tändstickor.
  • Hushållspapper för rengöring.
  • Våtservetter för smutsiga fingrar.
  • Mugg eller kåsa att dricka ur.
  • Sittunderlag (t ex en dagstidning i en plastpåse).

Goda utflyktsrecept för hela familjen

Oavsett om du planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen så blir det godare med något mättande på vägen.

Tänk på att

Inte bryta grenar från levande träd till t ex grillspett, ta grenar från marken istället.

Inte göra upp eld på stenhällar eller direkt på berget.

Släcka elden noga efter dig innan du lämnar platsen.

Ta med allt skräp hem.

Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida om allemansrätten så du vet vad som gäller i naturen när du gör upp eld och lagar mat ute.