stäng av

Ingredienser

  • 6 halvmånar Jubileumskaka
  • Fyllning 1
  • 400 g Mjukost
  • 3 msk Hackad dill
  • Finrivet skal av en citron
  • krm Gurkmeja
  • Salt och svartpeppar
  • Fyllning 2
  • 1 dl Vispgrädde
  • dl Majonnäs
  • 300 g Varmrökt lax
  • 1 dl Finhackad purjolök
  • Salt och svartpeppar
  • Topping
  • 2 dl Vispgrädde
  • ½ dl Majonnäs
  • Salt och svartpeppar
  • Dekoration
  • 5 Stora ägg
  • 10 Tunna sparrisstjälkar
  • 3 Gula körsbärstomater
  • 1 Kruka crispsallad
  • Några vindruvor
  • 10 Skivor ost, t ex Port Salut
  • 1 Gul paprika
  • 1 Honungsmelon
  • 1 Citron i skivor
  • En näve ärtskott
  • 1 Kruka gräslök
  • Ekologiska tulpaner
1
2
3
4
5
2349 röster

Smörgåstårta påsk

Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1,5 påse Jubileumskaka.

Förslag på bröd

Jubileumskaka

Ingredienser

  • 6 halvmånar Jubileumskaka
  • Fyllning 1
  • 400 g Mjukost
  • 3 msk Hackad dill
  • Finrivet skal av en citron
  • krm Gurkmeja
  • Salt och svartpeppar
  • Fyllning 2
  • 1 dl Vispgrädde
  • dl Majonnäs
  • 300 g Varmrökt lax
  • 1 dl Finhackad purjolök
  • Salt och svartpeppar
  • Topping
  • 2 dl Vispgrädde
  • ½ dl Majonnäs
  • Salt och svartpeppar
  • Dekoration
  • 5 Stora ägg
  • 10 Tunna sparrisstjälkar
  • 3 Gula körsbärstomater
  • 1 Kruka crispsallad
  • Några vindruvor
  • 10 Skivor ost, t ex Port Salut
  • 1 Gul paprika
  • 1 Honungsmelon
  • 1 Citron i skivor
  • En näve ärtskott
  • 1 Kruka gräslök
  • Ekologiska tulpaner

Gör så här

  1. Börja med att göra fyllningarna, har du tid så låt dem gärna stå till sig till dagen efter för att smakerna ska sätta sig ordentligt men de går bra att använda direkt också.

Fyllning 1:

  1. Blanda mjukosten med dill, citron och gurkmeja. Smaka av med peppar och ev lite salt. Gurkmejan går att utesluta men den ger en fin gul färg!

Fyllning 2:

  1. Vispa grädden ganska fast och blanda sen i majonnäsen. Smula därefter ner den rökta laxen, hackad purjolök och smaka av med salt och peppar.

Topping:

  1. Vispa grädden ganska fast och blanda i majonnäsen, smaka av med salt och peppar.

Montering:

  1. Lägg en hel rund Jubileumskaka i botten och bred på fyllning 1. Lägg nästa brödkaka ovanpå men med skarven åt ett annat håll.
  2. Fördela fyllning 2 på denna och lägg slutligen sista brödkakan på och vänd skarven i motsatt riktning. Bred ut toppingen överst i ett jämnt lager.

Dekoration:

  1. Koka äggen precis hårda. Skölj dem i kallt vatten, låt svalna och skala. Skär varje ägg i sex klyftor.
  2. Bryt eller skär sparrisen ca 6 cm från toppen, koka dem lätt i saltat vatten 1-3 min, beroende på tjocklek. Häll av vattnet och lägg dem direkt i iskallt vatten, låt kallna. Ta upp och lägg dem på en kökshandduk eller hushållspapper, låt torka.
  3. Skär varje tomat i fyra klyftor. Stick in salladsblad under nedersta brödkakan.
  4. Dekorera tårtan med äggklyftor, sparris och tomat längst ut mot kanten runt hela tårtan. Lägg också en ring av äggklyftor som möts i mitten av tårtan.
  5. Dela druvorna på mitten. Rulla ostskivorna. Halvera och skär paprikan längs med till tunna skivor. Skär skivor av melonen, sedan i trekanter.
  6. Dela varje citronskiva i 4 delar. Dekorera nu med det uppskurna i cirkel på tårtan.
  7. Skölj ärtskotten, stoppa in dem i toppingen så de hänger ned över tårtkanten. Klipp gräslöksstrån och stick ned dem.
  8. Avsluta med att sätta avskurna tulpaner i mitten av tårtan. Är det ekologiska tulpaner så går de bra att äta!